Weekend poll: is het vertrek van Jony Ive schadelijk voor Apple?

Door: Raymon Mens - 17 reacties

Het grootste nieuws van de week is ongetwijfeld het vertrek van design-chef Jony Ive bij Apple. Hij gaat na bijna 30 jaar in dienst te zijn geweest van het bedrijf in Cupertino voor zichzelf werken. Zijn eigen studio heet LoveFrom en natuurlijk wordt Apple een van zijn klanten.

Jony Ive is verantwoordelijk voor veel succesvolle producten, zoals de eerste iMac, iPod en iPhone. Maar denk ook aan de Apple Watch en AirPods. Hij had echter ook wel wat missers op zijn naam staan. Is het vertrek van Ive schadelijk voor Apple, of is het juist tijd voor een frisse wind? Stem in onze weekend poll! Licht je antwoord toe in de reacties.

Zie je geen poll? Dan staat er waarschijnlijk een iets te enthousiaste adblocker aan. Geeft niets, maar zet ‘m even uit om te stemmen!

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Imade

  Ik zelf vind dit niet schadelijk, designs kan je nu beter door een ander laten bepalen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ja, schadelijk, want het is een man met grote visie. Nee, want hij hield zich al jaren met andere dingen bezig. (Apple’s nieuwe hoofdkwartier en de Apple Stores). Zorgelijk is ook dat er – op ‘t oog – geen designers met grote visie voor in de plaats komen.

 • Profielfoto
  pruus

  Je moet op tijd veranderen. Het trucje van Ive is ook een keer gewoon uitgewerkt. En omdat hij het al zo lang doet krijgt hij ook een heldenstatus. En iedereen knikt als hij spreekt. In de woorden van Steve: NEXT!

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Beetje meer fantasie en durf bij iphone design kan geen kwaad. Dunner, dunner, dunner is nu wel klaar. Qua looks is de iphone niks bezonders en eigenlijk best we lelijk met die notch en camera’s.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  De stand van de poll lijkt mij geen verassing. De nee stemmers lopen ruim voorop. Het lijkt erop dat Ive jarenlang potjes kon breken want wat men bij Apple al gauw “geweldig” vindt (om even een Trumpiaans woord te gebruiken) komt niet zo over op de gebruiker. Wat dat betreft is de spreekwoordelijke gebruiksvriendelijkheid en logica waar Apple jaren geleden om bekend stond vrijwel verdwenen. Veel zaken in met name de laatste 5-6 versies van het Mac OS was voornamelijk veranderen om het veranderen. Elke keer zag een icon er b.v. anders uit (denk aan de verschillende kleuren en variaties van dat van iTunes die gebaseerd waren op vage verwijzingen en marketing redenen i.p.v. functionaliteit).

   

  Ook een grote fout was om de Mac UI elementen te geven van iOS waardoor vensters b.v. geen pijltjes meer hadden aan de top en beneden. Op een iPhone maakt dat niet uit maar op een desktop werkt dat toch even anders. Of b.v. de hele kleine ‘dots’ onderaan je scherm als je naar de Launchpad gaat. Die zijn in iOS bedoeld voor een aanraakscherm maar op een scherm met hoge resolutie zijn ze veel te klein om snel met een muis te doorlopen want je klikt er soms net naast en “floep” je springt uit de Launchpad omgeving.

   

  @MacAanZee:

  “Ja, schadelijk, want het is een man met grote visie”

  Ik zou zeggen “was”. Want niet Ive maar Jobs bepaalde wat goed was en daar kwam verandering in toen Jobs overleed en Ive kennelijk zijn gang mocht gaan gezien de toch wel vreemde transformatie van het Mac OS van levendige kleuren en pseudo 3D naar grijswaarden (en hier en daar plotseling wat verdwaald blauw) en plat.

 • Profielfoto
  sedikit

  @pruus: “In de woorden van Steve: NEXT!”

  Wim T. Schippers zei het indertijd beter “Verdomd interessant, maar gaat u verder..” 😄

 • Profielfoto
  ¿`„

  Als een bedrijf als Apple voor zijn ontwerpen enkel en alleen afhankelijk is voor zijn succes van een man dan doet Apple echt iets fout!

 • Profielfoto
  fabian

  Tijd voor iets anders,iets nieuws nu.Vooral de imac mag eens wat veranderen.Een upgrade naar een nieuwe look.hoeft geen revolutie te zijn.

 • Profielfoto
  McJohn

  Ik heb zo een vermoeden dat het nieuwe design van de iMac gaat lijken op dat van die nieuwe displays die ze bij het “fantastische design” van de Mac Pro hebben getoond.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Fijn, weer een draadje waarop IJzerbroot los kan gaan op ‘vroeger’.

   

  inderdaad: NEXT!

 • Profielfoto
  cheque

  Iedereen heeft een houdbaarheid datum.

 • Profielfoto
  BoniMacX

  bye bye Jony Ive.

  Blij dat jij weg bent. Mogelijk gaat de vorm over functie nu wat getemperd worden bij Apple.

 • Profielfoto
  koen

  hendrik ijzerbroot op 29 juni 2019 16:31
  De stand van de poll lijkt mij geen verassing.

  🥴

 • Profielfoto
  Tee Loo

  One Less Thing op 29 juni 2019 16:59
  Als een bedrijf als Apple voor zijn ontwerpen enkel en alleen afhankelijk is voor zijn succes van een man dan doet Apple echt iets fout!

  Hahaha. Vertel dat Giorgio Armani, Calvin Klein, Coco Chanel, Ralph Lauren…

 • Profielfoto
  computer space

  Vergeet niet dat hij alleen het publiek gezicht is van de designafdeling. En zelfs daar is ie mee gestopt. Beetje zoals bij Rem Koolhaas. Die is er ook nog om de taart aan te snijden, maar David Gianotten en co doen het werk.

 • Profielfoto
  polansky

  Deze meneer had al veel eerder moeten vertrekken.
  Ben blij dat hij gaat, komt er hopelijk eindelijk wat vernieuwing in de ‘designs’ van Apple.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  GoeieDag op 29 juni 2019 23:33
  Fijn, weer een draadje waarop IJzerbroot los kan gaan op ‘vroeger’.

   

  inderdaad: NEXT!

  Goeie bijdrage joh, houden zo. Dit gaat trouwens niet over “vroeger”, het gaat over wat er door de jaren heen veranderd is en als je naar het grotere plaatje kijkt (wel even die kleppen afzetten dan) dan zie je dat veranderen niet altijd synoniem is aan verbeteren. Veel mensen verlangen nog steeds terug naar Tiger of Snowleopard en dat is niet voor niets als je kijkt naar de toeters en bellen die er nu in zitten en die zorgen voor een veel minder stabiel systeem dat nota bene in het begin rotsvast was vanwege de stevige fundamenten waar het op gebaseerd is. Daar is nu weinig van over en hebben we een OS met verhoudingsgewijs meer potentiële bugs.

  Mijn vorige iMac heeft 7 jaar 24/7 gewerkt zonder ernstige problemen, maar nu moet ik uit voorzorg 1 maal per week herstarten om een paar hele rare symptomen te vermijden. Ik weet dat als je zegt “vroeger was alles beter” dit vaak niet zo was maar ik spreek nu uit ervaring en niet uit nostalgie.