Weekend poll: betaal jij voor iCloud?

Door: Raymon Mens - 40 reacties

Apple doet steeds meer met iCloud. Er worden niet alleen back-ups van je iPhone of iPad opgeslagen, maar ook foto’s, mail, notities en gegevens uit de Gezondheid-app. Met iOS 13 worden bovendien ook beelden van HomeKit-beveiligingscamera opgeslagen zodat je tot 10 dagen terug kunt kijken.

Al die functies gebruiken steeds meer opslagruimte en de 5 GB gratis iCloud-ruimte die Apple geeft is daar vrij knap voor. Gelukkig heb je voor minder dan een euro per maand 50 GB opslagruimte. Betaal jij inmiddels voor iCloud? Stem in onze weekend poll!

Zie je geen poll? Dan staat er waarschijnlijk een iets te enthousiaste adblocker aan. Geeft niets, maar zet ‘m even uit om te stemmen.

Reacties

40 reacties
 • Profielfoto
  Cenobyte

  Gebruik vanwege het inflexibele karakter van iCloud met niet-Apple apparaten veel liever een combinatie van Dropbox en Google Drive/foto’s.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik gebruik de standaard 5GB optie voor iPhone + iPad back-up en de kleine sync-werkzaamheden zoals Safari-bookmarks, Contacten, Foto’s en allemaal dat soort diensten dat vooral geïntegreerd zit in macOS en iOS.

  iCloud Drive gebruik ik niet, dat heeft na zoveel jaar nog steeds veel te veel beperkingen en belemmeringen. Mijn bestanden-bestanden zitten in Dropbox.

 • Profielfoto
  Melle

  2TB – en die worden gedeeld met het gezin, best duur, maar al mijn foto’s zitten in de cloud en zo wil ik het!
  Voor bestanden gebruik mega drive.
  Beste cloud systeem in de zin van privacy en gratis aanbod

 • Profielfoto
  RW076

  Iedereen in het gezin gebruikt iCloud, beetje jammer dat het familypakket niet bestand vanaf het begin, maar elk 50GB is ook niet echt vervelend. Geen niet Apple in ons huishouden en dat zien we als een pluspunt. Werkgevers timmeren vaak hun eigen omgeving helemaal dicht (valt wat voor te zeggen) en dan is iCloud echt een zegening om je niet volledig te hoeven conformeren en flexibiliteit te houden. Tel daarbij op dat ik tegen mijn bazen altijd heb gezegd houd die telefoon en Microsoft producten maar ik kom er zelf wel uit voor het grootste deel en ik ben ook nog eens ontraceerbaar als ik buiten ben.:)

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  2TB helaas. Hoewel ik nog jaren maar minder dan 500 GB gebruik.

  Ik had liever gehad dat Apple per gebruikte 100 GB een euro rekende ofzo…

 • Profielfoto
  Elduderino

  Voor backup apparaten, apps en foto’s. Voor het overige Onedrive.

  Ik heb het wel voor alles gebruikt, maar de opties zijn beperkt. Het zou mooi zijn  wanneer het selective sync zou hebben. Ach en als je toch Office365 dan is Onedrive een mooi alternatief met zijn smartsync.

 • Profielfoto
  Rolf

  Ik probeer de stap ‘omhoog’ zo lang mogelijk uit te stellen. Ben nog tikkie conservatief. Op het moment dat je TB’s in de cloud hebt is de stap terug naar fysiek thuis telkens lastiger te maken. En dat fysiek thuis – call me oldfashioned – ik weet het.

 • Profielfoto
  Bart119

  Ik gebruik de gratis iCloud, al heb ik er al wel over nagedacht het te gebruiken als Time Machine back-up.

  Maar een extern HD’tje is dan nog steeds de goedkoopste optie.

  Het grootste probleem is dat ik Mac, Windows, Linux, iOS en Android door elkaar gebruik, en iCloud werkt nu eenmaal niet zo graag samen met andere ecosystemen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Rolf op 15 juni 2019 12:38
  Op het moment dat je TB’s in de cloud hebt is de stap terug naar fysiek thuis telkens lastiger te maken. En dat fysiek thuis – call me oldfashioned – ik weet het.

  Waarschijnlijk staat de vrouw achter in de tuin ook nog turf te steken voor het geval dat, niet?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Maar een extern HD’tje is dan nog steeds de goedkoopste optie

  Precies. Als veel mensen eens zo simpel dachten. Ik bedoel, hoe lang zal dat Time Machine nog bestaan. Voor 99,- heb je een supersnelle SSD externe schrijf. Koppelen, instellen en het blijft waarschijnlijk zes jaar functioneren.

 • Profielfoto
  tuuur

  50GB en Stack 1TB als backup dacht ik als een mooie optie te hebben (gratis voor de eerste gelukkigen). Alleen wordt de heif-standaard na 2 jaar nog steeds niet ondersteund en is de backup daardoor waardeloos pfff
  En Google foto’s heeft weliswaar de gratis opslag voor je foto’s, wel van een iets lagere kwaliteit, maar voor de zekerheid is het nog altijd beter dan niks 🙂

 • Profielfoto
  Bart119

  Shmoo op 15 juni 2019 13:31

  Maar een extern HD’tje is dan nog steeds de goedkoopste optie

  Precies. Als veel mensen eens zo simpel dachten. Ik bedoel, hoe lang zal dat Time Machine nog bestaan. Voor 99,- heb je een supersnelle SSD externe schrijf. Koppelen, instellen en het blijft waarschijnlijk zes jaar functioneren.

  Voor Time Machine volstaat zelfs een klassieke bewegende harde schijf, snelheid is hier niet echt relevant, het is betrouwbaar genoeg en bijna belachelijk goedkoop.

  Nadeel? Je kan niet overal ter wereld je Mac herstellen tenzij je die harde schijf overal mee naartoe sleept.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Bart119 op 15 juni 2019 14:05
  Nadeel? Je kan niet overal ter wereld je Mac herstellen tenzij je die harde schijf overal mee naartoe sleept.

  Hè, wat vervelend.

  Hoe relevant is deze opmerking nu precies?

 • Profielfoto
  Bart119

  Ziegler op 15 juni 2019 14:14

  Bart119 op 15 juni 2019 14:05
  Nadeel? Je kan niet overal ter wereld je Mac herstellen tenzij je die harde schijf overal mee naartoe sleept.

  Hè, wat vervelend.

  Hoe relevant is deze opmerking nu precies?

  Wa dat net niet de bedoeling van een cloud systeem? Overal aan je data geraken…

 • Profielfoto
  Joid

  @Ziegler net zo relevant als jouw opmerking.

  Ik heb de 200GB variant sinds een paar jaar. Het hele gezin maakt er backups in en daarnaast gebruik ik ook regelmatig maildrop. En natuurlijk alle andere sync mogelijkheden. Vooral fijn dat je voor €3 eigenlijk niet hoeft na te denken over je opslag in het Apple ecosysteem.

  Maar naast iCloud gebruik ik trouwens ook nog 18GB Dropbox (vooral voor werk) en de 1GB Stack.

 • Profielfoto
  tinus_omt

  Een belangrijk voordeel van cloud Backup is natuurlijk dat als je huis afbrandt niet tegelijk het origineel en de backup verbranden.

 • Profielfoto
  polansky

  Niet meer dan wat je gratis krijgt. Het is gewoon slecht geïmplemendeerd en totaal niet op het niveau van Google drive of Dropbox. Eigenlijk is iCloud gewoon niks.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Volgens mij heb ik een TB aan foto’s op iCloud staan, maar betaal er geen cent voor. Alles staat in ‘gedeelde mappen’, die zijn gratis. Het delen doe ik enkel met m’n partner. De gratis 5GB iCloud volstaat zodoende voor backup & instellingen. Ideaal.

  Waarom doen anderen dit niet?

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Geen cloud voor mij dan die 5gb voor de app’s shit en zo.

  Op de zaak heb ik een fileserver staan met redelijk wat opslag in raid-5 (of 6, weet ik niet meer zeker).
  Thuis heb ik een mac mini in de meterkast hangen met Ubuntu server en een paar externe HDD’s er aan gehangen, daar zet ik mijn shit op.
  Om een uur of 1 ’s nachts wordt er een back-up van de fileserver naar huis gedraaid en rond 4 uur worden mijn privé data geback-upt naar de fileserver.

  Dat is mijn cloud.

 • Profielfoto
  druppelstop

  polansky op 15 juni 2019 16:34
  Niet meer dan wat je gratis krijgt. Het is gewoon slecht geïmplemendeerd en totaal niet op het niveau van Google drive of Dropbox. Eigenlijk is iCloud gewoon niks.

  Dat lees ik wel vaker maar Google Drive en Dropbox bestaan al dus er is niet heel veel reden ok van iCloud hetzelfde te verwachten.

  200Gb hier, bevalt prima als centrale opslag tussen mijn iPhone & Mac.

 • Profielfoto
  iKweethetbeter

  We hebben 200GB met het gezin, ideaal.

 • Profielfoto
  Maurice

  50 GB hoofdzakelijk voor backups en foto’s, daarnaast gebruik ik Dropbox Pro (3 TB) voor de rest van m’n bestanden.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Standaard iCloud account. Dus 5 Gbyte

  Bij mijn Office 365 licentie kreeg ik standaard 1 Tbyte opslag.

  Verder gebruik ik Google drive 15 Gbyte

  Via timemachine make ik gespiegelde backups

 • Profielfoto
  koen

  spacefreek op 15 juni 2019 17:08
  Volgens mij heb ik een TB aan foto’s op iCloud staan, maar betaal er geen cent voor. Alles staat in ‘gedeelde mappen’, die zijn gratis. Het delen doe ik enkel met m’n partner. De gratis 5GB iCloud volstaat zodoende voor backup & instellingen. Ideaal.

  Waarom doen anderen dit niet?

  Dan staat het toch alleen op de twee computers?

   

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Beide hier 200 GB, voornamelijk voor muziek en foto’s en video.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Pivni Pes op 15 juni 2019 17:48
  Geen cloud voor mij dan die 5gb voor de app’s shit en zo.

  Op de zaak heb ik een fileserver staan met redelijk wat opslag in raid-5 (of 6, weet ik niet meer zeker).
  Thuis heb ik een mac mini in de meterkast hangen met Ubuntu server en een paar externe HDD’s er aan gehangen, daar zet ik mijn shit op.
  Om een uur of 1 ’s nachts wordt er een back-up van de fileserver naar huis gedraaid en rond 4 uur worden mijn privé data geback-upt naar de fileserver.

  Dat is mijn cloud.

  Als je huis affikt fikt je meterkast mee. Niet echt een “cloud” als je het mij vraagt. Dan kun je je externe harddisk ook wel een cloud noemen…

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Cenobyte op 15 juni 2019 22:17

  Pivni Pes op 15 juni 2019 17:48
  Geen cloud voor mij dan die 5gb voor de app’s shit en zo.

  Op de zaak heb ik een fileserver staan met redelijk wat opslag in raid-5 (of 6, weet ik niet meer zeker).
  Thuis heb ik een mac mini in de meterkast hangen met Ubuntu server en een paar externe HDD’s er aan gehangen, daar zet ik mijn shit op.
  Om een uur of 1 ’s nachts wordt er een back-up van de fileserver naar huis gedraaid en rond 4 uur worden mijn privé data geback-upt naar de fileserver.

  Dat is mijn cloud.

  Als je huis affikt fikt je meterkast mee. Niet echt een “cloud” als je het mij vraagt. Dan kun je je externe harddisk ook wel een cloud noemen…

  Als er brand komt, dan staat alles nog geback-upt op de zaak…………, zoals ik ook al schreef. Elke nacht loopt er met met rsync via een cronjob een back-up, om 1 uur alles wat nieuw is of aangepast van de zaak naar huis en om 4 uur van thuis naar de zaak de privé gegevens. Dus mijn zakelijke gegevens staan extern geback-upt en zo ook mijn privé dingen, misschien geen echte cloud, maar ik ben er content mee.

 • Profielfoto
  Elduderino

  polansky op 15 juni 2019 16:34
  Niet meer dan wat je gratis krijgt. Het is gewoon slecht geïmplemendeerd en totaal niet op het niveau van Google drive of Dropbox. Eigenlijk is iCloud gewoon niks.

  Ik denk dat vele gebruikers die foto’s gebruiken en backups maken het grondig met jou oneens zijn. Het werkt prima. Alleen als je flexibiliteit wilt in synchroniseren dan is iCloud inderdaad de mindere. Overigens totaal niet op het niveau van Onedrive, Google of Dropbox? Deels waar, grappige is dan wel dat iCloud de eerste van deze club was welke smartsync naar de gebruikers bracht.

  met “ gewoon niks” bedoel je waarschijnlijk dat het niet aan je wensen voldoet. Dat klinkt wat aannemelijker.

 • Profielfoto
  whaha

  Ik zie nu goed waarom Apple zo veel aan diensten verdient. Ik wist niet dat er zo veel mensen betaalden voor iCloud.

 • Profielfoto
  Spongebob

  ik zit eigenlijk nog steeds te wachten op een volledige time machine achtingen functie in icloud om je hele mac (of meerdere) te kunnen beckuppen in the icloud. Zeker als je 2Tb hebt, zou je die mogelijkheid moeten kunnen krijgen

 • Profielfoto
  Spongebob

  een beetje zoals je nu met je ipad sn je iphone kan doen, iedere dag een online backupje

 • Profielfoto
  Yosemite

  Ben erg tevreden met iCloud, het werkt gewoon erg goed. We hebben 2x 200 GB die we als mijn foto bibliotheek nog groter wordt dan de 150 GB die het nu is moeten we over gaan op het grootste abonnement.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Ik ben nu op vakantie en iedere avond kopieer ik mijn foto’s en filmpjes naar mijn iPad en dan worden ze overgebracht naar iCloud. Perfect systeem.

 • Profielfoto
  morwatz

  tinus_omt op 15 juni 2019 16:26
  Een belangrijk voordeel van cloud Backup is natuurlijk dat als je huis afbrandt niet tegelijk het origineel en de backup verbranden.

  Precies.

 • Profielfoto
  utah62

  iCloud alleen voor iPhone backup. Foto’s al jaren via Google Foto’s. Onbeperkte opslag. Voorheen ook op Flickr maar dat is niet meer gratis. Bestanden in Google Drive, waar ik  40 gb heb.

 • Profielfoto
  Night

  Eigenlijk is iCloud eigenlijk een andere naam voor Cloudiensten voor Dummies. Het moet makkelijk toegankelijk zijn voor iedereen en eigenlijk ongemerkt op de achtergrond actief zijn. Daar is Apple sterk in. Wil je meer functionaliteit of flexibiliteit, dan ben je geen ‘dummy’ meer en kun je kijken naar cloud-aanbieders die bieden wat jij graag in een cloud-oplossing ziet.

 • Profielfoto
  gipsman

  Dropbox is al eens gehackt en duur geworden. Goed dat het er is, naast de slokoppen. Van google drive moet je maar denken dat het nog even niet opgedoekt wordt. Bij Google Drive zie ik in gebruik weinig verschil met iCloud, tenzij privacy misschien, maar ik ben geen google superuser. Best OK voor goooglefocused mensen die bijna alles in google hebben behalve die 1 of 2 apple devices. Dropbox vind ik een beetje clumsy, ligt aan mij waarschijnlijk. De filelinks zijn wèl heel nuttig, ik gebruik ze dikwijls voor niet-applegebruikers. Ik kan mij voorstellen dat professionals iCloud niet willen, al was het maar om professional te zijn 😌. Hier toch vooral iCloud, en backup disks via time machine en chronosync. Wat ik hoop in de toekomst: chronosync+cloudbackup naar iCloud naast huidige chronosync+locale ssd. Ik ga er van uit dat time capsule tegelijk met airport verdwijnt.

 • Profielfoto
  gipsman

  One more thing: apple was er al vroeg bij in the cloud. Remember mobile me, itools, iDisk (2000)…Het was wat traag en rommelig in Europa. Maar bv. de mobileme voor foto’s was eigenlijk beter dan wat er nu is, je kon simpel links naar fotoalbums in je fotoosapp (was dat al iPhoto, weet niet meer) maken en in een website zetten. Kan nu ook denk ik, maar net iets moeizamer. Zoals het gebruiksgemak van iWeb zelden verbeterd is. Maar dat is een ander verhaal.

  https://en.wikipedia.org/wiki/MobileMe

 • Profielfoto
  polansky

  Cenobyte op 15 juni 2019 22:17

  Als je huis affikt fikt je meterkast mee. Niet echt een “cloud” als je het mij vraagt. Dan kun je je externe harddisk ook wel een cloud noemen…

  Als, als, als – Hoe vaak fikt je huis af?
  Als jij je abonnement van die cloud dienst niet (meer) betaald ben je ook al je data kwijt.

  Het is prima werken met een backup op een NAS en een tweede backup op een NAS bij je familie, daar heb je geen duur abonnement voor nodig

  De kans dat beide huizen tegelijkertijd afbranden is dan waarschijnlijk opzet.

   

 • Profielfoto
  spacefreek

  koen op 15 juni 2019 20:56

  spacefreek op 15 juni 2019 17:08
  Volgens mij heb ik een TB aan foto’s op iCloud staan, maar betaal er geen cent voor. Alles staat in ‘gedeelde mappen’, die zijn gratis. Het delen doe ik enkel met m’n partner. De gratis 5GB iCloud volstaat zodoende voor backup & instellingen. Ideaal.

  Waarom doen anderen dit niet?

  Dan staat het toch alleen op de twee computers?

   

  Nee, dit zijn gedeelde albums in de foto’s app, die staan enkel in iCloud opgeslagen (en ook lokaal als ik dat wil).

  Als ik een foto wil bekijken (openen) wordt deze direct geladen vanaf iCloud (naar een device naar keuze). Prima (gratis) back-up!