watchOS 6 brengt 4 nieuwe apps van iPhone naar Apple Watch

Door: Raymon Mens - 5 reacties
Afbeelding: OMT/Raymon Mens

Kan de Apple Watch je iPhone vervangen? Dat is misschien een iets te voorbarige conclusie. Toch is Apple met het aankomende watchOS 6 goed op weg. Niet alleen kunnen apps straks stand-alone gaan werken, er komen ook nieuwe apps van de iPhone naar de Apple Watch.

Je hebt in watchOS 6 straks ook de beschikking over de dictafoon, reken­machine, Shazam en iBooks voor audioboeken om je pols. Hier is een eerste blik op de nieuwe apps op de Apple Watch.

Rekenmachine op je Apple Watch

Je kunt natuurlijk Siri naar de uitkomst van een bepaalde som vragen, maar in watchOS 6 brengt Apple de rekenmachine naar de Apple Watch. Je kunt niet alleen berekeningen uitvoeren, want Apple heeft nog een extra functie toegevoegd. Je kunt ook gemakkelijk een fooi uitrekenen. Geef het bedrag op de rekening in, druk op de fooi-knop en selecteer een percentage en het aantal personen. Daarna zie je het te betalen bedrag inclusief fooi en wat je per persoon kwijt bent.

Apple Watch watchos 6 rekenmachine
Klik/tap voor groter. Screenshots: OMT/Raymon Mens

Dictafoon in watchOS 6

Een app die we ook nog van de iPhone kennen, is de Dictafoon-app. Je kunt met watchOS 6 straks ook direct vanuit je pols een memo, gesprek of ander geluid opnemen. De opname wordt meteen in iCloud opgeslagen en als je AirPods of een andere Bluetooth-hoofdtelefoon hebt, kun je de opname ook meteen vanaf je slimme horloge terugluisteren.

Kan je gesprekspartner zien dat hij wordt opgenomen? Niet direct. Het scherm van de Apple Watch hoeft niet ingeschakeld te blijven tijdens het opnemen. Op de wijzerplaat is ook geen duidelijke animatie te zien die toont dat de opname actief is. Er staat slechts een (klein) microfoonpictogram bovenaan in beeld.

Apple Watch watchos 6 dictafoon
Klik/tap voor groter. Screenshots: OMT/Raymon Mens

Shazam vanaf je pols

Shazam, het bedrijf dat Apple eind 2017 kocht, komt met watchOS 6 ook aan op de Apple Watch. Je kunt Siri meteen vragen welk nummer je momenteel hoort en het antwoord verschijnt op het scherm. Apple Music-abonnees hebben ook een knop om gevonden nummers aan een afspeellijst toe te voegen.

Apple Watch watchOS 6 Shazam 001
Klik/tap voor groter. Screenshots: OMT/Raymon Mens

Audioboeken

Ten slotte is er een nieuwe app genaamd audioboeken. Dit is een afgeslankte versie van iBooks die alleen audioboeken bevat. Naar een boek luisteren vanaf de Apple Watch is immers prima, maar lezen op het kleine scherm is niet te doen. De overdracht van een audioboek naar de Apple Watch gebeurt vanuit de Watch-app op de iPhone.

De audioboeken-app is in de tweede bèta van watchOS 6 nog niet beschikbaar, maar Apple heeft al wel verteld welke functies de app krijgt. Je hebt in watchOS 6 straks toegang tot hoofdstukken en de laatste afspeelpositie wordt gesynchroniseerd met iBooks op iPhone, iPad en Mac.

Meer watchOS 6

watchOS 6 werd tijdens WWDC 2019 aangekondigd. Ontwikkelaars kunnen inmiddels aan de slag met de eerste bètaversie. In tegenstelling tot iOS 13, komt er voor de Apple Watch geen publieke bèta. De definitieve release wordt in september verwacht. Naast deze zijn er nog veel meer nieuwe functies. We verzamelen ze allemaal in dit dossier.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  TheDoctor40

  Shazam was in principe al goed bruikbaar op de watch. De iOS app heeft namelijk ook een watch app erbij zitten die hartstikke prima werkt maar de diepere integratie is wel mooi om te zien.

 • Profielfoto
  Michael1987

  Andries Knevel van Brigitte Kaandorp! 🤣

 • Profielfoto
  Shmoo

  Grappig hoe zoiets eigenlijk werkt.

  Apple is vier jaar bezig geweest met watchOS ontwerpen terwijl wij het product gewoon kopen en gebruiken. Ze hebben geen idee of precieze visie er achter waar het naar toe moet gaan. Dan komen ze er na vier jaar wel eindelijk achter dat de pincode op het horloge anders moet ingedeeld worden. De knoppen (cijfers) moeten groter worden want mensen raken te vaak het verkeerde nummertjes omdat de cijfers te klein zijn. Dan komt watchOS 5 met deze optie toegevoegd, een verademing in gebruik en je raakt bijna nooit meer het verkeerde nummer.

  Dan komt watchOS 6 en wat denk je, een rekenmachine app op je pols met nog kleinere knopjes dan de pincode-knoppen voorheen. Soms vraag ik mij wel eens af. Ze doen volgens mij maar gewoon iets omdat ze iets moeten doen. De logica of visie er achter is helemaal niet aanwezig.

  En laten we eerlijk zijn. Als sinds het begin van iOS, geen rekenmachine op iPad niet weet eigenlijk waarom niet. Ik bedoel sinds de iPad met split screen kan werken en je aan de zijkant een iPhone -formaat app naast he gewone app kunt draaien, waarom zou daar geen rekenmachine kunnen staan maar nu wel op watchOS en dan pas na vier of vijf jaar ontwikkelen. Waar gaat dit over. Serieus, als je elke tutorial online volgt waar je als leek leert apps ontwikkelen dan is de kans zeer groot dat je eerste app een rekenmachine is. Beginnersniveau qua app ontwikkeling dus. Waarom moet het dan jaren duren voordat er überhaupt een rekenmachine op je horloge komt, als mensen die zouden missen. Waarom zit dat ding er dan niet op dag 1 op dit is toch geen hogere wiskunde.

   

  Dit zijn zulke lelijke dingen in het DNA van dit bedrijf.

 • Profielfoto
  Night

  Je snap het niet, Shmoo, de volgende Apple Watch wordt uitgebracht met stylus 😉

 • Profielfoto
  RW076

  Shmoo moet ff van de drankjes met citroen afblijven.

  Je hebt ook nog zoiets simples als voortschrijdend inzicht.
  En laten we wel wezen, tegenwoordig moet alles ook gewoon heel snel.
  Het is geen jaren 80/90 meer waar we gewoon blij waren met wat Apple ons gaf.

  De nieuwe Apple consument wil snel en voorop, dat gaat niet altijd goed samen met goed doordacht en accuraat.