Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 25 juni 2019

Nieuw in watchOS 6: Geluid-app waarschuwt voor gehoorschade

Naast iOS 13 komt Apple in september ook met een update voor de Apple Watch. In watchOS 6 zit een nieuwe functie die je gaat waarschuwen voor gehoor­schade. Apple noemt dit de Geluid-app. Daarmee kun je meten of het omgevingsgeluid te hard is. De Watch waarschuwt je ook pro-actief als je lang in een te luide omgeving staat.

De Geluid-app in watchOS 6 kent de Apple Watch twee waarschuwingsniveaus. Wanneer het omgevingsgeluid normaal is, zal er geen waarschuwing volgen. Bij langdurige blootstelling aan harde geluiden wel. Je kunt achteraf ook op je iPhone checken hoe lang je in een luide omgeving bent geweest.

Blik op Geluid-app watchOS 6

Alle geluiden onder de 80 decibel zijn OK. Langdurige blootstelling aan dit volume zou geen (tijdelijk) gehoorverlies moeten veroorzaken. Zodra je langdurig in een luidere omgeving staat, toont de app een waarschuwing. Je kunt dan een meting starten om te kijken hoe hard het omgevingsgeluid is. Apple hanteert de volgende maatstaven die een waarschuwing triggeren:

  • 80-85dB: Na vijf uur in dit geluidsniveau kans op (tijdelijk) gehoorverlies.
  • 85-90dB: Na twee uur in dit geluidsniveau kans op (tijdelijk) gehoorverlies.
  • 90-95dB: Na dertig minuten kans op (tijdelijk) gehoorverlies.
  • 95-100dB: Na tien minuten kans op (tijdelijk) gehoorverlies.
  • 100db en meer: Na een paar minuten kans op (tijdelijk) gehoorverlies.
watchOS 6 geluid app
Klik/tap voor groter.

Instellen en bekijken op iPhone

Via de Apple Watch-app op je iPhone kun je instellen bij welke geluidsniveau je een waarschuwing wil krijgen. Ook is het mogelijk om via de Gezondheid-app terug te kijken op het geluidsniveau dat je in de week hebt ervaren. Het is ook mogelijk om het per dag te bekijken. Hiervoor dient je iPhone uiteraard op iOS 13 te draaien.

watchOS 6 geluid app Apple Watch 001
Klik/tap voor groter.

Meer watchOS 6

watchOS 6 werd tijdens WWDC 2019 aangekondigd. Ontwikkelaars kunnen inmiddels aan de slag met de eerste bètaversie. In tegenstelling tot iOS 13, komt er voor de Apple Watch geen publieke bèta. De definitieve release wordt in september verwacht. Naast deze zijn er nog veel meer nieuwe functies. We verzamelen ze allemaal in dit dossier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuw in watchOS 6: Geluid-app waarschuwt voor gehoorschade
Sluiten