Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 24 juni 2019
Leestijd: 2 minuten

Nieuw in watchOS 6: App Store en standalone apps op Apple Watch

Naast iOS 13 voor iPhone, komt Apple in september ook met watchOS 6 voor de Apple Watch. Dit maakt Apple’s wearable een stuk zelfstandiger, onder andere door de toevoeging van een eigen App Store. Je kunt direct apps op je Apple Watch installeren zonder tussenkomst van de iPhone.

De apps die in de App Store van watchOS 6 staan, kunnen zowel standalone apps zijn als apps die een iPhone-component vereisen. In dat eerste geval worden ze niet op je iPhone gedownload, maar in het laatste geval wel. Je iPhone komt in andere gevallen ook nog wel van pas.

App Store op Apple Watch in watchOS 6

De App Store op de Apple Watch is in de bètaversie van watchOS 6 nog een beetje beperkt. Zo zijn er geen categorieën en worden slechts een paar apps uitgelicht. Je kunt ook naar apps zoeken en daar alle bestaande Watch-apps vinden en deze zonder tussenkomst van de iPhone installeren. Zoeken is nog wel een uitdaging, want je moet de naam van een app dicteren of deze letter voor letter op het scherm schrijven.

App Store watchOS 6 001
Klik/tap voor groter.

Het daadwerkelijk installeren van een app gaat net zoals op de iPhone. Je tikt op de download-knop en de app zal geïnstalleerd worden, tenzij… je wachtwoord ingevoerd moet worden. Dat kan op de Apple Watch door middel van letter voor letter op het scherm schrijven (scribble) of je iPhone te gebruiken. Net als bij de Apple TV komt er een venster op je iPhone dat je kunt gebruiken om snel te typen.

Apple Watch toetsenbord iOS 13 001
Klik/tap voor groter.

Standalone apps zonder iPhone

De App Store is niet voor niets als standalone app naar de Apple Watch gekomen. In watchOS 6 wordt de eerste stap naar het overbodig maken van de iPhone bij de Apple Watch gezet. Ontwikkelaars kunnen standalone apps gaan maken en nu kiezen om hun Apple Watch-app los van hun iPhone-app te verspreiden. Daarnaast is het nog steeds mogelijk om iPhone-apps van een Watch-component te voorzien dat zelfstandig werkt.

Apple waarschuwt in zijn documentatie voor ontwikkelaars wel dat dit een complexe taak is. Gebruikers moeten niet alleen in staat zijn om de app vanaf de Watch te starten, maar als een account vereist is ook kunnen registreren of inloggen. Daar gaat Sign in with Apple ongetwijfeld een grote rol spelen. Denk echter ook aan andere zaken die direct vanaf je pols geregeld moeten kunnen worden. Zoals het vragen van toestemming voor toegang tot gezondheids­gegevens en je locatie. Wat voor Nederland en België rest om de droom van een standalone Apple Watch uit te laten komen, is ondersteuning voor 4G.

watchos 6 standalone apps 001
Klik/tap voor groter.

Meer watchOS 6

watchOS 6 werd tijdens WWDC 2019 aangekondigd. Ontwikkelaars kunnen inmiddels aan de slag met de eerste bètaversie. In tegenstelling tot iOS 13, komt er voor de Apple Watch geen publieke bèta. De definitieve release wordt in september verwacht. Naast deze zijn er nog veel meer nieuwe functies. We verzamelen ze allemaal in dit dossier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Nieuw in watchOS 6: App Store en standalone apps op Apple Watch
Sluiten