Night
Night Nieuws 23 juni 2019

Uyt den ouden doosch: de Apple QuickTake

We doen dagelijks ons best om je het belangrijkste nieuws te brengen rondom Apple. Actueel. We werpen soms zelfs blikken vooruit met berichten uit het geruchtencircuit. Nu dachten we dat het ook wel eens leuk zou zijn om, eens een blik in de geschiedenis te werpen. Dus, in deze Uyt den ouden doosch blikken we terug op de eerste commerciële digitale camera, de Apple QuickTake.

Apple QuickTake

De Apple QuickTake was een van de eerste digitale camera’s voor de gewone man. De digitale camera van Apple zag in 1994 het levenslicht maar heeft het slechts drie jaar volgehouden. Apple bracht In die drie jaar drie modellen van de camera uit. Kodak maakte zowel de De QuickTake 100 als de 150. De opvolger, de QuickTake 200, werd gemaakt door Fujifilm. De QuickTake camera’s hadden een maximale resolutie van 640 x 480 pixels, dat is 0,3 megapixels. De 100 en 150 modellen waren compatibel met zowel de Macintosh als Microsoft Windows.

Het 200-model is officieel alleen compatibel met de Apple Macintosh via een directe verbinding. Maar omdat de QuickTake 200 vrijwel identiek was aan de Fuji DS-7 en de Kenox SSC-350N van Samsung, kon je voor die camera ook software van Fuji gebruiken om Windows-compatibiliteit te krijgen. Een andere optie was het gebruik van een externe kaartlezer voor de verwisselbare media van de QuickTake 200.

Time Magazine profileerde de Apple QuickTake destijds als ‘de eerste digitale camera voor consumenten’. Hiermee verdiende de camera een plaats in de lijst van 100 grootste en meest invloedrijke gadgets van 1923 tot nu. Hoewel de QuickTake waarschijnlijk de eerste succesvolle digicam was, is was het zeker niet de eerste digitale camera voor consumenten. De Dycam Model 1, ook bekend onder de naam Logitech FotoMan, was de eerste digitale camera voor consumenten. Deze camera werd in november 1990 in de VS verkocht. Deze camera maakte echter alleen zwart-wit foto’s. Een andere digitale camera, de Fuji DS-X, kwam zelfs al eind 1989 op de markt, maar werd slechts in Japan verkocht.

Apple QuickTake 100
De Apple QuickTake 100 werd als ‘eerste digitale camera voor de consument’ geprofileerd (klik/tap voor groter)

Geschiedenis

In 1992 begon Apple met marketingplannen voor een digitale camera onder de codenaam Venus. In de Verenigde Staten werd destijds meer dan 12 miljard dollar uitgegeven aan fotografie. Apple wilde graag een graantje van die markt meepikken en zocht naar een bedrijf om hun digitale camera te ontwerpen en te produceren. Voor de eerste generatie QuickTake camera’s kwam het bedrijf hiervoor bij Kodak uit.

Apple QuickTake 100

Appla bracht de QuickTake 100 in 1994 uit als de eerste gebruiksvriendelijke digitale camera. Men kon hem via een Apple-seriële kabel eenvoudig op een Macintosh computer aansluiten. De camera kon maar liefst acht foto’s opslaan op een resolutie van 640 × 480 en zelfs 32 foto’s op een resolutie van 320 × 240. Een combinatie van beide formaten was ook mogelijk. Alle foto’s waren in 24-bits kleur.

De camera had een ingebouwde flitser, maar ontbeerde focus- of zoomregelaars. Afgezien van het downloaden van de foto’s naar een computer, was er geen manier om ze op de camera te bekijken. Ook was er geen manier om afzonderlijke foto’s uit de camera te verwijderen. Er was wel een verzonken ‘prullenbak’-knop maar die verwijderde de volledige inhoud van de camera. De QuickTake was een van de eerste digitale camera’s die op de consument richtte.

Apple QuickTake 150
De Apple QuickTake 150 boodt net wat meer functionaliteit (klik/tap voor groter)

Apple QuickTake 150

De QuickTake 150 bevatte een afzonderlijke close-up lens. Hiermee was scherpstellen op ongeveer 30 cm mogelijk. Apple bood destijds een fabrieksupgrade aan om van de QuickTake 100 QuickTake 100 Plus te maken, die alle functionaliteit van de QuickTake 150 omvatte. Apple bracht in 1995 een verbindingsset uit om de QuickTake 150 ook voor Windows gebruikers toegankelijk te maken.

De QuickTake 150 kon foto’s alleen opslaan op de camera in het QuickTake QTK bestandsformaat. Pas na het aansluiten op een computer konden de bestanden van de QuickTake-camera worden geconverteerd naar BMP, JPEG, PCX of TIFF. Zowel de QuickTake 100 en 150 slaan de foto’s intern op. Om de foto’s op de Mac te krijgen moest je gebruik maken van een Apple-seriële kabel en de QuickTake-software.

Een leuk artikel over de QuickTake 150 kun je vinden op de website van MacWorld.

Apple QuickTake 200

Het laatste QuickTake-model, de QuickTake 200, werd uitgebracht in 1996. Deze camera werd niet door Kodak, maar door Fujifilm gebouwd. De 200 had een heel ander uiterlijk dan zijn voorgangers en lijkt meer op veel van de latere digitale camera’s van andere merken. Dit model was uitgerust met regelaars voor het diafragma en het scherpstellen. Dat was een flinke stap voorwaarts. Daarnaast bood de camera de mogelijkheid om afbeeldingen op een verwijderbare SmartMedia geheugenkaart op te slaan. Je kon de QuickTake 200 gebruiken met kaartlezers die geschikt waren voor 5V geheugenkaarten.

Gebruikers met een Apple Macintosh met System 7 tot Mac OS 9 met een seriële poort konden de QuickTake 200 rechtstreeks op de computer aansluiten met behulp van de Apple QuickTake camerasoftware. QuickTake-camera’s kun je niet rechtstreeks worden aansluiten op Macs met Mac OS X. Deze machines ondersteunen het oude Apple Serial-protocol niet. Je kan fotobestanden in het QTK formaat echter nog steeds gedecoderen op moderne besturingssystemen. Dat kan met behulp van het open source-programma dcraw. Ook de bekende app GraphicConverter kan nog steeds overweg met het QTK formaat.

Apple QuickTake 200
De Apple QuickTake 200 had een geheel nieuw uiterlijk (klik/tap voor groter)

Het einde van de Apple QuickTake

De verschillende QuickTake-modellen verkochten niet erg goed. Andere bedrijven zoals Kodak, Fujifilm, Canon en Nikon betraden de digitale markt met merken die de consument associeerde met fotografie. De verkoop van de Apple Quicktake werd stopgezet in 1997, kort nadat Steve Jobs terugkwam bij Apple.

Jobs heeft, in een poging om de activiteiten van Apple te stroomlijnen, veel niet-computerproducten uit het assortiment van Apple geschrapt. Hieronder vielen onder andere de Newton-productlijn, de LaserWriter printers en de QuickTake-camera’s. De Apple QuickTake camera blijft als collector’s item echter nog steeds geliefd bij veel Apple-enthousiastelingen.

 

Reageer op artikel:
Uyt den ouden doosch: de Apple QuickTake
Sluiten