Twitter terug naar Mac: blik op de app voor macOS Catalina

Door: Raymon Mens - 1 reactie

Na het afschaffen van zijn Mac-app vorig jaar, komt Twitter dit jaar terug op macOS. Het sociale netwerk haakt in op Apple’s Project Catalyst. Dat stelt ontwikkelaars in staat om hun iPad-apps met relatief weinig aanpassingen naar de Mac te brengen. Het is de eerste stap naar écht universele apps.

Vandaag geeft Twitter in een blogpost een eerste blik op zijn nieuwe app voor macOS 10.15 Catalina. De ontwikkelaars van het sociale netwerk leggen uit dat het lastig was om twee volledige apps te onderhouden. Het aantal gebruikers op de Mac was te klein om grote investeringen te doen.

Twitter voor Mac met native ervaring

Door Project Catalyst kan Twitter echter zonder grote investeringen terugkeren naar de Mac. Het kost veel minder moeite om de iPad-app van elementen voor de Mac te voorzien. Dit moet Mac-gebruikers een ervaring bieden die native voelt. De Mac-app zal verder functioneel gelijk zijn aan die van iOS. Voorheen liep de Mac-app altijd achter op het gebied van functionaliteit.

Het sociale netwerk schrijft verder: “Verwacht handige dingen als live streaming, ondersteuning voor meerdere aanpasbare vensters, native notificaties, ondersteuning voor drag & drop en sneltoetsen.”

Twitter voor Mac
Eerste blik op de nieuwe Mac-app van Twitter. Klik/tap voor groter.

Project Catalyst en SwiftUI

Met macOS 10.15 Catalina zet Apple de eerste stap naar universele apps voor iPhone, iPad en Mac. Dit doet het bedrijf met twee nieuwe initiatieven. Allereerst is er Project Catalyst, dat door Twitter wordt gebruikt. Hiermee kunnen ontwikkelaars hun iPad-app gemakkelijk bruikbaar maken op de Mac en deze met snelle aanpassingen van Mac-functies zoals verschillende vensters, menubalken en sneltoetsen voorzien.

SwiftUI is daarentegen nagelnieuw en laat ontwikkelaars één interface bouwen in een haast beschrijvende taal. Die zal dan volledig schalen, van iPhone-scherm tot 27-inch 5K Mac. In SwiftUI zegt een ontwikkelaar in code eigenlijk: “maak een lijst met een plaatje en daarnaast een leading kopje. Zet onder dat kopje ook een subkopje met de kleur grijs”. Het is dan aan de app zelf om dit in een optimale vorm te gieten die op ieder scherm past.

SwiftUI
Klik/tap voor groter.

Reacties

1 reactie
  • Profielfoto
    koen

    Ik snap het niet, zo een groot bedrijf en geen geld om twee apps te onderhouden? 🤔