Te weinig iPhones verkocht: Samsung wil geld zien van Apple

Door: Night - 28 reacties
Samsung wil Apple een boete opleggen omdat het te weinig OLED schermen heeft afgenomen

Dat de verkopen van de iPhone afgelopen periode tegenvielen, is geen groot nieuws meer. Wat wel nieuw is, is dat Samsung wil dat Apple hierdoor een boete betaalt. Volgens Samsung heeft Apple niet zoveel OLED-schermen afgenomen als was overeengekomen.

Apple kampt met een tegenvallende vraag naar iPhones. Hierdoor kan het bedrijf niet voldoen aan de afspraken die het eerder met Samsung maakte. Volgens het Koreaanse ETnews wil Samsung Apple, vanwege de tegenvallende orders, nu een boete opleggen om zijn verminderde inkomsten te compenseren.

Samsung is wereldwijd de belangrijkste producent van OLED-schermen. Apple maakt voor de iPhone X, XS en XS Max gebruik van schermen van het Koreaanse bedrijf. Daarmee heeft Samsung een gunstige onderhandelingspositie. Bij de introductie van de iPhone X maakte The Wallstreet Journal bekend dat het bedrijf zelfs meer zou verdienen aan een toestel van Apple dan aan zijn eigen smartphones. Hoewel het juridisch mogelijk is om een bedrijf een boete op te leggen als het zijn contractuele verplichtingen niet na kan komen, zou het hoogst uitzonderlijk zijn dat een toeleverancier van die mogelijkheid gebruik maakt.

Apple en Samsung in gesprek over mogelijk oplossing

Door de tegenvallende verkopen van de iPhones vielen ook de inkomsten van Samsung Display tegen. De winst kelderde met ruim de helft, van 4.9 miljard dollar in 2017 naar 2,3 miljard in 2018. Volgens ETnews hebben Apple en Samsung inmiddels diverse malen gesproken over de ontstane problemen. Daarbij zou Apple onder meer hebben voorgesteld om ook OLED-schermen af te nemen voor andere producten. Denk hierbij aan producten waarbij nu geen OLED-schermen worden gebruikt, zoals iPads en Macs. Daarnaast zou dit mede de oorzaak kunnen zijn om de opvolger van de iPhone XR in 2020 ook uit te rusten met een OLED-scherm. Op dit moment is de relatief goedkope iPhone XR de bestverkopende iPhone.

Samsung wil Apple een boete opleggen omdat het te weinig OLED schermen heeft afgenomen
Samsung wil Apple een boete opleggen omdat het te weinig OLED schermen heeft afgenomen (klik/tap voor groter)

Apple kijkt ook naar andere mogelijkheden

Ondertussen kijkt Apple ook naar andere leveranciers voor zijn OLED-schermen. Hierdoor zou het bedrijf minder afhankelijk zijn van de grillen van zijn enige leverancier. Zo investeerde de iPhone-maker al zo’n 2,7 miljard dollar in de OLED productie van LG. Apple gebruikt niet alleen OLED-schermen in zijn iPhones. Naast de Apple Watch, die is uitgerust met zo’n display, maakt ook de Touch Bar van de MacBook Pro gebruik van OLED. Het voordeel van OLED boven LCD is dat er geen achtergrondverlichting nodig is. Dat spaart energie en dat is bij apparaten die met een batterij werken mooi meegenomen. Daarnaast is Apple ook aan het kijken naar mogelijke andere technieken, zoals AMOLED en MicroLED.

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  Lolsmurf

  Apple heeft zijn hand overspeelt: het hele bedrijfsbeleid was teveel gefocust op de verkoop van zwaar winstgevende iPhones aan China tegen een te hoge prijs voor de topmodellen. Als er dan in China meerdere concurrenten komen die ook een highend device in de markt weten te zetten maar voor een veel lagere prijs, dan gaat het rap omlaag met de verkochte aantallen. Dit probeert Apple vervolgens op te vangen door nog meer te vragen…

  Ook voor de westerse markt wordt de prijs op een gegeven moment echt te hoog. Het is niet onredelijk om te verwachten dat het marktaandeel in China de komende tijd nog veel verder zal dalen. En juist van China heeft Apple zich veel te afhankelijk gemaakt door haar thuisbasis teveel te negeren.

  Apple zal m.i. gedwongen worden om haar koers te verleggen, of genoegen moeten nemen met een fors lager marktaandeel. Dat leidt weer tot een hogere inkoopprijs o.a. bij Samsung. Of daarmee de iPhone opnieuw duurder wordt? Ik vrees van wel, Apple zal geen stuiver minder winst willen behalen….

 • Profielfoto
  Kevin

  Tja, ik kan het voor mijzelf gewoon niet goedpraten zoveel geld uit te geven aan een nieuwe telefoon. Ik heb nu 3,5 jaar de 6s en vervang binnenkort wel gewoon de batterij weer een keer. FaceID, OLED en een telefoon zonder minijack bieden geen 1200 euro meerwaarde voor mij.. Als ik dan ook kan kiezen voor een auto, mooie vakantie of nieuwe keuken kies ik niet voor een nieuwe iphone.

 • Profielfoto
  RV

  Beste Kevin, misschien wordt het tijd om de minijack-discussie los te laten want die is zo achterhaald. Met de huidige bluetooth koptelefoons en/of AirPods denk je nooit meer terug aan het minijack tijdperk. Tijden veranderen!! Wat betref prijs heb je natuurlijk gelijk, €1.156,- voor mijn iPhone X was en is nog steeds belachelijk. Ik doe er gewoon 3 jaar mee i.p.v. 2 jaar. Volgend jaar als de 5g telefoon komt, is het tijd voor vervanging.

 • Profielfoto
  Night

  Ik zeg niets. Voor mij voldoet mijn iPhone 6 prima, al sinds die uitkwam (al wordt het nu wel langzaam tijd voor een nieuwe batterij, helaas)

   

 • Profielfoto
  Di May

  Ik meen onlangs uit de vacatures bij Apple
  de nood aan Lol-Smurfen begrepen te hebben.

  Wellicht omdat het niet zo goed gaat met Apple.
  En vooral omdat ze niet weten wat ze doen.

  In ieder geval kandidaten genoeg.

 • Profielfoto
  TheBigZ

  Night op 22 juni 2019 20:23
  Ik zeg niets. Voor mij voldoet mijn iPhone 6 prima, al sinds die uitkwam (al wordt het nu wel langzaam tijd voor een nieuwe batterij, helaas)

   

  +1

 • Profielfoto
  Frans

  RV op 22 juni 2019 20:21
  Beste Kevin, misschien wordt het tijd om de minijack-discussie los te laten want die is zo achterhaald. Met de huidige bluetooth koptelefoons en/of AirPods denk je nooit meer terug aan het minijack tijdperk. Tijden veranderen!! Wat betref prijs heb je natuurlijk gelijk, €1.156,- voor mijn iPhone X was en is nog steeds belachelijk. Ik doe er gewoon 3 jaar mee i.p.v. 2 jaar. Volgend jaar als de 5g telefoon komt, is het tijd voor vervanging.

  Er zijn mensen die een beter audio kwaliteit willen dan met BlueTooth mogelijk is. Dat betekent een hoofdtelefoon met een kabel en die hebben nog steeds een (mini)jack aansluiting.

  Er is heen enkele GOEDE reden voor Apple om de mini-jack weg te laten in hun iPhones. Kritiek daarop is gewoon terecht. De argumenten die Apple heeft aangevoerd zijn kompleet flauwekul. Daarbij is het opvallend dat Apple al hun andere apparaten (Macs en iPads) nog steeds van een mini-jack voorziet. Hoezo een achterhaalde aansluiting?

 • Profielfoto
  yasser

  …Daarbij is het opvallend dat Apple al hun andere apparaten (Macs en iPads) nog steeds van een mini-jack voorziet. Hoezo een achterhaalde aansluiting?

  De mini-jack op mijn iPad Pro heb ik toch nog niet gevonden hoor

 • Profielfoto
  yasser

  Trouwens, vroeger werd er ook moord en brand geschreeuwd omdat ze de optische drive uit de mac hadden gehaald. Heb jij hier nog nood aan….. er bestaan namelijk nog steeds DVD’s..

 • Profielfoto
  Night

  Voor een optimale audio-beleving gebruik je dan ook geen iPhone, wellicht zelfs niet eens een Mac, maar een goede audio-set.

 • Profielfoto
  Lolsmurf

  Di May op 22 juni 2019 20:29
  Ik meen onlangs uit de vacatures bij Apple
  de nood aan Lol-Smurfen begrepen te hebben.

  Wellicht omdat het niet zo goed gaat met Apple.
  En vooral omdat ze niet weten wat ze doen.

  In ieder geval kandidaten genoeg.

  Ruim 25% daling in verkochte aantallen iPhones, alsmede bovenstaand bericht, het zegt genoeg. En die Aziatische omzet klapt steeds verder in elkaar doordat de inkomens daar niet hoog genoeg zijn om een steeds duurdere iPhone te betalen en doordat de concurrentie kwalitatief in de buurt komt van Apple zo niet beter is tegen een fors lagere prijs. Dat ziet Apple zelf ook echt wel. Waarom denk je dat Apple nu juist zo zwaar inzet op services en diensten? Juist om de klappen van het omzetverlies met name in China op te vangen. Daar ligt de winstgroei, niet in de iPhones. Lukt ze dat niet dan dwingen de aandeelhouders Cook op te stappen, zo werkt dat. Apple zal nooit toegeven dat ze voor de groei in het verleden volledig leunden op de Aziatische markt, want dan klapt de aandelenkoers.

  En juist daarom heeft Apple ineens weer belangstelling gekregen voor de pro’s. Want als die Apple de rug toekeren heeft dat een enorme uitstraling. Ook dat werkt door in hun meest winstgevend product: de iPhone verkopen. De plotselinge herboren belangstelling voor de pro heeft dan ook niets te maken met dat Apple ineens weer om de pro’s geeft. Dat interesseert ze geen donder, het is gewoon koele berekening.

  Nog een ding, waarom denk je dat Apple ineens gestopt is met het publiceren  van cijfers? Juist, omdat men niet wil dat het inklappen van deelmarkten zichtbaar wordt. Daar worden aandeelhouders nerveus van. Puur eigen belang, want diezelfde aandeelhouders kunnen een hoop stampij maken wat zou kunnen leiden tot het gedwongen vetrek van mensen in de top bij Apple. Wat niet weet wat niet deert.

  En vacatures zijn er altijd, mensen wisselen nog al eens van baan of gaan met pensioen. Ook bij Apple.

 • Profielfoto
  Festen

  yasser op 22 juni 2019 22:04
  De mini-jack op mijn iPad Pro heb ik toch nog niet gevonden hoor

  Voor de iPads valt het te begrijpen, maar het blijft wel raar dat de nieuwe Macbooks wel een mini-jack houden, terwijl een iPhone vaker als muziekdoos gebruikt zal worden dan een Macbook. En de nieuwe iPod Touch heeft ook weer een mini-jack. Dus de courage van Apple laat wat steekjes vallen.

 • Profielfoto
  donut

  yasser op 22 juni 2019 22:0

  De mini-jack op mijn iPad Pro heb ik toch nog niet gevonden hoor

  Maar je weet toch dat de PRO apparaten van Apple überhaupt geen aansluitingen meer hebben!

  PROs kunnen zonder dat alles daar zijn de PRO voor;)

 • Profielfoto
  donut

  Lolsmurf op 22 juni 2019 23:30
  ..  Waarom denk je dat Apple nu juist zo zwaar inzet op services en diensten?

  bij services denk ik aan :  ticket service, self service en abonnementen

  Geld vragen zonder tegenprestatie.

 • Profielfoto
  pruus

  Wanneer houdt het eens op, elk jaar een paar nieuwe modellen op de markt brengen. Ze lijken wel gek…

 • Profielfoto
  mmww

  pruus op 23 juni 2019
  Wanneer houdt het eens op, elk jaar een paar nieuwe modellen op de markt brengen. Ze lijken wel gek…

  Helemaal mee eens 1x in de 2 jaar nieuwe iPhones en iPads zou echt prima zijn anno 2019

 • Profielfoto
  arno1975

  Frans op 22 juni 2019 21:42

  RV op 22 juni 2019 20:21
  Beste Kevin, misschien wordt het tijd om de minijack-discussie los te laten want die is zo achterhaald. Met de huidige bluetooth koptelefoons en/of AirPods denk je nooit meer terug aan het minijack tijdperk. Tijden veranderen!! Wat betref prijs heb je natuurlijk gelijk, €1.156,- voor mijn iPhone X was en is nog steeds belachelijk. Ik doe er gewoon 3 jaar mee i.p.v. 2 jaar. Volgend jaar als de 5g telefoon komt, is het tijd voor vervanging.

  Er zijn mensen die een beter audio kwaliteit willen dan met BlueTooth mogelijk is. Dat betekent een hoofdtelefoon met een kabel en die hebben nog steeds een (mini)jack aansluiting.

  Er is heen enkele GOEDE reden voor Apple om de mini-jack weg te laten in hun iPhones. Kritiek daarop is gewoon terecht. De argumenten die Apple heeft aangevoerd zijn kompleet flauwekul. Daarbij is het opvallend dat Apple al hun andere apparaten (Macs en iPads) nog steeds van een mini-jack voorziet. Hoezo een achterhaalde aansluiting?

  Als je dan echt voor de audio kwaliteit gaat, ze dan gewoon een CD of LP op. Je gaat toch ook geen Netflix op een iPad kijken voor de geweldige kijk ervaring?

 • Profielfoto
  polansky

  Mijn 6plus loopt nu wel een beetje op het laatste eindje.
  Ik twijfel of ik dit of volgend jaar een nieuwe zal kopen.

  Maar ik ben het ook wel eens met lolsmurf.
  Hoezeer ik ook een iPhone wil. Persoonlijk vind ik de prijzen een beetje buiten proporties aan het raken. De prijs is domweg een van de redenen waarom ik uitstelgedrag vertoon. Ik kan het wel betalen, maar heb dergelijke bedragen er gewoon niet voor over. Uiteindelijk moet je er dan iets anders voor laten.

  Ik vond destijds 850 euro al absurd, maar 1200+ is gewoon buiten alle proporties.

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Ik was nooit een milieufreak. Sterker nog, gaf er nooit ene moer om … Maar toch zijn er zaken waar ik me steeds meer vraagtekens bij plaats.

  Kijk, ik geloof niet bijzonder in de bijdrage van Auto’s aan milieuvervuiling, sorry, maar een olietanker of cruiseschip vervuilt aanmerkelijk meer en daar zijn er talloze van. Daarnaast komt nog steeds een belangrijk deel van onze “groene stroom” uit gekochte “certificaten” en is niet eens zelf groen opgewekt, maar eigenlijk is een belangrijk aandeel hier gewoon: steenkool. Dus ook daar heb ik m’n bedenkingen bij.

  Maar dan in de context van Apple: alles moet draadloos en ALLES moet praktisch een BATTERIJ. Die batterijen heeft Apple ook nog eens NIET VERVANGBAAR gemaakt. Ik zit hier te spelen met een Netgear mobiele router: batterij vervangbaar, een windows notebook: geheugen gewoon bij te prikken en dan de telefoon.

  Ik heb tegenwoordig een Android telefoon: Dual Sim, NFC betalingen (wordt in het landen waar ik tegenwoordig verblijf prima ondersteund), een accu die aan het einde van de avond meestal ergens tussen de 40% en de 65% eindigt (veel bellen, navigatie, email, streamen via Chromecast en Bluetooth) en ik dacht, goh … laat ik eens wat muziek off-line meenemen omdat ik komende dagen de bergen inga voor een korte midweek weg.

  Vrouwlief: net blij omdat ze van de 6s naar de X geupgrade. Oh wat was ze blij: 256GB dus ze kon lekker filmpjes en muziek erop laden. Ja, dat kon. We hebben een “vakantie bibliotheek” van 60GB aan muziek en 100 GB aan films. Mijn situatie: Ultra Micro SD Kaart eruit (VC60/Class 10), in de adapter in Notebook en enkele minuten later de 256GB kaart helemaal gevuld. Oh wacht, er bestaan ook 512GB en zelfs 1TB Micro SD kaarten. Zolang je telefoon exFat ondersteund, ga je dat nog kunnen benutten (hoogstwaarschijnlijk) ook. Uitgezonderd de telefoons die enkel FAT32 ondersteunen.

  We zijn een uur verder en de iPhone is nog steeds aan het synchroniseren en zo te zien gaat het nog even duren.

  Mijn telefoon (Sony XZ3): 560,- in de aanbieding. iPhone X 880,- euro.

  Dan kwam er nog bij: Audio Adapter (moest ze los bij kopen), bij mij zat ie gewoon standaard in de doos.

  Mis ik de iPhone? Heel soms, als ik van toestel wissel. Op de iPhone was dat backup maken, herstellen, synchroniseren, wachtwoorden intoetsen en klaar.

  Bij Android is dat iets complexer en tijdrovender. Maar verder zijn er zat dingen die superhandig werken.

  Ik denk dat Apple zich een beetje heeft verkeken in de markt en bovenal de situatie met Azië (o.a. handelsoorlog, Chinees chauvinisme) en nog wat zaken. Maar goed, mogelijk kunnen ze nog herstellen. Ik gun het ze van harte. Maar ik zie zelf helaas enigszins een trend, die me weinig bevalt en waarbij ik een dejavu heb met Nokia, Blackberry, IBM, Sun, Microsoft en vele anderen. Sommigen kwamen de klap te boven, anderen kwamen sterker terug, anderen zijn er niet meer.

  De tijd zal het ons leren.

 • Profielfoto
  Antonino

  Dit is off-topic, maar ik kan niet wachten om in het nieuws ‘Tim Cook resigns as CEO’ te zien.

 • Profielfoto
  Night

  vergis je niet. Hoe onsympatiek Cook ook mag lijken, hij heeft er wel voor gezorgd dat Apple een miljardenbedrijf werd en bleef, ondanks diverse tegenslagen.

 • Profielfoto
  App69

  @Frans, klinkklare onzin. Duidelijk nog nooit de Senheisser Momentum TW horen spelen.
  Beste wat ik ooit al gehoord heb qua audio komende van een koptelefoon (oortjes).

 • Profielfoto
  App69

  Night op 23 juni 2019 22:39
  vergis je niet. Hoe onsympatiek Cook ook mag lijken, hij heeft er wel voor gezorgd dat Apple een miljardenbedrijf werd en bleef, ondanks diverse tegenslagen.

  Terend op de ideeën van wijlen SJ. Meer niet.

 • Profielfoto
  Antonino

  @Night Tuurlijk vergis ik me niet. Alleen vind ik de prijzen overdreven.

 • Profielfoto
  Antonino

  *de huidige prijzen

 • Profielfoto
  polansky

  Night op 23 juni 2019 22:39
  vergis je niet. Hoe onsympatiek Cook ook mag lijken, hij heeft er wel voor gezorgd dat Apple een miljardenbedrijf werd en bleef, ondanks diverse tegenslagen.

  Alsof dat zijn verdiensten zijn…
  Hij leunt op wat nog onder het tijdperk Jobs is uitgevonden: Iphone en iPad.
  Sindsdien is er niets, maar dan ook niets aan innovatie geweest bij Apple.

  Apple is sinds Jobs en onder Cook van innovator naar volger gegaan.
  De vernieuwingen zijn minimaal en slechts het gevolg van technologische vernieuwingen uitgedacht door anderen.

  Dus ook zonder Cook was het dit bedrijf geworden en misschien wel beter…
  Cook is niets meer dan een bankier een tussenpaus.

 • Profielfoto
  Vaagstra

  @doctor-apple: zwaar leven heb jij, ik wordt er zelfs moe van.

 • Profielfoto
  Antonino

  @polansky Ik ben het met je eens!