Ikea komt met goedkoop alternatief voor Sonos afstandsbediening

Door: Noah Korevaar - 7 reacties
Ikea Sonos Symfonisk

Gadgets zijn leuk, maar helaas niet altijd even goedkoop. Gelukkig zijn er soms betaalbare alternatieven. Ikea komt bijvoorbeeld met een afstandsbediening die de dure accessoires van Sonos zou kunnen vervangen. Ook zal hij comptabel zijn met de Symfonisk-speakers die het bedrijf later dit jaar zal uitbrengen.

Ikea komt met eigen Sonos afstandsbediening

In april dit jaar heeft Ikea enkele nieuwe Symfonisk-speakers aangekondigd. Het ging hier om twee gadgets in de vorm van een boekensteun en tafellamp die ontwikkeld zijn in samenwerking met Sonos. Vandaar dat ze ook in bestaande Sonos-systemen kunnen worden opgenomen. De bedoeling is dat de speakers zowel met Google Assistent, AirPlay, Amazon Alexa als de app van Sonos te bedienen zullen zijn.

Daarnaast is bekend geworden dat er later dit jaar ook nog een aparte Symfonisk afstandbediening op de markt gaat komen. Deze zal niet alleen de eerder genoemde Symfonisk-speakers kunnen gaan aansturen, maar ook die van Sonos. Het zal gaan om een kleine, ronde gadget waarmee gebruikers onder andere muziek kunnen starten, pauzeren en van nummer veranderen.

Deze gadget is qua functie vergelijkbaar met Sonos-accessoires als de Senic Nuimo, welke zo’n 300 dollar kost. Het grote verschil met het model van Ikea zal echter de prijs zijn. Er is dan misschien nog geen prijs voor de Symfonisk Sound Remote vrijgegeven, maar zoals bij alle slimme huisoplossingen van Ikea kun je verwachten dat hij relatief goedkoop zal zijn.

Trådfri-app

Naast de afstandsbediening zullen de speakers later dit jaar ook aan te sturen zijn via de Trådfri-app. Met deze applicatie kunnen gebruikers momenteel al enkele slimme lampen van Ikea bedienen. Een nieuwe update moet er echter voor zorgen dat dit ook voor de Symfonisk-speakers gaat gelden.

De tafellamp- en boekenplank speaker zullen 179 en 99,99 euro gaan kosten. Beide zijn vanaf augustus beschikbaar. De Symfonisk Sound Remote zal vermoedelijk enkele maanden later verschijnen, in combinatie met de vernieuwde Trådfri-app.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Voor mensen die meer informatie willen weten, IKEA heeft een aantal Q&A’s op hun site gezet.

  https://m2.ikea.com/nl/nl/news/symfonisk-veelgestelde-vragen-pub76eb5411

   

  Nu is ook duidelijk dat de speaker met lamp (180) Sonos One -kwaliteit is. Het boekenlegger model heeft “aardige kwaliteit”.

  Kortom samenwerking met Sonos zorgt er vooral voor bepaalde stabiele prijzen bij IKEA. Waarschijnlijk zit er niet veel innovatie of beter gezegd alternatieve ontwikkeling maar is het gewoon een manier om voor Sonos iets meer speakers te verkopen zonder hun eigen speakers met korting te verkopen. 180,- is zeg maar de marge die Sonos eens per jaar geeft op hun Sonos One speakers. Neem de ingrediënten van een Sonos One, ander jasje (IKEA) er omheen, zoek een stabiele partner waarvan je weet dat ze ook niet snel met alles in hun winkel zullen discounten als zijnde een prijsvechter en je hebt een mooie partner om op een veilige manier meer omzet te halen. Welke onderdelen dan in de andere (goedkopere) speaker zitten zal mij wel benieuwen.

  Hoop dat iFixit ze snel uit elkaar zal draaien zodra ze te koop zijn. Ik ga sowieso de platte versie kopen zonder lamp.

 • Profielfoto
  plonserd

  Ik kijk er enorm naar uit. Ben al een tijdje van plan om een nieuwe tv te gaan kopen, met een Sonos Beam erbij (Sonos omdat ik ook -los van de tv- wel muziek door het hele huis wil), en dit maakt het allemaal wel een pak goedkoper..

 • Profielfoto
  koen

  Wat is de geluidskwaliteit van die Sonos speakers eigenlijk vergeleken met een HiFi systeem?

 • Profielfoto
  olbo

  @koen: zeker minder. Ik heb toch een half jaar moeten wennen…ik ga er dan wel echt voor zitten om te luisteren… (2x Play 5)

 • Profielfoto
  Ruwepit

  koen op 7 juni 2019 14:26
  Wat is de geluidskwaliteit van die Sonos speakers eigenlijk vergeleken met een HiFi systeem?

  Behoorlijk minder. Ik heb diverse streaming speakers langdurig getest en Sonos komt daar niet al te best uit. Het is simpelweg een compromis van verschillende zaken omdat het voor mainstream publiek bedoeld is. Kwestie van prijs-kwaliteit

 • Profielfoto
  Facundo

  Uitstekende kwaliteit. Ook wij hebben langdurig diverse speakers getest en de Sonos vonden we het beste. Voor ècht goed geluid in een grotere ruimte heb je wel een (peperdure) sub erbij nodig. In de woonkamer hebben we playbar+4x Sonos One als surround en een sub. Het geluid is weergaloos, maar duur.

 • Profielfoto
  ageman

  Over goedkope afstandbediening gesproken: iedereen heeft tegenwoordig toch een smartphone en die werkt prima hoor