Voormalig Siri-topman vindt spraakassistenten te beperkt

Door: Dennis Hoogeveen - 5 reacties
Siri icoon 16x9
(Afbeelding: Apple, bewerking: OMT)

De voormalige leider van het Siri-ontwikkelteam bij Apple, Bill Stasior, vindt dat geen enkele spraakassistent op dit moment zijn beloftes nakomt. De assistenten zijn volgens hem nog niet in staat om menselijke taal te begrijpen zoals we willen.

We kunnen steeds meer met Siri en andere spraakassistenten: van het bedienen van je lichten tot het bedienen van je favoriete muziek. Toch is dat volgens de oud-medewerker niet waar de echte belofte in zit. “Geen enkele assistent begrijpt ons zoals andere mensen ons begrijpen”, zegt Stasior in een interview met Bussines Insider.

Commando’s interpreteren

De topman vertrok begin dit jaar bij Apple, na zeven jaar medeverantwoordelijk te zijn voor de ontwikkeling van Siri. Naar verluidt paste hij niet meer bij de nieuw uitgezette koers in het team. De ontwikkelaars richten zich nu meer op de lange termijn, in plaats van de kleine, snelle verbeteringen die we de afgelopen jaren bij Siri zagen.

“Iedereen weet welke commando’s wel of niet werken voor de spraakassistenten”, gaat Bill Stasior verder. “Daar is nog een lange weg in te gaan.” Het liefst ziet hij dat virtuele assistenten de menselijke taal beter interpreteren, maar dat is ingewikkeld. Je kunt iedere opdracht op ontelbare manieren verwoorden, waardoor de mogelijkheden om spraak te interpreteren haast eindeloos zijn.

Kritiek op Siri

De laatste jaren heeft Siri vaak kritiek over zich heen gekregen. De assistent van Apple zou achterlopen op bijvoorbeeld Google Assistant of Amazon Alexa. Apple-CEO Tim Cook heeft altijd gezegd dat Siri meer om privacy geeft, en dat die focus de spraakbesturing zeker niet slechter maakt.

Welke assistent slimmer is? Die discussie zal er hoogstwaarschijnlijk altijd blijven. Met het in iOS 13 openstellen van Siri voor muziekapps als Spotify, zet Apple in ieder geval een nieuwe stap naar het bredere gebruik van de assistent. Het is in ieder geval nog even wachten tot we met Siri kunnen praten zoals we dat met elkaar doen.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Antonino

  Tim Cook overdrijft als het gaat om privacy. Privacy is goed, en ik ben er een voorstander van, maar ik vind dat het niet een product mag beperken in zijn mogelijkheden of met wat dan ook.

 • Profielfoto
  VxP

  ­čö║Wacht maar tot je er een keer de dupe van wordt….

 • Profielfoto
  Lolsmurf

  Cook gooit het telkens op privacy om daarmee te verhullen dat Siri niet echt hoge prioriteit heeft. Het doorontwikkelen van Siri zou Apple juist een voorsprong kunnen geven, wat de bereidheid om Apple devices te kopen vergroot. Echter Cook is teveel gericht op de korte termijn en de aandelenkoers.  Soms vraag ik mij wel eens af heeft Apple nog wel een lange termijn visie of neemt ze gewoon de dingen zoals die aan komen waaien? Ik ben bang voor het laatste. Ik heb Cook nog nooit kunnen betrappen op uitspraken waaruit een visie blijkt. Steve Jobs had dit wel. Op lange termijn is dit fnuikend voor een onderneming.

 • Profielfoto
  Zuurpruim

  Als mij gevraagd word of de vuilnisbak al buiten staat, weet ik dat ik hem buiten moet zetten.
  Dat begrip heeft Siri niet, maar hoe je dat zou moeten inbouwen?

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Siri is niet eens in staat om een normale NL zin te snappen voor bijv een zoekopdracht. Google is hier veel verder in naar mijn ervaring.