Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Nieuws 25 juni 2019

Voormalig Siri-topman vindt spraakassistenten te beperkt

De voormalige leider van het Siri-ontwikkelteam bij Apple, Bill Stasior, vindt dat geen enkele spraakassistent op dit moment zijn beloftes nakomt. De assistenten zijn volgens hem nog niet in staat om menselijke taal te begrijpen zoals we willen.

We kunnen steeds meer met Siri en andere spraakassistenten: van het bedienen van je lichten tot het bedienen van je favoriete muziek. Toch is dat volgens de oud-medewerker niet waar de echte belofte in zit. “Geen enkele assistent begrijpt ons zoals andere mensen ons begrijpen”, zegt Stasior in een interview met Bussines Insider.

Commando’s interpreteren

De topman vertrok begin dit jaar bij Apple, na zeven jaar medeverantwoordelijk te zijn voor de ontwikkeling van Siri. Naar verluidt paste hij niet meer bij de nieuw uitgezette koers in het team. De ontwikkelaars richten zich nu meer op de lange termijn, in plaats van de kleine, snelle verbeteringen die we de afgelopen jaren bij Siri zagen.

“Iedereen weet welke commando’s wel of niet werken voor de spraakassistenten”, gaat Bill Stasior verder. “Daar is nog een lange weg in te gaan.” Het liefst ziet hij dat virtuele assistenten de menselijke taal beter interpreteren, maar dat is ingewikkeld. Je kunt iedere opdracht op ontelbare manieren verwoorden, waardoor de mogelijkheden om spraak te interpreteren haast eindeloos zijn.

Kritiek op Siri

De laatste jaren heeft Siri vaak kritiek over zich heen gekregen. De assistent van Apple zou achterlopen op bijvoorbeeld Google Assistant of Amazon Alexa. Apple-CEO Tim Cook heeft altijd gezegd dat Siri meer om privacy geeft, en dat die focus de spraakbesturing zeker niet slechter maakt.

Welke assistent slimmer is? Die discussie zal er hoogstwaarschijnlijk altijd blijven. Met het in iOS 13 openstellen van Siri voor muziekapps als Spotify, zet Apple in ieder geval een nieuwe stap naar het bredere gebruik van de assistent. Het is in ieder geval nog even wachten tot we met Siri kunnen praten zoals we dat met elkaar doen.

Reageer op artikel:
Voormalig Siri-topman vindt spraakassistenten te beperkt
Sluiten