Raspberry Pi 4: nieuwe variant met USB-C en dual-screen 4K

Door: Dennis Hoogeveen - 7 reacties
Raspberry Pi 4

Eerder dan verwacht is de Raspberry Pi 4 gelanceerd. De nieuwste versie is een stuk krachtiger dan zijn voorgangers, en ondersteunt een dual-screen setup met 4K-resolutie. De lancering kwam als een verrassing, omdat makers in het verleden zeiden pas in 2020 een nieuwe versie van de computer op creditcard-formaat te lanceren.

De makers van de minicomputer stellen dat de nieuwste versie zo’n drie keer sneller is dan voorheen. Dat komt voornamelijk door de betere processor: de hardware beschikt nu over een 1,5 GHz quad-core Cortex ARM chip. Ook Apple gebruikt ARM-chips in bijvoorbeeld de iPhone, iPad en Apple TV.

Raspberry Pi 4 op meerdere punten verbeterd

Wie de Raspberry Pi als mediaspeler gebruikt, bijvoorbeeld als goedkoop alternatief voor de Apple TV, zal verheugd zijn met de nieuwe dual-screen ondersteuning. Bovendien kan het apparaat nu een 4K-resolutie aan, waardoor je voor weinig geld een alternatief hebt voor de toch relatief prijzige Apple TV 4K. Je moet dan zelf wel aan de slag met software, want standaard bevat de Pi geen enkel besturingssysteem. AirPlay-functionaliteit is bijvoorbeeld eenvoudig op de Raspberry Pi te installeren.

Ook het werkgeheugen heeft een uitbreiding gekregen. De nieuwe Raspberry Pi 4 is beschikbaar in varianten van 1, 2 of 4GB LPDDR4 SDRAM, waar voorheen niet meer dan 1GB mogelijk was. Er zijn twee USB 3.0-poorten toegevoegd en de Gigabit Ethernet-poort kan nu ook daadwerkelijk hoge snelheden doorvoeren. Voorheen was deze in de praktijk beperkt tot 300Mbit/s omdat de connectie over de USB-bus verliep. Op de lijst met vernieuwingen noteren we ook ondersteuning voor Bluetooth 5.0. In plaats van Micro-USB, wordt nu een USB-C-poort gebruikt om de Pi van voeding te voorzien. Daardoor kunnen USB-apparaten die veel stroom vragen, door de Raspberry Pi gevoed worden. Als een USB-C-lader hebt liggen van bijvoorbeeld een iPad Pro of MacBook, kun je die gewoon gebruiken.

Raspberry Pi 4 HDMI
Klik/tap voor groter.

HomeKit en Raspberry Pi

De hardware wordt onder Apple-gebruikers niet alleen als AirPlay-apparaat of mediaspeler gebruikt, ook Homebridge is een populaire applicatie. Via Homebridge kunnen apparaten die niet compatibel zijn met HomeKit, toch op het ecosysteem worden aangesloten. Dat vergt wel enige technische kennis en vaardigheden.

Met deze nieuwste upgrade is de spotgoedkope computer weer klaar voor de nabije toekomst. De prijs blijft hetzelfde: voor slechts 35 dollar is het basismodel met 1GB werkgeheugen beschikbaar. In Nederland wordt de prijs daarvoor € 39,95 en voor de variant met 2GB werkgeheugen betaal je € 49,95. Het model met 4GB RAM kost € 59,95.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  mr.ray

  Wanneer verkrijgbaar bij ons?

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Vet, net een mini klaar gemaakt met Ubuntu server om te laten draaien als backup fileserver omdat de Pi-3 te traag was met de netwerk aansluiting en max 1-gb geheugen.

  Binnen kort maar eentje bestellen om me te spelen, voor de prijs hoef je het niet te laten.

 • Profielfoto
  computer space

  Een groot nadeel: die 2 micro-HDMI poorten.

  En ik lees nog nergens over hitte productie. De laatste 3B+ is wat dat betreft al opgefokt bakkie, met name de quasi gigibitpoort op dat model doet m een heethoofd worden. Ik had liever gezien dat stroomverbruik is gereduceerd door kleiner procede.

  Op een poort HEVC decoden is prima. Hopelijk kun je m onderderklokken.

 • Profielfoto
  computer space

  Ook leuk dat ze nog steeds made in UK zijn.

 • Profielfoto
  Night

  Dus…. aanschaffen vóór de Brexit?

 • Profielfoto
  hatsi flatsi

  airplay op de raspi werkt niet meer sinds ios7