Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 25 juni 2019

Publieke bèta macOS 10.15 Catalina uit, zo test je ‘m veilig

Naast de publieke bèta van iOS 13 en iPadOS 13, heeft Apple ook een openbare testversie van macOS 10.15 Catalina uitgebracht. Nieuwsgierige Mac-gebruikers kunnen op deze manier alvast proeven van de vernieuwingen die later dit jaar naar iedere Mac komen.

De belangrijkste vernieuwingen in macOS Catalina zijn onder andere nieuwe apps die iTunes vervangen, schermtijd op de Mac en universele apps. Wij raden aan de bèta te installeren op een Mac die je niet dagelijks nodig hebt. Is dat geen optie? Dan kun je de bèta van macOS Catalina naast je huidige macOS-installatie zetten.

1) Aparte partitie of volume aanmaken

Door een aparte partitie te maken, verdeel je de harddisk of SSD van je Mac als het ware in twee delen en zit de stabiele versie van macOS de bèta niet in de weg. Open het Schijfhulpprogramma dat te vinden is onder Programma’sHulpprogramma’s en klik helemaal bovenaan je harddisk aan. Kies vervolgens voor Partitioneer en maak door op de plus-knop onderaan te klikken een nieuwe partitie. Die hoeft niet erg groot te zijn, misschien een vierde van de grootte van je schijf, maar geef ‘m wel een herkenbare naam. Bijvoorbeeld “macOS 10.15”.

Als je Mac vraagt of je een volume toe wil voegen of wil partitioneren, kies je voor volume toevoegen. Je beschikt dan namelijk over een schijf die Apple’s nieuwe bestandssysteem APFS gebruikt. Die hoef je niet te partitioneren, maar je kunt snel een volume toevoegen. Je hoeft dan ook geen grootte te kiezen. De volumes delen standaard de beschikbare ruimte.

macos 10.15 catalina beta partitioneer
Klik/tap voor groter.

2) Publieke bèta macOS Catalina downloaden

Nu ben je klaar om de bèta te downloaden. Meld je aan via beta.apple.com en download de macOS Public Beta Access Utility. Dit tooltje zorgt ervoor dat je toegang tot de publieke bèta krijgt. Na de download wordt het installatieprogramma automatisch gestart. Indien dat niet zo is, kun je de publieke bèta ook in je map Programma’s vinden.

macOS 10.15 Catalina publieke beta 001
Klik/tap voor groter.

3) Installatie starten

Start de installatie van de publieke bèta en accepteer de voorwaarden. Let op dat je bij het installeren niet direct doorklikt wanneer de schijf wordt getoond. Klik hier op ‘Toon alle schijven’ en kies de partitie die je in stap 1 hebt aangemaakt als schijf om macOS 10.15 Catalina te installeren. Zo blijft je bestaande installatie behouden en wordt Catalina naast je stabiele macOS-versie geïnstalleerd.

macos catalina publieke beta stap 2
Klik/tap voor groter.

4) Na het herstarten

Als de installatie voltooid is, vraagt de Mac om opnieuw op te starten. Let goed op dat je de alt/option toets op je toetsenbord ingedrukt houdt wanneer het Apple-logo verschijnt. Je kunt dan kiezen om in de bèta of je stabiele macOS-installatie op te starten. Ben je de bèta zat? Dan kun je via het schijfhulpprogramma de partitie of het volume waar de publieke bèta op geïnstalleerd is gewoon verwijderen.

Reageer op artikel:
Publieke bèta macOS 10.15 Catalina uit, zo test je ‘m veilig
Sluiten