Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Nieuws 26 juni 2019

5 redenen om de publieke bèta van iOS 13 niet te installeren

Wanneer Apple nieuwe bèta-versies van zijn software uitrolt voor het grote publiek, springen daar al snel veel enthousiastelingen bovenop. Maar is het wel zo verstandig om de publieke bèta van iOS 13 te installeren? Wij geven je vijf redenen om deze nog even links te laten liggen.

1. Teruggaan is niet altijd makkelijk

Wie eenmaal de update naar een iOS 13 heeft uitgevoerd en weer terugwil naar iOS 12, moet er rekening mee houden dat dit problemen kan geven bij het terugzetten van de reservekopie. Je kunt dan namelijk alleen de laatst opgeslagen reservekopie van iOS 12 terugzetten. Heb je twee weken gespeeld met de bèta-versie en besluit je weer terug te gaan? Dan verlies je dus alle gegevens die je in die twee weken (buiten de cloud) op je apparaat hebt opgeslagen.

2. Instabiele software en veel crashes

Het is altijd maar de vraag hoe stabiel de bèta-versies van iOS zijn. Er kunnen allerlei nieuwe foutmeldingen verschijnen of onverwachte app-crashes ontstaan. Het is dan op z’n zachtst gezegd onhandig als blijkt dat je WhatsApp plots niet meer opent of Apple Mail geen toegang meer geeft tot je zakelijke inbox.

In het verleden is het weleens voorgekomen dat iPhone-modellen met bèta-software zelfs helemaal stopten met werken. De getroffen gebruikers moesten langs een Apple Store om hun toestel te herstellen. Als je geen tweede apparaat hebt dat in noodgevallen ter vervanging kan worden gebruikt, is het niet aan te raden om de publieke bèta van iOS 13 op je toestel te installeren.

3. De accu gaat minder lang mee

Bèta-versies van iOS staan erom bekend dat ze energie slurpen. Met een beetje pech heeft een apparaat met een publieke bèta van iOS 13 maar 50 tot 60% van de capaciteit die het normaal zou hebben. Onhandig als je op veel op plaatsen komt zonder oplaadmogelijkheid. Je kunt dan beter wachten tot de officiële update klaarstaat.

4. Het plezier is maar van korte duur

Hoewel iOS 13 veel nieuwe functies bevat, zijn ze niet van levensbelang. Het enthousiasme waarmee je de software gebruikt, zal waarschijnlijk maar een aantal dagen aanhouden. Dat is natuurlijk niet erg, maar als je rekening houdt met alle (mogelijke) problemen die bij het installeren van een bèta-versie ontstaan, is dat het wellicht niet waard. De geduldige gebruiker die wacht tot de officiële uitrol is dan misschien beter af.

5. Apple biedt geen enkele ondersteuning

Mocht je in de problemen komen met de bèta van iOS 13, en je wilt hulp van Apple? Dan kom je bedrogen uit. Apple biedt namelijk geen enkele ondersteuning op de software, staat in de kleine lettertjes. Dat kan ook vervelend uitpakken als je een probleem wilt oplossen dat niet per se in relatie tot de bètaversie staat. Vaak ondersteunen de diagnostische programma’s van de Apple Store de bèta-versie simpelweg niet. Daardoor strand je al bij de eerste stap van het proces.

Publieke bèta iOS 13 installeren

Ondanks deze vijf redenen toch van plan om aan de slag te gaan met de publieke bèta van iOS 13? Lees dan hoe je de bèta op je apparaat installeert.

Reageer op artikel:
5 redenen om de publieke bèta van iOS 13 niet te installeren
Sluiten