5 redenen om de publieke bèta van iOS 13 niet te installeren

Door: Dennis Hoogeveen - 10 reacties
iOS 13 publieke bèta

Wanneer Apple nieuwe bèta-versies van zijn software uitrolt voor het grote publiek, springen daar al snel veel enthousiastelingen bovenop. Maar is het wel zo verstandig om de publieke bèta van iOS 13 te installeren? Wij geven je vijf redenen om deze nog even links te laten liggen.

1. Teruggaan is niet altijd makkelijk

Wie eenmaal de update naar een iOS 13 heeft uitgevoerd en weer terugwil naar iOS 12, moet er rekening mee houden dat dit problemen kan geven bij het terugzetten van de reservekopie. Je kunt dan namelijk alleen de laatst opgeslagen reservekopie van iOS 12 terugzetten. Heb je twee weken gespeeld met de bèta-versie en besluit je weer terug te gaan? Dan verlies je dus alle gegevens die je in die twee weken (buiten de cloud) op je apparaat hebt opgeslagen.

2. Instabiele software en veel crashes

Het is altijd maar de vraag hoe stabiel de bèta-versies van iOS zijn. Er kunnen allerlei nieuwe foutmeldingen verschijnen of onverwachte app-crashes ontstaan. Het is dan op z’n zachtst gezegd onhandig als blijkt dat je WhatsApp plots niet meer opent of Apple Mail geen toegang meer geeft tot je zakelijke inbox.

In het verleden is het weleens voorgekomen dat iPhone-modellen met bèta-software zelfs helemaal stopten met werken. De getroffen gebruikers moesten langs een Apple Store om hun toestel te herstellen. Als je geen tweede apparaat hebt dat in noodgevallen ter vervanging kan worden gebruikt, is het niet aan te raden om de publieke bèta van iOS 13 op je toestel te installeren.

3. De accu gaat minder lang mee

Bèta-versies van iOS staan erom bekend dat ze energie slurpen. Met een beetje pech heeft een apparaat met een publieke bèta van iOS 13 maar 50 tot 60% van de capaciteit die het normaal zou hebben. Onhandig als je op veel op plaatsen komt zonder oplaadmogelijkheid. Je kunt dan beter wachten tot de officiële update klaarstaat.

4. Het plezier is maar van korte duur

Hoewel iOS 13 veel nieuwe functies bevat, zijn ze niet van levensbelang. Het enthousiasme waarmee je de software gebruikt, zal waarschijnlijk maar een aantal dagen aanhouden. Dat is natuurlijk niet erg, maar als je rekening houdt met alle (mogelijke) problemen die bij het installeren van een bèta-versie ontstaan, is dat het wellicht niet waard. De geduldige gebruiker die wacht tot de officiële uitrol is dan misschien beter af.

5. Apple biedt geen enkele ondersteuning

Mocht je in de problemen komen met de bèta van iOS 13, en je wilt hulp van Apple? Dan kom je bedrogen uit. Apple biedt namelijk geen enkele ondersteuning op de software, staat in de kleine lettertjes. Dat kan ook vervelend uitpakken als je een probleem wilt oplossen dat niet per se in relatie tot de bètaversie staat. Vaak ondersteunen de diagnostische programma’s van de Apple Store de bèta-versie simpelweg niet. Daardoor strand je al bij de eerste stap van het proces.

Publieke bèta iOS 13 installeren

Ondanks deze vijf redenen toch van plan om aan de slag te gaan met de publieke bèta van iOS 13? Lees dan hoe je de bèta op je apparaat installeert.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  darthvader

  Ja helemaal waar dat verhaal, maar het is gewoon ook leuk om er vast mee te spelen, neem nu de significante verbetering van het toetsenbord. Zo handig!

 • Profielfoto
  pruus

  Als je beta’s ziet als deelnemen aan een beter product, dus ook goed testen en alle fouten, bugs, rare dingen, die je ziet ook via de feedback netjes rapporteert, dan heeft straks iedereen een beter product. Veel beta-testers willen alles proberen, om de eerste te zijn?, om te pronken? Maar nemen niet de moeite om fouten te melden, en wel zeuren op fora. Dus heb jij geen zin in een beetje survivalen? Sla de beta’s dan echt over.

 • Profielfoto
  Night

  Goed verhaal, Pruus. Dat had in het artikel erbij mogen staan. 👍

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik heb geisterten iOS 13 Public Beta  geïnstalleerd op mijn 6S

  de enige bug die ik tot nu tegen kwam is,

  dat ik in mijn mail de trash folder niet kan legen

  mijn batterij scoort 100 %, bij normale piek prestaties

  bug door gegeven aan Apple

  Gr

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Hier (iPhone 7) draait hij redelijk stabiel. Zie geen echt storende bugs voorbijkomen.

  De meest gebruikte apps werken ook prima.

 • Profielfoto
  Moi

  Ondertussen voor iPadOS al meerdere bugs doorgegeven!

 • Profielfoto
  Retyro

  Ik heb ook de beta op mijn ipad draaien. Puur om een beetje mee te spelen. Ernstige bugs geef ik door maar om iedere keer dat een regeltje tekst niet goed is uitgelijnd een bugreport te verzenden wordt mij een beetje te veel van het goede en deze dingen worden toch wel opgemerkt. Ik draai lang genoeg mee in de iOS beta scene om hier vertrouwen in te hebben.

  Over ervaring met beta’s gesproken: er wordt altijd vrij panisch gedaan over de stabiliteit van beta’s maar de laatste paar jaar valt het allemaal hard mee. Ik weet nog dat de vroegere beta’s echt gedrochten waren om mee te werken. Vooral iOS5&7 staan me nog goed bij: veelvuldig crashen, animaties die gigantisch stotterden en zo veel CPU power vroegen dat je iPhone veranderde in een bakplaat, batterij die in enkele uurtjes leeg was.

  Het enige waar ik nu echt tegenaan loop buiten wat slordigheden in de UI van nieuwe functies is dat mijn iPad moeite heeft met verbinding maken met de personal hotspot van mijn iPhone, dat moet ik telkens een keer of 5 tot 10 proberen, maar misschien komt dit ook wel omdat mijn iPhone niet de beta heeft geïnstalleerd.

  Desalniettemin: er kleven altijd risico’s aan dus netjes backups maken!

 • Profielfoto
  pippen2

  Ik heb ook iPadOS 13 geïnstalleerd. Ik werk regelmatig met de iPad, maar echt bruikbaar is het nu niet. De Bestanden app is gigantisch buggy. Zoeken werkt niet (je komt altijd in de hoofdmap terecht) en bestanden synchroniseren met iCloud gaat ook fout (al ging dat voorheen ook best vaak fout, ik weet niet of het komt omdat ik heel veel bestanden in iCloud heb staan). Daarnaast crashen apps om de haverklap. Gelukkig is het zo september. Tegen die tijd zal alles wel veel beter werken.

 • Profielfoto
  smacdab

  nu crasht apple mail. ING werkt niet meer…… ik heb een bruin vermoeden dat Apple niet gaat leveren voor februari 2020. Vergelijk het maar met de homepod in NL -of is die er al?

 • Profielfoto
  pippen2

  Deze problemen zijn altijd in de eerste beta’s aanwezig. Dat is niet nieuw.