Publieke bètaversie iOS 13 en iPadOS 13 uit: installeren of niet?

Door: Raymon Mens - 16 reacties
Afbeelding: Apple

Dat is snel! Een week na de tweede testversie voor ontwikkelaars, is de publieke bèta van iOS 13 en iPadOS 13 uit. Vanaf nu kun je de nieuwe versie van het besturings­systeem voor iPhone en iPad zelf testen, ook als je geen ontwikkelaar bent. De publieke bèta is identiek aan bèta 2 voor ontwikkelaars. Een waarschuwing is op plaats, want stabiel is deze software nog niet.

iOS 13 bevat talloze vernieuwingen voor de iPhone, terwijl met iPadOS 13 dit jaar voor het eerst volledig op het productiever maken van de iPad gefocust wordt. De meest zichtbare functie is ongetwijfeld de dark mode, maar er is veel meer nieuws voor zowel de iPhone als iPad.

Back-up en publieke bèta iOS 13 / iPadOS 13

Natuurlijk is het altijd raadzaam apparaten goed te back-uppen voor het installeren van publieke bètaversies. Maak van je iPhone of iPad een back-up via iTunes of iCloud. Open daarna beta.apple.com op je iOS-apparaat en download het profiel. Na het downloaden moet je naar ‘Instellingen’ en daar bovenaan op ‘Profiel gedownload’ tikken om het daadwerkelijk te installeren. Na een reboot verschijnt iOS 13 op de gebruikelijke plaats bij InstellingenAlgemeenSoftware-update.

iOS 13 publieke bèta installeren
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

Nieuw in iOS 13 en iPadOS 13

De afgelopen tijd hebben we veelvuldig geschreven over grote en kleine nieuwigheden in iOS 13 en iPadOS 13. Een overzicht van de belangrijkste zaken is onder de rubriek nieuw in iOS 13 te vinden. Bekijk zeker deze functies en probeer ze zelf:

Installeren of niet?

We hebben de afgelopen tijd de developer bèta’s van iOS 13 geprobeerd en hebben redelijk wat klachten over de stabiliteit. Ook de accuduur was op een iPhone XR merkbaar minder dan met iOS 12.3 en iOS 12.4. Enkele problemen die we tegenkwamen: De Notities-app crasht regelmatig. Verschillende apps kunnen nog niet omgaan met de donkere modus en tonen een compleet wit of zwart scherm. De Mail-app heeft nog veel bugs in de interface en op de iPad doet Face ID het vaak niet.

Heb je een iPhone, iPad of iPod die je niet dagelijks gebruikt? Installeer daar dan de publieke bèta op. Een publieke bèta installeren op een apparaat dat je dagelijks gebruikt is niet aan te raden. Als je vorig jaar de iOS 12-testversie hebt gedraaid en dat wel goed ging, krijg je dit jaar met een verrassing te maken. iOS 12 had relatief weinig vernieuwingen en was niet representatief voor de staat van een eerste publieke bèta.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  ¿`„

  Ik wacht gewoon tot anderen deze beter aan het installeren zijn en dan verslag doen  Van hoe levens veranderend het allemaal is  of hoe levens  ontwrichtend het allemaal is.

  En daarna maak ik de keuze om deze weten wel of niet te installeren.

 • Profielfoto
  ¿`„

  Beter= beta

  Één ding wat echt verbeterd moeten worden in iOS, is de dicteerfunctie die ik hier ook gebruikt heb. Vaak vallen woorden weg of staan er ineens compleet andere woorden.

  In de snelheid verzuim je wel eens het gedicteerde tekstje te controleren alvorens te versturen.

 • Profielfoto
  Rolf

  ik wacht nog eventjes af….

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Hmz… ik moet kennelijk eerst nog beta 5 van iOS 12.4 installeren…

 • Profielfoto
  puccini

  One Less Thing op 25 juni 2019 08:18
  Beter= beta

   

  Dat beter begrijp ik wel als je uit Den Haag komt:-)

 • Profielfoto
  Ian83

  Poezenbeest op 25 juni 2019 08:39
  Hmz… ik moet kennelijk eerst nog beta 5 van iOS 12.4 installeren…

  Dan heb je het iOS 12 Beta profiel nog geïnstalleerd. Je kan die deïnstalleren en dan via de beta website van Apple het profiel voor de iOS 13 beta installeren.

 • Profielfoto
  Ian83

  ’t Werkt hier trouwens prima sinds gisteravond. Heel soms een ruw randje, maar nog geen fouten ontdekt die functies onklaar maken.

 • Profielfoto
  Roel Neumann

  Hmm, eerst iOS 12.4 beta 5 geïnstalleerd. Daarna iOS 13 beta profiel gedownload en geïnstalleerd. Maar nog steeds geen iOS 13 beta beschikbaar.

 • Profielfoto
  Roel Neumann

  Als je iOS 13 beta profiel installeert, wordt iOS 12 beta profiel automatisch verwijderd.

 • Profielfoto
  Rolf

  is de boel een beetje stabiel?

 • Profielfoto
  djw

  Rolf op 25 juni 2019 11:28
  is de boel een beetje stabiel?

  Heel soms een ruw randje, wat dat dan ook mag zijn:)

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Draait vooralsnog werkbaar. Ben nog geen ernstige glitches tegen gekomen…

 • Profielfoto
  koen

  Rolf op 25 juni 2019 11:28
  is de boel een beetje stabiel?

  Ja, een beetje.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Het is handig, om eerst iOS 12.4 public Beta profiel te verwijderen

  Daarna iOS 13 Beta profiel bij Apple te downloaden

  Dan verschijnt de update naar iOS 13 automatisch bij instellingen

 • Profielfoto
  WpV


  Verschillende apps kunnen nog niet omgaan met de donkere modus en tonen een compleet wit of zwart scherm.”

  Jullie zin mist een stukje denk ik; zou er niet moeten staan:


  Verschillende apps, ook de OMT-app, kunnen nog niet omgaan met de donkere modus en tonen een compleet wit of zwart scherm.”

  🙈

 • Profielfoto
  Rolf

  Draait eigenlijk wel prima