Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 25 juni 2019

Publieke bètaversie iOS 13 en iPadOS 13 uit: installeren of niet?

Dat is snel! Een week na de tweede testversie voor ontwikkelaars, is de publieke bèta van iOS 13 en iPadOS 13 uit. Vanaf nu kun je de nieuwe versie van het besturings­systeem voor iPhone en iPad zelf testen, ook als je geen ontwikkelaar bent. De publieke bèta is identiek aan bèta 2 voor ontwikkelaars. Een waarschuwing is op plaats, want stabiel is deze software nog niet.

iOS 13 bevat talloze vernieuwingen voor de iPhone, terwijl met iPadOS 13 dit jaar voor het eerst volledig op het productiever maken van de iPad gefocust wordt. De meest zichtbare functie is ongetwijfeld de dark mode, maar er is veel meer nieuws voor zowel de iPhone als iPad.

Back-up en publieke bèta iOS 13 / iPadOS 13

Natuurlijk is het altijd raadzaam apparaten goed te back-uppen voor het installeren van publieke bètaversies. Maak van je iPhone of iPad een back-up via iTunes of iCloud. Open daarna beta.apple.com op je iOS-apparaat en download het profiel. Na het downloaden moet je naar ‘Instellingen’ en daar bovenaan op ‘Profiel gedownload’ tikken om het daadwerkelijk te installeren. Na een reboot verschijnt iOS 13 op de gebruikelijke plaats bij InstellingenAlgemeenSoftware-update.

iOS 13 publieke beta installeren
Klik/tap voor groter.

Nieuw in iOS 13 en iPadOS 13

De afgelopen tijd hebben we veelvuldig geschreven over grote en kleine nieuwigheden in iOS 13 en iPadOS 13. Een overzicht van de belangrijkste zaken is onder de rubriek nieuw in iOS 13 te vinden. Bekijk zeker deze functies en probeer ze zelf:

Installeren of niet?

We hebben de afgelopen tijd de developer bèta’s van iOS 13 geprobeerd en hebben redelijk wat klachten over de stabiliteit. Ook de accuduur was op een iPhone XR merkbaar minder dan met iOS 12.3 en iOS 12.4. Enkele problemen die we tegenkwamen: De Notities-app crasht regelmatig. Verschillende apps kunnen nog niet omgaan met de donkere modus en tonen een compleet wit of zwart scherm. De Mail-app heeft nog veel bugs in de interface en op de iPad doet Face ID het vaak niet.

Heb je een iPhone, iPad of iPod die je niet dagelijks gebruikt? Installeer daar dan de publieke bèta op. Een publieke bèta installeren op een apparaat dat je dagelijks gebruikt is niet aan te raden. Als je vorig jaar de iOS 12-testversie hebt gedraaid en dat wel goed ging, krijg je dit jaar met een verrassing te maken. iOS 12 had relatief weinig vernieuwingen en was niet representatief voor de staat van een eerste publieke bèta.

Reageer op artikel:
Publieke bètaversie iOS 13 en iPadOS 13 uit: installeren of niet?
Sluiten