Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Nieuws 27 juni 2019

Privacy: Google kan nu je zoek­geschiedenis automatisch wissen en meer

Google zet een nieuwe stap in de privacy-instellingen voor alle accounts. Gebruikers van zowel Android als iOS kunnen nu de opgeslagen gegevens over hun locatie, zoekgeschiedenis en andere activiteit -die bijgehouden wordt om een profiel op te bouwen- automatisch laten verwijderen.

Je kunt het opslaan van je locatiegeschiedenis en webactiviteit ook helemaal uitschakelen, maar dan mis je bepaalde functies. Denk aan het onthouden van veelbezochte plaatsen in Maps, het terugzoeken van bekeken YouTube-video’s en bijhouden welke Google-resultaten bekeken zijn. Ook krijg je geen persoonlijke aanbevelingen te zien.

Google zoekgeschiedenis en meer verwijderen

De nieuwe mogelijkheid wist gegevens automatisch na een vooraf ingestelde periode. Google noemt in de officiële aankondiging twee mogelijkheden om uit te kiezen. Data kan automatisch worden verwijderd na 3 of 18 maanden. Na het instellen wordt nog bewaarde data die ouder is dan je keuze ook meteen verwijderd. De zoekgigant wil zo de balans tussen nuttige aanbevelingen en privacy bewaren.

Om dit in te stellen, ga je naar de Mijn activiteit-pagina van Google. Daar kies je vervolgens voor ‘Activiteitsopties’ en kun je onder ‘Web- en app-activiteit’ automatische verwijdering inschakelen. De optie is nog niet voor andere data die het bedrijf opslaat beschikbaar, zoals je locatiegeschiedenis. De zoekgigant belooft echter dat die functionaliteit eraan komt.

Klik/tap voor groter.

Google rolt de nieuwe privacy-instellingen nu uit en ze zijn ook in Nederland te gebruiken. Zie je ze nog niet? Dan is wachten de enige optie, want de uitrol moet volgens Google binnen ‘enkele weken’ afgerond zijn.

Apple en Google in strijd om privacy

Google krijgt regelmatig kritiek op zijn privacybeleid. Critici vinden dat gebruikers te weinig controle krijgen over de gegevens die ze op de platformen achterlaten. Het bedrijf krijgt, net als meerdere grote tech-bedrijven, soms hoge boetes opgelegd van de autoriteiten. Laatst was er nog een megaboete uit Brussel.

Apple probeert zich juist te profileren als privacybewust. De twee grootmachten zijn elkaars concurrenten als het aankomt op smartphones. Android heeft daarin een groter marktaandeel dan de iPhone van Apple. Ze delen elkaar regelmatig PR-tikken uit om de imago’s door het slijk te halen.

Om te eindigen met een kritische noot. We zien liever dat het wissen van data na drie maanden standaard ingeschakeld wordt, maar die stap neemt Google nog niet. Hoe dan ook… de slimme gebruiker heeft nu wel de keuze, dus een voorzichtige thumbs up voor deze stap.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Privacy: Google kan nu je zoek­geschiedenis automatisch wissen en meer
Sluiten