Paspoort als app: Schiphol en KLM starten nieuwe proef

Door: Raymon Mens - 5 reacties

In iOS 13 is het mogelijk om de chip die in je paspoort en identiteitskaart zit uit te lezen, maar daar blijft het niet bij. Schiphol en KLM kondigen een nieuwe proef met een app die je paspoort vervangt tijdens het reizen aan. Die gaat rechtstreeks met de NFC-chip van onder andere de iPhone werken.

De proef start in 2020 en is een samenwerking tussen Schiphol, KLM en Air Canada. Reizigers die naar Canada vliegen, kunnen zich als eerste aansluiten bij de test met de nog uit te brengen KTDI-app. KTDI is een afkorting voor Known Traveller Digital Identity, zoals het project heet.

Data paspoort op NFC-chip iPhone

Het idee achter KTDI is dat alle nodige data voor een reis versleuteld in de app opgeslagen wordt. Naast data van het paspoort, wordt ook biometrische data opgeslagen. Denk aan een scan van je gezicht of vingerafdrukken. De data wordt vervolgens door de overheid gesigneerd met een private key. Die stelt andere instanties in staat om te verifiëren dat de data volgens de overheid klopt. Gebruikers kunnen bij het reizen vervolgens via hun smartphone hun identiteit bewijzen. Die kan worden uitgelezen via de NFC-chip in het toestel.

De Known Traveller Digital Identity moet in de toekomst voor veel meer gebruikt worden dan alleen de luchtvaart. Ook hotels kunnen aanhaken om de identiteit van een reiziger snel te verifieren. Bijvoorbeeld met een kiosk voor automatische check-in. Je iPhone is dan ook je kamersleutel. De gebruiker houdt zelf de controle over zijn data en kan alleen data delen die een instantie nodig heeft. Een hotel heeft bijvoorbeeld niets met je vingerafdrukken te maken.

Paspoort als iPhone-app KLM schiphol 16x9
Klik/tap voor groter.

Open voor het grote publiek in 2020

Nederland en Canada gaan het systeem de komende maanden testen op vluchten van Schiphol naar Montreal. In 2020 moet het systeem live gaan voor alle gebruikers. De KTDI-app is niet het enige initiatief dat de NFC-chip van telefoons gaat gebruiken om je leven makkelijker te maken. Onlangs kondigde bioscoopketen Pathé aan dat bioscoopkaartjes rechtstreeks via de Wallet-app en NFC zonder QR-code gescand kunnen worden bij bioscopen in zijn thuisland. (Zie ook → Apple Pay zorgt met NFC tickets voor meer gemak in de bioscoop)

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Lolsmurf

  Als de beveiliging maar goed geregeld is.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  👍👍👍 Prima idee!! Alles in je iPhone 😉

 • Profielfoto
  Elvis

  Pinnen, creditcard, en nu ook al je paspoort in onze iPhone …. we komen steeds vaster in een digitaal-moeras te zitten en we worden steeds afhankelijker van onze devices. Is dit wel een goede ontwikkeling? Wat vinden jullie?

 • Profielfoto
  frans01

  Elvis op 27 juni 2019 23:22
  Pinnen, creditcard, en nu ook al je paspoort in onze iPhone …. we komen steeds vaster in een digitaal-moeras te zitten en we worden steeds afhankelijker van onze devices. Is dit wel een goede ontwikkeling? Wat vinden jullie?

  Ook mijn gedachten.

  Zolang hiernaast contant geld en papieren paspoort blijft bestaan is er in elk geval iets om op terug te vallen.

 • Profielfoto
  Floydian

  Elvis op 27 juni 2019 23:22
  Pinnen, creditcard, en nu ook al je paspoort in onze iPhone …. we komen steeds vaster in een digitaal-moeras te zitten en we worden steeds afhankelijker van onze devices. Is dit wel een goede ontwikkeling? Wat vinden jullie?

  Ja, goede ontwikkeling. Paspoort kwijt, probleem, iPhone kwijt, probleem. Dus het probleem van je spullen kwijtraken/gestolen worden veranderd niet, wel op een andere manier. Als je paspoort wordt gestolen kun je daar grote problemen mee krijgen, fraude e.d. Als je iPhone wordt gestolen dan is de kans op fraude van je paspoort gedaald tot bijna 0.

   

  Ik heb een kopie van mijn rijbewijs en paspoort encryped in mijn iCloud staan, voor nood.

   

  Geld zal tzt ook ook gaan verdwijnen. Kost gewoon te veel om te maken, in te nemen en voor transport, nog afgezien van al die plofkraken.