Opmerkelijk: Apple verplaatst productie Mac Pro naar China

Door: Night - 12 reacties
Mac Pro 2019 studio 002

De productie van de nieuwe Mac Pro wordt naar China verplaatst. Dat maakte The Wallstreet JournalĀ (WSJ) vandaag bekend. En dat precies in een tijd waarin de handelsbetrekkingen tussen Amerika en China onder grote druk staan. Apple maakt hiermee tevens een ommekeer ten opzichte van de vorige Mac Pro, die wĆ©l in de VS werd gemaakt.

Apple maakte de vorige Mac Pro in Austin, Texas. Dat was het enige grote apparaat dat het bedrijf in de VS fabriceerde. Er werd verwacht dat ook de nieuwe Mac Pro in de VS zou worden gemaakt, maar niets bleek minder waar. Het peperdure apparaat zal in China worden gemaakt. Dat is opmerkelijk, omdat de er grote spanningen op handelsgebied heersen tussen de regering van Trump en China. Ook heeft Trump al eerder met Tim Cook om de tafel gezeten om meer producten in de VS te gaan maken.

Het nieuwe topmodel van Apple zal worden geassembleerd door Quanta Computer Inc. in een fabriek nabij Shanghai, aldus WSJ. De Quanta vestiging ligt dicht bij andere Apple-leveranciers. Daardoor kan Apple lagere verzendkosten hanteren dan wanneer het componenten naar de VS zou verschepen. Apple vertelde aan WSJ dat het de nieuwe Mac Pro in de VS ontwerpt en ontwikkelt en dat de computer een aantal in de VS gemaakte componenten bevat. De eindmontage is slechts een deel van het productieproces.

Apple uit zich tegen Trumps importheffingen

President Trump heeft Apple verzocht meer producten in de VS te maken en zijn regering is van plan om een importheffing van 25 procent door te voeren op producten die uit China worden geĆÆmporteerd. Vorige week drong Apple er bij de Amerikaanse regering op aan om de nieuwe importheffingen niet uit te voeren. De productie van iPhones, iPads, Macs, AirPods en Apple TV’s zou hierdoor onnodig duurder worden.

Mac Pro 2019 productie wordt verplaatst naar China
Binnenkant van de Mac Pro. Ergens zal nu “Made in China” komen te staan. Apple onthulde het nieuwe topmodel tijdens de WWDC op 3 juni en zal in de herfst zal worden uitgebracht. (klik/tap voor groter)

Al eerder problemen met de Mac Pro productie in Amerika

CEO Tim Cook bevestigde in 2013 dat het toenmalige Mac Pro model in Texas zou worden geproduceerd. Apple investeerde hiervoor zelfs 100 miljoen dollar. Maar het bedrijf kwam in de problemen met de in de VS gevestigde Mac-productie.Ā Zo zou Apple geworsteld hebben om genoeg schroeven te vinden toen het begon met het maken van de 2013 Mac Pro. De productie van de computer kwam zelfs stil te liggen omdat een leverancier, waar Apple’s productie-aannemer op vertrouwde, slechts 1000 schroeven per dag kon leveren. Naast het tekort aan schroeven waren er ook diverse andere problemen. Tezamen resulteerden dat in een maandenlange vertraging bij de verkoop van Mac Pro.

Werkgelegenheid zal niet lijden onder de beslissing

De Mac Pro heeft al meer dan dan vijf jaar geen grote upgrade gehad. De vraag naar en de productie van het 2013 model lag dan ook een zeer laag pitje. Het is dan ook onwaarschijnlijk dat het verplaatsen van de productie van het nieuwe model naar China veel werknemers in Texas zal treffen. De fabriek in Texas, gerund door Apple-aannemer Flex, is inmiddels al overgeschakeld op het refurbishen van andere merken computers en blijft daarnaast producten maken voor onder andere HP.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  pruus

  Ik wacht met smart op twitterfeed van Trump…

 • Profielfoto
  Sugar and Cream

  Hahaha, ja. Zou die dan beginnen met “Tim Apple, why did you move….”

 • Profielfoto
  Melle

  Beetje onverwacht.

 • Profielfoto
  novae

  China. Dat is dus gewoon een kwestie van goedkopere mankracht en dus meer winstmarge….

 • Profielfoto
  polansky

  Logische beslissing. Geen Amerikaan die voor minder dan een hongerloontje productiewerk wil gaan doen.

 • Profielfoto
  RW076

  Het alternatief is om de mensen die het voor minder doen naar Amerika te halen. Maarja dat heeft consequenties voor de lonen van de Amerikaanse bevolking.
  Dan vind ik het daar laten maken nog niet zo’n gekke oplossing.

 • Profielfoto
  Yosemite

  Eigenlijk wordt er niks verplaatst want deze Mac Pro is nooit in de VS gemaakt.

 • Profielfoto
  donut

  1000 schroeven per dag;Ā  een USA limiet:)

  gelukkig hoefden ze niet nog iets gecompliceerders te maken…

 • Profielfoto
  Frans

  Dit was natuurlijk ‘part of de deal’ die Trump enĀ de Chinese president Xi Jinping hebben gesloten tijdens de G20-top.;-)

 • Profielfoto
  Night
 • Profielfoto
  RJG

  De Mac Pro wordt zo scherp geprijsd in de markt gezet, dan moet je wel naar China toe šŸ˜‚

 • Profielfoto
  draugminaion

  novae op 29 juni 2019 08:39
  China. Dat is dus gewoon een kwestie van goedkopere mankracht en dus meer winstmargeā€¦.

  Nee. Dan zouden ze wel naar Mexico, Braziliƫ of Vietnam gaan. Het gaat om geschoold personeel, en nabijheid van toeleveranciers. Dat heeft Amerika niet.