Ontwikkelaars klagen Apple aan wegens App Store-tarieven

Door: Raymon Mens - 6 reacties
App Store universele aankopen
Afbeelding: Apple

Apple is aangeklaagd door een aantal ontwikkelaars die het niet eens zijn met de App Store-tarieven. Het gaat onder andere om de 30 procent die afgedragen moet worden aan het bedrijf uit Cupertino. Onder andere bij een in-app-aankoop. Het is een collectieve zaak, waarbij ontwikkelaars uit de VS zich aan kunnen sluiten.

De aanklager claimt dat Apple bewust zijn monopolie­positie heeft misbruikt om “winstwegnemende commissies en tarieven te implementeren”. De advocaten schrijven dat juist de ontwikkelaars die Apple’s producten tot leven brengen hier de dupe van zijn.

Oneerlijke behandeling in de App Store

Deze aanklacht is mogelijk omdat Apple onlangs een belangrijke rechtszaak die hier een precedent voor schept verloor. In die zaak werd bepaald dat Apple de verkoper van apps in de App Store is. Ontwikkelaars zijn daardoor afhankelijk van Apple en kunnen stappen ondernemen. Apple gedraagt zich volgens de aanklacht als monopolist en handelt in strijd met een aantal mededingingsregels.

Het gaat niet alleen om de 30 procent ‘Apple Tax’ op alle apps, abonnementen en in-app-aankopen. Volgens de klagers is het onredelijk dat Apple de prijs van een app kunstmatig op minimaal 99 dollarcent houdt. Ook stelt de aanklager dat het jaarlijkse Apple Developer-abonnement dat verplicht is om apps in de App Store te kunnen plaatsen schadelijk is voor kleinere ontwikkelaars. Dit abonnement kost 99 dollar per jaar.

App Store reclame Nederland 001
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Apple)

Mededingingsregels

Volgens de advocaten is de manier waarop Apple de App Store vorm heeft gegeven in strijd met mededingingsregels. Daar komt nog bij dat er slechts één App Store is en er geen andere manier is om iOS-apparaten van apps te voorzien. Dat heeft volgens de aanklager tot gevolg dat de meeste consumenten een groot deel van de apps nooit ziet, omdat ze in een marktplaats moeten verschijnen. Dit schaadt concurrentie en innovatie, aldus de advocaten.

Apple heeft nog niet op de aanklacht gereageerd, maar het is duidelijk dat de App Store in meerdere landen onder vuur ligt. Zo diende Spotify onlangs een klacht in bij de Europese marktwaakhond. (Zie ook → Spotify klaagt Apple in Brussel aan voor oneerlijke concurrentie)

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  maxtje

  99 per jaar idpv maand;)

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Dank. Aangepast!

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Genoeg over gezegd en geklaagd. Laat nou maar eens horen wat de rechter ervan vindt.

 • Profielfoto
  iTim

  Wat een gezeur zeg, wel de lusten maar niet de lasten willen dragen. App developers zijn zelf akkoord gegaan met de voorwaarden, klaag dan niet. Ze wisten waar ze aan begonnen. Kwestie van de voorwaarden lezen wat uiteindelijk nooit iemand doet….je maakt gebruik van een dienst, moet je ook bereidt zijn er voor te betalen. Zo niet ga dan lekker apps maken voor Android…

 • Profielfoto
  zepkleiker

  @iTim: Dat is dus exact het probleem. De voorwaarden dwingen het af, maar zijn mogelijk in deze specifieke situatie niet houdbaar omdat Apple tegelijkertijd afdwingt dat niet op een andere manier software kunt aanbieden aan iOS-gebruikers. Je snapt zelf hopelijk ook wel dat voor een app developer de iOS-‘markt’ essentieel is.

  Je zegt wel ‘wat een gezeur, wel de lusten en niet de lasten’, maar sta je er wel bij stil dat voor elke euro die Apple int de developer uiteindelijk maar minder dan een halve euro overhoudt na aftrek van allerlei belastingen, inclusief die van Apple? Ook een eenzame zolderkamerhobbydeveloper.

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  iTim op 12 juni 2019 11:45
  Wat een gezeur zeg, wel de lusten maar niet de lasten willen dragen. App developers zijn zelf akkoord gegaan met de voorwaarden, klaag dan niet. Ze wisten waar ze aan begonnen. Kwestie van de voorwaarden lezen wat uiteindelijk nooit iemand doet….je maakt gebruik van een dienst, moet je ook bereidt zijn er voor te betalen. Zo niet ga dan lekker apps maken voor Android…

  Dat klinkt leuk, maar er is ook nog zoiets als de WET en daar moet ook Apple zich aan houden. Als zij met hun voorwaarden de WET overtreden dan zitten ze dus wel degelijk fout. En het zou mij niet verbazen als het die kant op gaat.

  Ter vergelijking: als ik een bedrijf begin met bijvoorbeeld een Escape Room (hartstikke hip het schijnt) met daarin de mogelijkheid dat in 30% van de gevallen je overlijdt… dan kun je wel zeggen van ja hallo, mensen ondertekenen de voorwaarden dus jammer dan maar zo werkt dat natuurlijk niet. Voor de wet is zoiets nog steeds moord.