Ontwikkelaars klagen Apple aan wegens App Store-tarieven
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.onemorething.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2017%2F01%2Fapps-app-store-algemeen.png)
Apple is aangeklaagd door een aantal ontwikkelaars die het niet eens zijn met de App Store-tarieven. Het gaat onder andere om de 30 procent die afgedragen moet worden aan het bedrijf uit Cupertino. Onder andere bij een in-app-aankoop. Het is een collectieve zaak, waarbij ontwikkelaars uit de VS zich aan kunnen sluiten.
De aanklager claimt dat Apple bewust zijn monopoliepositie heeft misbruikt om “winstwegnemende commissies en tarieven te implementeren”. De advocaten schrijven dat juist de ontwikkelaars die Apple’s producten tot leven brengen hier de dupe van zijn.
Oneerlijke behandeling in de App Store
Deze aanklacht is mogelijk omdat Apple onlangs een belangrijke rechtszaak die hier een precedent voor schept verloor. In die zaak werd bepaald dat Apple de verkoper van apps in de App Store is. Ontwikkelaars zijn daardoor afhankelijk van Apple en kunnen stappen ondernemen. Apple gedraagt zich volgens de aanklacht als monopolist en handelt in strijd met een aantal mededingingsregels.
Het gaat niet alleen om de 30 procent ‘Apple Tax’ op alle apps, abonnementen en in-app-aankopen. Volgens de klagers is het onredelijk dat Apple de prijs van een app kunstmatig op minimaal 99 dollarcent houdt. Ook stelt de aanklager dat het jaarlijkse Apple Developer-abonnement dat verplicht is om apps in de App Store te kunnen plaatsen schadelijk is voor kleinere ontwikkelaars. Dit abonnement kost 99 dollar per jaar.
Mededingingsregels
Volgens de advocaten is de manier waarop Apple de App Store vorm heeft gegeven in strijd met mededingingsregels. Daar komt nog bij dat er slechts één App Store is en er geen andere manier is om iOS-apparaten van apps te voorzien. Dat heeft volgens de aanklager tot gevolg dat de meeste consumenten een groot deel van de apps nooit ziet, omdat ze in een marktplaats moeten verschijnen. Dit schaadt concurrentie en innovatie, aldus de advocaten.
Apple heeft nog niet op de aanklacht gereageerd, maar het is duidelijk dat de App Store in meerdere landen onder vuur ligt. Zo diende Spotify onlangs een klacht in bij de Europese marktwaakhond. (Zie ook → Spotify klaagt Apple in Brussel aan voor oneerlijke concurrentie)