Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Nieuws 24 juni 2019

Onderzoek: Mac op kantoor maakt je productiever en creatiever

Werknemers die Mac-computers op kantoor gebruiken, voelen zich productiever en creatiever. Bovendien zeggen ze meer plezier in hun werk te hebben en meer betrokken te zijn bij teamwork binnen het bedrijf. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1.285 zakelijke computergebruikers dat werd uitgevoerd door softwaremaker Jamf.

De onderzoekers ondervroegen alleen werknemers die zelf mogen kiezen welk besturingssysteem ze gebruiken. Wanneer ze die keuze krijgen, blijkt bijna driekwart voor een Mac te kiezen. De voornaamste reden is dat deze werknemers van Apple-producten houden, gevolgd door de stelling dat de Mac betrouwbaarder is dan andere computers. Dat de applicaties die nodig zijn voor werk het beste werken met de Mac, staat op de derde plek van meest genoemde redenen om Macs op de werkvloer te gebruiken.

Hogere creativiteit en betrouwbaarheid

Maar liefst 97% van de ondervraagden claimt dat hun productiviteit is toegenomen door het gebruik van een Mac. Waar dat precies aan ligt, verklaart het onderzoek niet. Wel is 79% het eens met de stelling dat ze hun werk niet zo effectief zouden kunnen doen als ze geen Mac zouden gebruiken. Dat percentage ligt zelf nog hoger onder Mac-gebruikers die in Marketing, IT of HR werkzaam zijn.

Betrouwbaarheid speelt een grote rol in de keuze voor een besturingssysteem. Bijna driekwart van de ondervraagden die eerder een PC gebruikten, ervaart minder problemen met een Mac. Bovendien hebben vier op de tien Apple-gebruikers uit het onderzoek geen problemen met hun Mac gehad in de afgelopen 12 maanden.

Mac voor bedrijven
Klik/tap voor groter.

Ook opmerkelijk is het hoge percentage dat zegt liever te kiezen voor een bedrijf dat de keuze voor een besturingssysteem aan de werknemers overlaat. 94% van de respondenten is het daarmee eens. Het blijkt dus een belangrijke factor in de beslissing voor welk bedrijf een werknemer kiest, wanneer hij meerdere mogelijkheden heeft. Eerder liet IBM ook al weten dat een Mac hen 400 euro aan supportkosten per werknemer bespaart ten opzichte van Windows.

Apple en het bedrijfsleven

Apple lijkt zich de laatste tijd meer op het bedrijfsleven te richten. Op een speciaal ingerichte pagina probeert de techgigant bedrijven over te halen voor Apple-producten te kiezen. In een humoristische videocommercial van bijna drie minuten passeren bijna alle producten de revue: van verschillende iPad Pro-modellen tot een iPhone en van een Macbook Pro met Touch Bar tot de Apple Watch.

Het onderzoek is overigens niet helemaal onafhankelijk. Het is namelijk uitgevoerd door Jamf, een bedrijf dat zich specialiseert in het beheren en uitrollen van Macs binnen bedrijven. Maar dat hoeft -als je verplict Windows op kantoor gebruikt- natuurlijk geen reden te zijn om dit bericht niet eens aan je baas of IT-beheerder te laten zien… 😉

Reageer op artikel:
Onderzoek: Mac op kantoor maakt je productiever en creatiever
Sluiten