Nieuwe Mac Pro ondersteunt toch ‘ouderwetse’ harde schijven

Door: Raymon Mens - 11 reacties

De tijdens WWDC 2019 onthulde nieuwe Mac Pro komt standaard met 256GB SSD-opslag. Dat is uit te breiden tot maximaal 4TB flashopslag, maar er is meer mogelijk. De Mac Pro 2019 heeft namelijk stiekem ruimte voor maximaal zes interne harde schijven in RAID 5-opstelling.

Een optioneel accessoire dat door Apple-partner Promise wordt gemaakt, laat je ouderwetse 3,5-inch HDD’s direct in de behuizing bevestigen. Apple maakt deze drive bays zelf niet, maar heeft het uitbesteed aan Promise. De Mac Pro 2019 is gewoon voorzien van twee traditionele SATA-poorten.

Twee of vier extra harde schijven

Het is niet voor het eerst dat Apple een extern bedrijf inschakelt voor het maken van verloopjes of accessoires die het zelf niet wil maken. Zo maakt Belkin al een tijdje de enige officiële USB-C-naar-ethernet-adapter die bij Apple te krijgen is. Promise heeft de drive bays voor de Mac Pro gemaakt. Er is een variant voor twee 3,5-inch harde schijven en een variant met plaats voor vier schijven in RAID 5. Ze kunnen direct in de behuizing gemonteerd worden.

Mac Pro 2019 SATA
De SATA-poorten op het moederbord van de nieuwe Mac Pro – Klik/tap voor groter.

De Pegasus J2i heeft ruimte voor twee harde schijven en kan in de behuizing van de nieuwe Mac Pro geklikt worden. Er is een directe verbinding met de SATA-poorten en de aansluiting voor stroom die op het moederbord zitten. De case bevat bij levering een geformatteerde harde schijf van 8TB en je kunt zelf een tweede toevoegen.

De Pegasus R4i is een RAID 5-module voor het MPX Expansion-slot en biedt ruimte voor vier harde schijven. Een MPX-slot is niets anders dan een PCIe-slot met een extra deel dat voor de toevoer van extra stroom zorgt. De behuizing wordt in een vrij slot geprikt en heeft een ingebouwde RAID-controller. Je krijgt er vier geformatteerde harde schijven bij in RAID 5. Dat wil zeggen dat je er drie kunt gebruiken en één defecte schijf geen probleem is.

Promise Mac Pro HDD 001
Pegasus J2i (links) en Pegasus R4i (rechts) – Klik/tap voor groter.

Handig voor video-professionals

Deze uitbreiding is handig voor video-professionals die veel ruw bronmateriaal hebben. Dat allemaal opslaan op een SSD is veel te kostbaar, maar ouderwetse harde schijven voldoen prima en zijn een stuk goedkoper. De prijs van de extra modules is nog niet bekend. De Mac Pro 2019 verschijnt dit najaar en heeft een vanaf-prijs van 5999 dollar. De Nederlandse prijs is nog niet bekend. (Zie ook → Mac Pro 2019 en Apple Pro Display XDR van dichtbij bekeken)

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Lolsmurf

  De suggestie dat de MacPro stiekem ruimte maakt verbaast mij. Menig professional zou hem niet eens gekocht hebben als deze mogelijkheid toch het inbouwen van een hdd er niet was.

  Daarbovenop: harde schijven zijn echt niet ouderwets. Immers als je naar de betere schijven kijkt halen deze toch wel een rw van 250mbs, en gaan minimaal 5 jaar mee. Bovendien in formaten te leveren waar een ssd voorlopig nog niet aan kan tippen. Dus ouderwets is echt een tikkeltje boel overdreven. De meeste Opslag/NAS gebruiken niet eens een ssd, maar nog steeds diezelfde “ouderwetse” hdd.

  Dat daarmee de MacPro zowel met flash als hdd overweg kan lijkt mij dan ook niet meer dan logisch.

 • Profielfoto
  Buzz

  Sinds 2013 kon dat al niet meer, lolsmurf. Goed dat het terugkomt inderdaad maar helemaal in de lijn van verwachtingen is het zeker niet.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ben ik de enige die denkt dat Apple deze machine beter op een Enterprise manier had kunnen verkopen? Dat je een speciale site/pagina maakt voor zakelijke aankopen, geen prijzen op de website of alleen richtprijzen en wanneer je zo’n machine nodig hebt dan krijg je een zakelijk contactpersoon van Apple die samen met jou het aankoopproces gaat doorlopen. Mocht er ooit iets aankomen dan is ook deze persoon je aanspreekpunt.

   

  Volgens mij past zo’n manier veel beter bij dit type machine. Dat zie je met software ook heel vaak. Dat diensten X, Y en Z opties hebben maar ook een Enterprise/volume regeling voor grootverbruikers.

  Wat je nu heel erg krijgt is dat we welke week een berichtje over de Mac Pro krijgen, dan gaan daar weet ik hoeveel mensen op reageren. Vaak met emotionele gevoelens en het ergste is eigenlijk dat er geen persoon op dit soort sites rondloopt die geschikt is voor dit soort machines. Het is allemaal van het niveau snorkelen op laag water met een diepzeeuitrusting.

 • Profielfoto
  Lolsmurf

  Buzz op 19 juni 2019 00:38
  Sinds 2013 kon dat al niet meer, lolsmurf. Goed dat het terugkomt inderdaad maar helemaal in de lijn van verwachtingen is het zeker niet.

  Wellicht daarom dat de prullenbak een mislukking is

 • Profielfoto
  aaa

  Het wordt dus een hele dure machine met hele dure uitbreidingen. Zelfs voor veel professionals te duur.

  Een vergelijkbare HP workstation is vele malen goedkoper.

 • Profielfoto
  Melle

  Een vergelijkbare HP workstations bestaat niet, en als ie al zou bestaan, dan was ie vermoedelijk niet veel goedkoper.
  De nieuwe Mac pro zal op zijn moment van uitkomen de snelste, meest capabele single workstations unit zijn die op deze aardbol te verkrijgen is. Toch als de specs op papier zullen uitkomen.

  Zelf Linus beseft dat deze Mac pro qua GPU kracht (door de twee maal
  Dubbele Vega Graphics door Apple magic gedoe) geen vergelijk zal hebben met gelijk wat beschikbaar is op de Nvidia markt.

  Je betaald daarvoor de ultieme hoofdprijs, maar hey: het is ook de hoofdprijs!

  En ik moet zeggen dat ik het ook wel jammer vind dat de nieuwe Mac pro qua specs en prijs volledig uit mijn reach is bedacht en gemaakt… ik was eigenlijk aan het wachten en klaar om 5k te investeren in Mac pro + scherm.

  Blijkt dat je minstens 15k zal nodig hebben voor de logische minimale setup.

  Wat het enige belachelijke is inderdaad de basisconfig. Slimmer van Apple was geweest een barebone machine aanbieden met vanaf prijs 3999 en vanaf nul je machine upgraden.

  Zou mss op exacte zelfde uit hebbben gekomen, maar dan hadden ze nu het gezaag niet…

 • Profielfoto
  TheBigZ

  aaa op 19 juni 2019 11:57
  Een vergelijkbare HP workstation is vele malen goedkoper.

  Onjuist.

 • Profielfoto
  TheBigZ

  Shmoo op 19 juni 2019 07:57
  Ben ik de enige die denkt dat Apple deze machine beter op een Enterprise manier had kunnen verkopen? Volgens mij past zo’n manier veel beter bij dit type machine.

  Natuurlijk niet. Al deze berichten over de nieuwe Mac Pro dragen alleen maar meer bij aan de naamsbekendheid van het merk Apple.

   

  Zie Samsung met de reclame voor zijn 8K TVs. Of waren ze inmiddels al bij 16K?

 • Profielfoto
  Apple Support Ed Amsterdam

  Melle op 19 juni 2019 16:23
  Een vergelijkbare HP workstations bestaat niet, en als ie al zou bestaan, dan was ie vermoedelijk niet veel goedkoper.
  De nieuwe Mac pro zal op zijn moment van uitkomen de snelste, meest capabele single workstations unit zijn die op deze aardbol te verkrijgen is. Toch als de specs op papier zullen uitkomen.

  Zelf Linus beseft dat deze Mac pro qua GPU kracht (door de twee maal
  Dubbele Vega Graphics door Apple magic gedoe) geen vergelijk zal hebben met gelijk wat beschikbaar is op de Nvidia markt.

  Je betaald daarvoor de ultieme hoofdprijs, maar hey: het is ook de hoofdprijs!

  En ik moet zeggen dat ik het ook wel jammer vind dat de nieuwe Mac pro qua specs en prijs volledig uit mijn reach is bedacht en gemaakt… ik was eigenlijk aan het wachten en klaar om 5k te investeren in Mac pro + scherm.

  Blijkt dat je minstens 15k zal nodig hebben voor de logische minimale setup.

  Wat het enige belachelijke is inderdaad de basisconfig. Slimmer van Apple was geweest een barebone machine aanbieden met vanaf prijs 3999 en vanaf nul je machine upgraden.

  Zou mss op exacte zelfde uit hebbben gekomen, maar dan hadden ze nu het gezaag niet…

  Dan zou ik toch eens kijken bij Apple Support Ed want die bouwt machines voor de video editors onder ons met 1 of 2 Radeon VII met 16 GB of een Vega 64 met 1 of 2 stuks. En dat merk je vooral als je met FCP werkt. Er is dus zeker een betaalbaar alternatief.

 • Profielfoto
  pannekoek

  Even een serieuze vraag:

  Zijn er nog editors die met een 4/5 disk tellende SATA Raid IN hun werkstation willen werken? Dus geen Direct Attaced of iSCSI naar SAN of NAS.

  Zo’n grote bulk data zoals Raymon aanhaalt in het artikel zou ik niet lokaal willen hebben ivm de backup perikelen. Lekker op een gekoelde server met iets meer redundancy dan één enkele disk en een periodieke backup naar een 2e server of tape.

  Dat mag wat kosten… maar dat is enkel voor de mensen die nu instappen waar. Als je al een tijd met zoveel data werkt dan weet je ook dat een backup belangrijk is en heb je die server(s) nu toch al staan. Dan prop je een 10 of 40 Gbe adapter in je Mac… en gaan.

  Een NVMe Raid voor de snelheid als het extreem hoge resoluties zijn of veel bandbreedte vereist vanwege het aantal lagen simultaan geloof ik wel. Dan ga je het ook niet met 5 reutelende straalkachels in je Mac redden. Met ruwweg 220MB/s zal die Promise met een beetje geluk 850 Mb/s aantikken.

  Kortom die Promise lijk me alleen interessant als je met dat ding “on the road” bent, veel data hebt en externe apparaten wilt vermijden. En dan nog is 5 Drives in een DAS misschien wel meer te prefereren dan in je Mac.

  Al met al lijkt die Promise MXP een niche product voor zaken waar een MacPro of het product overkill is.

 • Profielfoto
  NapO

  Lolsmurf op 18 juni 2019 20:54
  De meeste Opslag/NAS gebruiken niet eens een ssd, maar nog steeds diezelfde “ouderwetse” hdd.

   

  Alle nassen ondersteunen SSD’s,…je moet ze er alleen in stoppen. je kan zelf mixed volumes aanmaken of bijv. een 3 tal hdd’s (in raid 5) en dan 2 ssd for read write cache.