Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 18 juni 2019

Nieuwe Mac Pro ondersteunt toch ‘ouderwetse’ harde schijven

De tijdens WWDC 2019 onthulde nieuwe Mac Pro komt standaard met 256GB SSD-opslag. Dat is uit te breiden tot maximaal 4TB flashopslag, maar er is meer mogelijk. De Mac Pro 2019 heeft namelijk stiekem ruimte voor maximaal zes interne harde schijven in RAID 5-opstelling.

Een optioneel accessoire dat door Apple-partner Promise wordt gemaakt, laat je ouderwetse 3,5-inch HDD’s direct in de behuizing bevestigen. Apple maakt deze drive bays zelf niet, maar heeft het uitbesteed aan Promise. De Mac Pro 2019 is gewoon voorzien van twee traditionele SATA-poorten.

Twee of vier extra harde schijven

Het is niet voor het eerst dat Apple een extern bedrijf inschakelt voor het maken van verloopjes of accessoires die het zelf niet wil maken. Zo maakt Belkin al een tijdje de enige officiële USB-C-naar-ethernet-adapter die bij Apple te krijgen is. Promise heeft de drive bays voor de Mac Pro gemaakt. Er is een variant voor twee 3,5-inch harde schijven en een variant met plaats voor vier schijven in RAID 5. Ze kunnen direct in de behuizing gemonteerd worden.

Mac Pro 2019 SATA
De SATA-poorten op het moederbord van de nieuwe Mac Pro – Klik/tap voor groter.

De Pegasus J2i heeft ruimte voor twee harde schijven en kan in de behuizing van de nieuwe Mac Pro geklikt worden. Er is een directe verbinding met de SATA-poorten en de aansluiting voor stroom die op het moederbord zitten. De case bevat bij levering een geformatteerde harde schijf van 8TB en je kunt zelf een tweede toevoegen.

De Pegasus R4i is een RAID 5-module voor het MPX Expansion-slot en biedt ruimte voor vier harde schijven. Een MPX-slot is niets anders dan een PCIe-slot met een extra deel dat voor de toevoer van extra stroom zorgt. De behuizing wordt in een vrij slot geprikt en heeft een ingebouwde RAID-controller. Je krijgt er vier geformatteerde harde schijven bij in RAID 5. Dat wil zeggen dat je er drie kunt gebruiken en één defecte schijf geen probleem is.

Promise Mac Pro HDD 001
Pegasus J2i (links) en Pegasus R4i (rechts) – Klik/tap voor groter.

Handig voor video-professionals

Deze uitbreiding is handig voor video-professionals die veel ruw bronmateriaal hebben. Dat allemaal opslaan op een SSD is veel te kostbaar, maar ouderwetse harde schijven voldoen prima en zijn een stuk goedkoper. De prijs van de extra modules is nog niet bekend. De Mac Pro 2019 verschijnt dit najaar en heeft een vanaf-prijs van 5999 dollar. De Nederlandse prijs is nog niet bekend. (Zie ook → Mac Pro 2019 en Apple Pro Display XDR van dichtbij bekeken)

Reageer op artikel:
Nieuwe Mac Pro ondersteunt toch ‘ouderwetse’ harde schijven
Sluiten