Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 13 juni 2019

Privacy: iOS 13 beschermt beter tegen apps die je locatie volgen

Weet jij hoeveel apps je locatie permanent volgen? De kans is groot van niet. Gelukkig implementeert Apple in het aankomende iOS 13 nieuwe maatregelen die je er in detail van op de hoogte brengen wanneer en waar een app je gevolgd heeft. Slecht nieuws voor Facebook en co.

In iOS 12 voegde Apple al een nieuwe functie toe die je op de hoogte stelt wanneer een app je permanent volgt. In iOS 13 wordt die functie uitgebreid met een overzicht van waar de app je dan gevolgd heeft. Daarnaast komt er de optie om eenmalig je locatie met een app te delen.

Waar hebben apps je gevolgd? iOS 13 vertelt het

Als een app eenmaal toestemming heeft om je locatie altijd te volgen, zal iOS 13 na een paar dagen met een nieuw venster komen. Daarin staat welke app je locatie permanent gevolgd heeft en bovendien waar dat was. Zo wordt meteen duidelijk welke apps overtreders zijn. Op de kaart tonen blauwe cirkels waar je locatie opgevraagd is. Hoe meer en donkerder de cirkels, hoe vaker een app je locatie heeft opgevraagd.

Er kan een goede reden zijn voor een app om je permanent te volgen, bijvoorbeeld om je alerts voor regen te tonen. Of wanneer je een app van een attractiepark gebruikt. Het is dan fijn om te weten of laatstgenoemde app je alleen in het attractiepark zelf volgt, of dagen daarna nog doorgaat. Voor apps als Facebook is het gewoon vrij onzinnig om permanent je locatie te volgen.

iOS 13 locatie volgen 001
Klik/tap voor groter.

Nieuwe opties voor locatie delen

Naast het beter in kaart brengen van welke apps je volgen, biedt iOS 13 ook een nieuwe optie voor het delen van je locatie. Je kunt je locatie ook eenmalig delen, daarna moeten apps bij het openen steeds opnieuw om toestemming vragen om je locatie op te vragen. Zo heb je zelf helemaal de controle. Een welkome stap richting meer privacy bij apps met datahonger.

iOS 13 is nu beschikbaar

De iOS 13 is nu beschikbaar voor iPhone. iPadOS 13 laat nog tot 30 september op zich wachten. De update werkt op bijna ieder toestel dat nu ook iOS 12 kan draaien, behalve de iPhone 5s en 6. Naast deze zijn er nog veel meer nieuwe functies. Bekijk ze allemaal in ons alsmaar groeiende dossier.

Reageer op artikel:
Privacy: iOS 13 beschermt beter tegen apps die je locatie volgen
Sluiten