Netflix experimenteert met ‘4D’ films en series op je smartphone

Door: Raymon Mens - 0 reacties
Netflix
Afbeelding: AFP/Justin Evans

Ieder jaar organiseert Netfix zogenaamde hack days. Daarbij worden medewerkers uitgedaagd om met een nieuw, innovatief of gek concept te komen. Sommige projecten zijn vrij nutteloos, zoals een knop die collega’s met enge muziek uit een vergaderkamer moet jagen. Andere dingen zijn nuttiger, zoals ‘4D’ voor films en series op je smartphone.

Onder 4D verstaan we in dit geval trillingen die voor een nog intensere ervaring moeten zorgen. Een smartphone kan haptische feedback geven bij bepaalde scènes. Dit is bij gaming al gebruikelijk en de meeste bioscoopzalen bieden dit al aan onder de noemer 4DX. Daarbij beweegt je stoel tijdens intense delen van een film.

Netflix Rumble Pack

Het idee komt van Netflix-ontwikkelaar Ed Barker en een ontwerper Hans van de Bruggen (voor zover wij hebben gecheckt geen Nederlander). Hun project “Rumble Pack” zet de trilmotor van een telefoon in om de actiescènes in een aflevering van de cartoon “Voltron” aan te vullen met haptische feedback. De trillingen worden als extra track aan een videobestand toegevoegd. Dat kan bijvoorbeeld op momenten waarbij explosies of snelle voertuigen te zien zijn.

De gefilmde demo toont helaas niet zoveel details. We zien alleen een Samsung-smartphone trillen en krijgen een blik op hoe de trillingen aan het videobestand zijn toegevoegd. Het wordt een audio-track die voor mensen onhoorbaar is, maar de Netflix-app de opdracht zou kunnen geven om de trilmotor van een smartphone zoals de iPhone in te schakelen.

Zou prima met iPhone werken

Het probleem met deze functie is dat de trilmotor van smartphones heel verschillend is. Goedkope Android-modellen kunnen slechts op een paar manieren trillen, terwijl de Taptic Engine van de iPhone vrij realistische effecten kan simuleren. Dit component is sinds de iPhone 7 in iedere iPhone aanwezig. Het idee is overigens niet geheel nieuw, want Sony heeft onder de naam Dynamic Vibration System iets soortgelijks. Het werkt nu slechts met een handjevol films, games en albums, maar als Netflix iets dergelijks lanceert is de schaal meteen enorm.

Deze demo zegt natuurlijk niet dat Netflix de functie ook daadwerkelijk gaat gebruiken. Het zou echter een leuke bonus kunnen zijn, waarom niet als test bij enkele films of series?

Reacties

0 reacties