Nederlandse politie blundert met dure onnodige 112-app

Door: Raymon Mens - 13 reacties
politie

De Nederlandse politie heeft met een onnodige 112-app een dure blunder begaan. Dat meldt RTL Nieuws vandaag. De politie liet een dure 112-app ontwikkelen die de locatie van bellers door zou geven, maar toen aan de app gewerkt werd, was de techniek al achterhaald.

De 400.000 euro die het project kostte, blijkt volledig weggegooid. Toen eind 2017 met de ontwikkeling van de app begonnen zou worden, was er al een nieuwe techniek die hetzelfde kan en in iedere moderne smartphone ingebouwd zit. Ook Apple ondersteunt Advanced Mobile Location (AML) dat bij het bellen van de hulpdiensten je locatie doorgeeft.

De 112-app die er nooit kwam

Aanvankelijk was het plan om de app begin 2017 te lanceren. Daarom startte de ontwikkeling eind 2016. Het zou slechts vier maanden duren voordat de app die de locatie van 112-bellers doorgeeft live zou gaan. Het project liep echter dermate veel vertraging op, dat de lancering naar begin 2018 verplaatst werd. Toen werd vanuit het Ministerie van Veiligheid en Justitie het gebruik van Advanced Mobile Location (AML) opgelegd.

Deze techniek kan door de GPS bij het bellen van de hulpdiensten in te schakelen de locatie van de beller tot op enkele meters nauwkeurig doorsturen. Bovendien was al sinds 2016 bekend dat de techniek eraan zat te komen. De Europese Unie stelde het dit jaar ook verplicht. Factoren die overwogen moesten worden voordat de 112-app gemaakt werd.

Meldkamer 112 16x9
De landelijke meldkamer in Zeist – Klik/tap voor groter.

Can do-mentaliteit bij politie

In andere landen wordt al sinds 2016 AML gebruikt en het is daar erg succesvol. De locatie van de beller wordt daar zonder externe app nauwkeurig doorgegeven aan de meldkamer. Desalniettemin zou de 112-app er komen, besloten het ministerie en de politie. De invoering van AML verdween naar de achtergrond. Zelfs nadat onderzoeksbureau TNO in een rapport schreef dat “de app het nadeel heeft dat de beller de app moet gebruiken om 112 te bellen en de locatie te ontvangen” hield de politie vast aan de lancering.

Uit de documenten die RTL heeft opgevraagd door middel van een WOB-verzoek, werd gesproken over een ‘can do-mentaliteit’ waarbij de realiteit uit het oog verloren is. De ontwikkeling van de app is inmiddels nog steeds niet van de baan, want er word aan een versie gewerkt die waarde toe moet voegen door de mogelijkheid om foto’s toe te voegen en te chatten met de meldkamer. De laatste euro is hier dus nog niet aan uitgegeven. (Zie ook → Advanced Mobile Location: Meldkamer 112 wordt compatibel met iOS 11.3)

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  TheBigZ

  @Ramon: Als je er aan gaat beginnen om hier mislukte ICT projecten te bespreken, kom je de zomer wel door.:-)

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Dat is niet echt veel geld voor een (nog) niet volledig mislukt overheidsproject.

 • Profielfoto
  TheBigZ

  /offtopic: En Ramon moet natuurlijk Raymon zijn, maar ik kan mijn post niet editten.

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  In een dynamische organisatie is er gelukkig steeds ruimte voor herprioriteren. Dat je een project start en tijdens het project komt er een andere afweging is aan de orde van de dag.

  En gelukkig maar. Stel dat de ontwikkeling van de app was gestart en de politie tijdens het project niet had overwogen om naar die nieuwe ontwikkeling over te stappen, dan hadden we nu met een slechte oplossing gezeten.

  Dus; geen blunder maar een goede, agile afweging.

 • Profielfoto
  FvGunst

  OMT,

   

  De foto die bijgevoegd is is NIET die van ZEIST maar van de meldkamer Den Haag….

   

  Groet,

   

  Frans

 • Profielfoto
  TheBigZ
 • Profielfoto
  iDeMi

  En toch het wiel vierkant willen maken terwijl overal te zien is dat een rond wiel goed werkt.

 • Profielfoto
  Milt

  Los van of de app nu nog nut heeft of niet…  4 TON!?!?  Voor een app die een stagiar in waarschijnlijk minder dan een paar weekjes kan maken. Schandalig!

 • Profielfoto
  koen

  Aanvankelijk was het plan om de app begin 2017 te lanceren. Daarom startte de ontwikkeling eind 2016. Het zou slechts vier maanden duren voordat de app die de locatie van 112-bellers doorgeeft live zou gaan.

  Vier maanden??? Dat is wel heel erg naïef gedacht.

 • Profielfoto
  Hyrax

  koen op 17 juni 2019 13:58

  Aanvankelijk was het plan om de app begin 2017 te lanceren. Daarom startte de ontwikkeling eind 2016. Het zou slechts vier maanden duren voordat de app die de locatie van 112-bellers doorgeeft live zou gaan.

  Vier maanden??? Dat is wel heel erg naïef gedacht.

  Naief? Valt wel mee, vind 4 maanden een nette tijdlijn voor een side-track app.

  Daarnaast, als je het in perspectief zet: het is maar 11 agenten op jaarbasis (uitgaande van modaal)…

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Milt op 17 juni 2019 13:06
  Los van of de app nu nog nut heeft of niet…  4 TON!?!?  Voor een app die een stagiar in waarschijnlijk minder dan een paar weekjes kan maken. Schandalig!

  De beste stuurlui staan aan wal

 • Profielfoto
  Milt

  /dev/enschede op 18 juni 2019 07:34

  Milt op 17 juni 2019 13:06
  Los van of de app nu nog nut heeft of niet…  4 TON!?!?  Voor een app die een stagiar in waarschijnlijk minder dan een paar weekjes kan maken. Schandalig!

  De beste stuurlui staan aan wal

  Nee hoor, kom maar op met die opdracht. En als je er zo nodig 4 ton aan uit wilt geven omdat je dan het gevoel hebt dat het beter is dan wil ik dat best op de factuur zetten.

 • Profielfoto
  HHi Mac

  AML is weliswaar mogelijk, maar staat kennelijk niet aan toen ik onlangs nog een melding heb gedaan.