Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 11 juni 2019
Leestijd: 2 minuten

Mobiel internet in Nederland sneller door nieuwe eisen aan providers

Mobiel internet in Nederland wordt door nieuwe eisen van het ministerie van Economische Zaken potentieel een stuk beter. Providers die mee willen dingen naar etherruimte tijdens de komende frequentieveiling, moeten garanties op het gebied van snelheid en bereik geven. Dit blijkt uit de Nota Mobiele Communicatie die door staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken is gepresenteerd.

Het ministerie eist een minimale snelheid van 8Mbit/s. Die moet bovendien niet alleen gelden in gebieden met goed bereik, maar ook aan de randen van het bereik. Op het gebied van bereik wordt ook inspanning verwacht. Providers moeten binnen twee jaar minimaal 98 procent van elke gemeente dekken.

Eisen aan snelheid mobiel internet lopen op

De eisen op het gebied van minimale snelheid zijn vanaf 2022 van kracht. Daarna wordt de eis in 2026 verhoogd naar minimaal 10Mbit/s. Het ministerie verwacht verder dat de snelheid bij goed bereik in 2022 ongeveer 140Mbit/s is. Dat gaat in 2026 omhoog naar 180Mbit/s. Providers krijgen ongeveer twee jaar de tijd om de snelheid en het bereik op orde te hebben. De volgende veiling van telecomfrequenties start namelijk in 2020.

Deze eisen gelden overigens alleen voor bestaande providers. Nieuwkomers hoeven niet al op korte termijn in de minst rendabele gebieden dekking te gaan realiseren. Het ministerie is verder van mening dat drie providers voor genoeg concurrentie zullen zorgen. Er mag sinds Tele2 overgenomen is door T-Mobile dus een nieuwe, vierde provider aan de veiling deelnemen, maar het is niet verplicht.

Op naar 5G

De veiling in 2020 is het eerste startschot voor 5G in Nederland. Telecomproviders zullen dan al een 5G-netwerk kunnen bouwen met lagere frequenties, namelijk 700, 1.400 en 2.100 MHz. De echte snelheidswinst met gigabit-snelheden door de lucht laat nog even op zich wachten. Die vereisen namelijk hogere frequenties zoals 3,5 GHZ. Die frequentie wordt momenteel nog gebruikt voor een afluisterstation van de AIVD in Burum. In 2022 is dat ontmanteld en moeten ook de hogere frequenties onder de hamer gaan. (Zie ook → ‘Eerste iPhone met 5G arriveert in 2020’)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mobiel internet in Nederland sneller door nieuwe eisen aan providers
Sluiten