Night
Night Nieuws 22 juni 2019

Microsoft Defender ATP, AV suite speciaal voor de Mac in een zakelijke omgeving

Microsoft lijkt de weg naar de Mac opnieuw te hebben gevonden. Ditmaal brengt het bedrijf uit Redford zijn antivirus suite uit voor macOS. Windows Defender is, zoals de naam al suggereert, een antivirusprogramma voor Windows. Afgelopen week is bekend gemaakt dat de Microsoft Defender ATP software ook beschikbaar komt voor MacOS, maar dan met name voor bedrijfsomgevingen.

Sinds Windows 10 zorgt Microsoft ervoor dat zijn antivirus suite Windows Defender standaard geïnstalleerd wordt. De suite heeft als volledige naam Windows Defender Advanced Threat Protection. Nu de suite ook voor de Mac beschikbaar komt, heeft Microsoft de naam iets aangepast en ‘Windows’ vervangen door ‘Microsoft’. De nieuw naam is nu dus Microsoft Defender Advanced Threat Protection (ATP).

De suite is speciaal bedoeld voor een zakelijke omgeving. Vooral binnen grote bedrijven, waarin met zowel PC’s als Macs wordt gewerkt, kan Microsoft Defender ATP een slimme keuze zijn. Een omgeving, waarin continu bestanden tussen PC’s en Mac’s worden uitgewisseld, kan nu met één AV suite worden beveiligd.

Microsoft Defender ATP brengt Windows AV protectie naar de Mac (klik/tap voor groter)

De preview-versie biedt volgende functionaliteit:

  • Next-gen anti-malware protectie
  • Scannen op bedreigingen: volledige scan, ‘quick-scan’ en een scan binnen een bepaalde folder
  • Een overzicht bieden van alle bedreigingen op de Mac waarop de software is geïnstalleerd
  • De gebruiker kan actie ondernemen op gevonden bedreigingen: quarantaine, verwijderen of toestaan
  • Real-time beveiliging
  • Automatische virus-definitie updates via de Cloud naast handmatige controle op updates
  • Uitzonderingen aangeven (folders, bestanden)
  • Instellen van notificaties bij gevonden bedreigingen

Waarom Microsoft Defender ATP?

Microsoft heeft deze suite vooral met het oog op de zakelijke markt naar het Mac platform heeft gebracht. Volgens onafhankelijke testlabs doet Microsoft het zeker niet slecht als het gaat om de bescherming tegen virussen en malware. De keuze voor AV software op de suite van Microsoft is dus vooral gebaseerd op de integratie binnen de bedrijfsstructuur. Microsoft Defender ATP beschikt over Endpoint Detection and Respons en Threat and Vulnerability Management *TVM). Dat is vooral bedoeld voor beveiligingsteams, die zo snel kwetsbaarheden en foute instellingen kunnen herkennen, die misbruikt kunnen zouden kunnen worden door hackers. Een ander groot voordeel boven andere Mac AV software is dat de Microsoft AV suite geïntegreerd kan worden binnen JAMF en MDM (Mobile Device Management) oplossingen. Dat is voor grotere bedrijven die ook Macs gebruiken, zeker een pré.

Microsoft heeft nu een beperkte ‘Public Preview’ online staan. Dus wil je aan de slag met Microsoft Defender ATP? De software is beschikbaar voor MacOS 10.12 (Sierra) en hoger en vraagt bij gebruik om 1 GB aan vrije schijfruimte. Let wel op. Het is geen ‘standaard’ installatie door eenvoudigweg een icoontje uit een .dmg naar je Programma’s folder te slepen. Hier vind je de uitgebreide installatie-instructies. Enige kennis van macOS and BASH scripting is dus wel een vereiste. Of Microsoft ook met een consumentenversie zal komen, zoals voor Windows, is vooralsnog niet bekend.

Reageer op artikel:
Microsoft Defender ATP, AV suite speciaal voor de Mac in een zakelijke omgeving
Sluiten