Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 30 juni 2019
Leestijd: 2 minuten

macOS Catalina: het einde voor 32-bits apps op de Mac

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar met macOS 10.15 Catalina wordt het dit najaar definitief. Oudere 32-bits apps werken vanaf dan niet langer op de Mac. Eigenlijk zou macOS 10.13 High Sierra twee jaar geleden al de laatste versie zijn die 32-bits apps ondersteunde, maar Apple stelde het een jaartje uit.

In macOS 10.14 Mojave was het nog mogelijk om 32-bits-apps uit te voeren, maar in macOS 10.15 Catalina niet meer. Dit zal de meeste gebruikers geen ongemak opleveren, maar toch doe je er goed aan om te checken of je nog apps hebt die niet 64-bits zijn.

Oude versies Adobe-software en iWork

Er zijn vooral problemen te verwachten bij oudere versies van Adobe-software. Denk aan Adobe Illustrator CS6 of Photoshop CS6. Dit zijn de laatste versies die zonder creative cloud-abonnement verkocht werden, maar zijn vaak niet volledig 64-bits. Ook het uitgefaseerde Aperture van Apple werkt niet meer.

Daarnaast zal ook iWork ’09 in macOS Catalina stoppen met werken. De oudere versies van Pages, Numbers en Keynote worden nog wel eens gebruikt omdat niet alle functies mee zijn gekomen toen Apple de apps in 2013 volledig heeft herschreven. Oudere iWork-bestanden kunnen nog steeds worden geopend op macOS Catalina. Ze moeten dan wel naar het nieuwe formaat met de “moderne” versies van Pages, Numbers en Keynote geconverteerd worden. De iWork-suite is sinds 2017 gratis voor alle gebruikers op iOS en macOS.

Klik/tap voor groter.

Check simpel of je 32-bits apps hebt

Je kunt op verschillende manieren checken of je 32-bits apps hebt. De meest makkelijke manier is via het systeemoverzicht. Dit doe je als volgt in macOS 10.14 Mojave:

  • Houdt de alt/option-toets ingedrukt en klik op het Apple-menu linksboven.
  • Klik op Systeemoverzicht
  • Ga naar Software → Verouderde software.
  • Nu zie je een lijst met alle applicaties die verouderd zijn.
macos mojave veroudere software 32 bits
Klik/tap voor groter.

Heb je nog macOS High Sierra? Dan is het proces iets minder simpel. Je volgt nog steeds bovenstaande stappen, maar klikt in de derde stap op SoftwareProgramma’s. Je dient dan iedere app afzonderlijk af te gaan en te kijken of er ondersteuning voor 64-bits is.

Update naar macOS Catalina niet verplicht

Als je echt niet zonder bepaalde apps kunt die geen 64-bits-versie hebben, verplicht niemand je om naar macOS Catalina te updaten. Apple voorziet na een update de twee voorgaande versies van macOS nog altijd van beveiligingsupdates. Het is echter wel raadzaam om op de lange termijn naar vervangende apps te gaan kijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
macOS Catalina: het einde voor 32-bits apps op de Mac
Sluiten