macOS Catalina: eerste blik op de 5 opvolgers van iTunes

Door: Raymon Mens - 15 reacties

In het aankomende macOS Catalina (versie 10.15) is iTunes definitief verdwenen. De applicatie die jarenlang voor het beheren van iOS-apparaten, muziek, podcasts en films gebruikt werd, is vervangen door een aantal losse apps. Die bieden (grotendeels) dezelfde functionaliteit.

Om precies te zijn heb je in macOS Catalina losse apps voor muziek, podcasts, tv en (luister)boeken. Dit zat voorheen allemaal in iTunes. De apps voor muziek en TV zijn het meest uitgebreid. iBooks en Podcasts zijn universele apps die van iOS komen en wat Mac-elementen hebben gekregen.

Muziek-app vervangt iTunes in macOS Catalina

De belangrijkste app is voor veel Mac-gebruikers ongetwijfeld de Muziek-app. Deze biedt in macOS Catalina toegang tot praktisch alles wat iTunes ook bevatte. Als je een muziekbiliotheek hebt, wordt die automatisch in de app geladen. Daarnaast is Apple Music direct beschikbaar. In de zijbalk zie je Apple Music, je bibliotheek en gemaakte afspeellijsten.

macOS Catalina muziek-app opvolger iTunes
Hoofdvenster met muziekbibliotheek – Klik/tap voor groter.
macOS Catalina muziek-app opvolger iTunes Apple Music
In de zijbalk kun je naar Apple Music switchen – Klik/tap voor groter.

Heb je geen Apple Music? Dan kun je het volledig verbergen. De app zal dan alleen je eigen bibiotheek in de zijbalk tonen. Je komt verder veel bekende functies van iTunes tegen. Zo kun je nog steeds media naar AAC, MP3, WAV, AIFF en Apple Losless converteren. Zelfs CD’s rippen is mogelijk. Ook slimme afspeellijsten, iCloud-muziekbibliotheek en Genius blijven beschikbaar.

macOS Catalina muziek-app opvolger iTunes metadata bewerken
Metadata bewerken – Klik/tap voor groter.
macOS Catalina muziek-app opvolger iTunes slimme afspeellijsten
Slimme afspeellijsten maken – Klik/tap voor groter.
Beheren van de wachtrij zit nu aan de zijkant – Klik/tap voor groter.
macOS Catalina muziek-app opvolger iTunes songtekst
Lyrics zitten ook in een balk aan de zijkant – Klik/tap voor groter.

Podcasts hebben een eigen app

Naast een app voor muziek, is er in macOS Catalina ook een aparte app voor podcasts. Dit is een universele app, waarvan de Mac-versie op basis van de iPad-versie is gemaakt. Op het gebied van functionaliteit is de app erg compleet. Je ziet aan de zijkant wederom een aantal opties. Je begint altijd met het tabblad ‘Luister nu’ waarin je nog te luisteren afleveringen staan en ook een aantal shows om te ontdekken.

macOS catalina podcasts luister nu
Luister nu-tabblad met nog te luisteren afleveringen en aanbevelingen – Klik/tap voor groter.

Het beheren van je bibliotheek en abonneren op nieuwe podcasts is ook mogelijk. De app synchroniseert bovendien met de Podcasts-app op iOS. Zo ben je altijd bij en kun je op je Mac verder luisteren als je op een iPhone of iPad begonnen was. Een nieuwigheid is dat de app in tegenstelling tot iTunes ook hoofdstukken ondersteunt. Deze kunnen aan de zijkant getoond worden.

macOS catalina podcasts bibliotheek
Klik/tap voor groter.

Podcasts is een universele app die gemaakt is met Apple’s Project Catalyst. Dat kan iPad-versies van apps gemakkelijk omzetten naar een Mac-versie die met macOS Catalina werkt. De app voelt behoorlijk native en er is bijvoorbeeld ondersteuning voor snelkoppelingen. Toch is hier en daar nog wel een stukje iOS te zien, bijvoorbeeld bij de instellingen van een podcast.

macOS catalina podcasts instellingen
Een stukje iOS laat zich soms zien – Klik/tap voor groter.

iOS-apparaten beheren via Finder

iTunes werd ook gebruikt om iOS-apparaten te beheren. Dat deel is in macOS Catalina naar de Finder verplaatst. Zodra je een iPhone, iPod of iPad aansluit, komt deze in de zijbalk van de Finder te staan. Je kunt daar alle vertrouwde functies vinden. Zoals het maken van een back-up en het updaten van iOS.

macOS Catalina iPhone beheren 1
Klik/tap voor groter.

Synchroniseren van muziek, foto’s en andere bestanden is ook nog steeds mogelijk. Behalve dat de muziek, films en podcasts nu uit losse apps en niet meer uit iTunes komen.

macOS Catalina iPhone beheren 2
Klik/tap voor groter.

Apple TV en Boeken zijn simpele apps

De laatste twee apps die iTunes in macOS Catalina vervangen, zijn Apple TV en boeken. De TV-app is in Nederland erg simpel en eigenlijk alleen een integratie van de oude iTunes Store en een simpele bibliotheek. Er is geen zijbalk, je moet het doen met knoppen bovenaan het venster.

macOS Catalina iTunes Movies TV App
Klik/tap voor groter.

De Boeken-app is ten slotte uitgebreid met ondersteuning voor audioboeken en PDF-bestanden. De mogelijkheid om een verzameling aan te maken, is er nog steeds.

macOS Catalina iTunes boeken
Klik/tap voor groter.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Maverick2001

  Lijkt mij een prima oplossing, al hadden ze de podcasts best in Apple music mogen zetten.. maar er is altijd wel iets te wensen.

  Het werd tijd dat iTunes uitgekleed werd en eindelijk hebben ze dit gedaan.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Ik vind het alleen wel gek dat in de iOS beta’s iTunes nog gewoon een app is…

 • Profielfoto
  Polonium-210

  Waar laat ik thuisvideos en geripte dvd’s nu?

 • Profielfoto
  Macteach

  Polonium-210 op 19 juni 2019 13:11
  Waar laat ik thuisvideos en geripte dvd’s nu?

  Lees het artikel nog een keer zou ik zeggen…

 • Profielfoto
  neuerburg

  ? Genius werkt gewoon? Dat stond uit voor niet Apple Music gebruikers. Kan ik dat dan nu weer gebruiken met icloud music?

 • Profielfoto
  robinho96

  Ik hoop dat deze apps iTunes ook zullen vervangen op Windows

 • Profielfoto
  Webbiker

  In het huidige OS staat al je content in de iTunes media folder. Wat gebeurd er als je Catalina er overheen installeert? Word die media map ook fysiek gescheiden in Muziek, PodCasts en Video?

 • Profielfoto
  Melle

  Genius is hier toch ook al een tijd verdwenen (wat ik heel jammer vond…)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Macteach op 19 juni 2019 13:34

  Polonium-210 op 19 juni 2019 13:11
  Waar laat ik thuisvideos en geripte dvd’s nu?

  Lees het artikel nog een keer zou ik zeggen…

  Ik zie alleen de Apple TV app. Maar erg duidelijk is het niet of je daarin je eigen video-content kwijt kan. Het lijkt er bijna op van niet.

 • Profielfoto
  Jan-Burger TROOST

  Hoeveel van jullie hebben – net als ik – nog iTunes Match? Blijft dat eigenlijk ook in 10.15 nog bestaan, of sluipt dat een achterdeur uit?

 • Profielfoto
  Antonino

  Apple hoefde iTunes niet weg te halen. Ik vind dat Apple vooral onder Tim Cook heel vaak elke keer een stap in de verkeerde richting zet.

 • Profielfoto
  xaddict

  Goed om te zien. iTunes is een zwaar gedrocht gewoon sinds de start.

  Sowieso een super stap dat al je iPod/iPhone gerelateerde dingen naar de Finder gaan.

  En, @iAmRenzo:
  Ik vind het alleen wel gek dat in de iOS beta’s iTunes nog gewoon een app is…
  Waarschijnlijk een Nederlands dingetje want op mijn iPhone in het Engels heet hij al sibds de vorige versie gewoon Music.

  @Antonino: heel veel mensen zijn het niet met je eens. Er word al jaren gevraagd om een logische opvolger voor iTunes. Maar in een wereld waar alleen jij leeft heb je volledig gelijk.

 • Profielfoto
  Jakko Westerbeke

  Dat je apparaten nu vanuit de Finder gaat beheren is een hele goede stap. Toen Apple naast Macs alleen nog maar iPods maakte, was iTunes de juiste plek (want allebei muziek), maar met al die apparaten van nu is het een onlogisch programma om te moeten openen om je telefoon/iPad/enz. te beheren.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Als deze app in het Engels Music heet, lijkt me dit lastig onderscheiden van Apple Music. Ik mis eigenlijk nog de iTunes Store om muziek te kunnen kopen, of is dit geschrapt?

 • Profielfoto
  Rene van den Abeelen

  Apple hoefde iTunes niet weg te halen. Ik vind dat Apple vooral onder Tim Cook heel vaak elke keer een stap in de verkeerde richting zet.

  iTunes is een overblijfsel uit de tijd dat alles veel beperkter was, wat alleen al duidelijk is door de naam. De mogelijkheden en gestelde eisen zijn onherkenbaar veranderd en het opknippen in diverse toegespitste apps is een volkomen logische ontwikkeling en een belangrijke verbetering.