Huub Everstijn
Huub Everstijn Nieuws 2 juni 2019
Leestijd: 3 minuten

MacBook Pro in rook opgegaan

De MacBook pro van Apple behoort tot de top van de laptop wereld. Ondanks tegenslagen met het toetsenbord – die hopelijk nu verholpen zijn – is het een van de snelste en mooiste laptops die er zijn. Dat het zelfs in zo’n topmodel met de Li-ion batterij wel eens goed mis kan gaan, is een lid van website Reddit kwaadschiks achtergekomen.

Een Redditor, een muzikant die achter de naam White Panda schuilgaat, was onlangs aan het werk op zijn MacBook Pro toen er ineens rook uit zijn geliefde laptop kwam. Hevig geschrokken heeft hij nog de tegenwoordigheid van geest gehad om de nasleep van het voorval te kunnen delen.

MacBook Pro batterij ontplofte

De muzikant vertelde dat het net leek of er iemand een rookbom naar binnen had gegooid. Gelukkig reageerde hij snel en zette de rokende MacBook Pro buiten op een houten vloer, hoewel dat laatste misschien niet zo slim was. Met een luide knal ontplofte de batterij en liet duidelijk brandsporen na op de houten vloer. Hevig geschrokken wist hij nog een filmpje te maken van de rokende nasleep van het voorval. Hij meldde in zijn Reddit post dat er gelukkig verder niemand gewond is geraakt.

Op de foto’s is duidelijk te zien dat de MacBook Pro de defecte batterij niet heeft overleefd en er zwaar gehavend bijligt. De laptop is later naar de lokale Apple Store gebracht voor onderzoek. Daar werd de MacBook Pro allereerst 24 uur in een brandveilige kluis opgeslagen. Hem werd later meegedeeld dat Apple het onderzoek heeft ‘opgeschaald’. Dat houdt in dat de laptop voor evaluatie naar Apple’s eigen laboratorium in Cupertino zal worden gebracht.

Hier zal verder onderzoek gedaan worden hoe dit kon gebeuren. Apple heeft nog niet gereageerd op het voorval. Omdat White Panda na het voorval nog last heeft van kortademigheid en hoofdpijn, staat er ongetwijfeld nog een pittig gesprekje met Apple op het programma.

Voor zover wij kunnen nagaan is er geen sprake van een productieprobleem bij de MacBook Pro, waardoor ineens iedereen bang zou moeten worden, maar gaat het om een incidenteel geval.

De restanten van de ontplofte MacBook Pro
Er is goed te zien dat de Li-Ion batterij van de MacBook Pro is ontploft (klik/tap voor groter)

Li-ion batterijen blijven een probleem

Dat de batterij van de MacBook Pro ontplofte, is eigenlijk een slechte omschrijving. Door een defect is de batterij trad er een ongecontroleerde chemische reactie plaats. Dat blijft een probleem met Li-ion batterijen. Het proces om stroom op te slaan is op zich best wel gevaarlijk proces. Dat komt omdat er gebruik wordt gemaakt van een zeer brandbaar electrolyt. Bij beschadiging van de batterij kan er dus brand ontstaan. Toch zijn de meeste mobiele apparaten met een Li-ion batterij uitgerust omdat ze relatief goedkoop te vervaardigen zijn, relatief snel opgeladen kunnen worden en best veel energie kunnen opslaan.

Gelukkig gaat het maar tegenwoordig nog maar zelden mis met dit type batterij. Dat ligt ongetwijfeld aan het feit dat er al zoveel R&D is uitgevoerd, dat dit type vandaag de dag als relatief veilig kan worden beschouwd. Maar zelfs nu gaat het soms wel eens mis. Niet alleen, zoals in dit geval, bij Apple. Elk merk kent zo zijn voorvallen. Want wie kent nog het probleem dat Samsung in 2016 had met zijn exploderende smartphones?

Er wordt gelukkig op dit moment veel onderzoek gedaan naar alternatieven voor de Li-ion batterij. Alternatieven, die veiliger moeten zijn, sneller kunnen opladen en zelfs meer energie kunnen herbergen. Het is echter een tergend langzame ontwikkeling. De komende vijf tot tien jaar zullen we het daarom, ik zou bijna zeggen: helaas, nog wel met dit type batterij moeten doen.

Lees ook: ➔ Waarom de batterij van je iPhone voorlopig niet beter wordt

Ontploffende MacBook Pro laat brandplekken achter
Hoe heftig de chemische reactie was, is wel te zien aan de brandplekken op de vloer (klik/tap voor groter)

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
MacBook Pro in rook opgegaan
Sluiten