Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 4 juni 2019

Mac Pro 2019 en Apple Pro Display XDR van dichtbij bekeken

Een van de meest verrassende onthullingen van WWDC 2019 was ongetwijfeld de nieuwe Mac Pro 2019 met het Apple Pro Display XDR. Voor het eerst sinds 2013 heeft Apple weer een Mac voor de meest veeleisende gebruiker. Bovendien is het een Mac die uitbreidbaar is met PCIe-kaarten.

Een goede computer is niets zonder scherm, dus kwam Apple ook met het Pro Display XDR. Het grootste Retina-scherm ooit met een resolutie van 6016 x 3384 pixels (6K) en een grootte van 32-inch. Wij konden de nieuwe apparaten vlak na de onthulling in San Jose al even van dichtbij bekijken.

Mac Pro 2019 en Pro Display XDR horen bij elkaar

De Mac Pro 2019 en het Pro Display XDR zijn duidelijk gemaakt om bij elkaar te horen. De ‘kaasschaaf’ structuur aan de voorkant van de Mac Pro komt ook terug aan de achterkant van het Pro Display XDR.

Mac Pro 2019 close
Klik/tap voor groter.

De apparaten worden met slechts één Thunderbolt 3-kabel met elkaar verbonden. Het scherm heeft ook een losse stroomkabel. Je kunt er namelijk ook een MacBook Pro op aansluiten. Dan kan het scherm de MacBook ook opladen.

Apple Pro DIsplay XDR achterkant
Klik/tap voor groter.

Makkelijk te openen en uit te breiden

De Mac Pro 2019 is gemakkelijk te openen en uit te breiden. Naast plaats voor twaalf fysieke DIMM-sleuven voor geheugen, zijn er ook acht PCI Express-uitbreidingssleuven. Dat zijn er twee keer zoveel als de vorige Mac Pro-toren. Openen is gemakkelijk door de hendel bovenaan. Die klap je uit en je trekt er de hele behuizing mee omhoog. Aan de bovenkant zitten ook nog twee extra Thunderbolt 3-aansluitingen.

Mac Pro 2019 van boven 001
Klik/tap voor groter.

Aan de achterkant van de nieuwe Mac Pro 2019 is ruimte voor acht PCIe-kaarten. Standaard zijn er twee Thunderbolt 3-aanslutingen, maar ook twee klassieke USB-A-poorten. Een mini-jack-poort ontbreekt niet.

Mac Pro 2019 achterkant
Klik/tap voor groter.

Staan of rollen

Apple heeft goed nagedacht over het gebruik van de Mac Pro. De kleine tower kan zowel met pootjes als met wieltjes geleverd worden. Handig voor gebruik in een mobiele studio, waar apparatuur nogal eens verplaatst moet worden. Later volgt overigens ook een rackmount-variant, maar die is nog niet onthuld.

Mac Pro 2019 studio 002
Klik/tap voor groter.
Mac Pro 2019 studio 001
Klik/tap voor groter.

Apple Pro Display XDR

Het 6K Pro Display XDR is veel dikker dan bijvoorbeeld een iMac en dat is geen toeval. Apple’s 32-inch Retina-scherm kan een indrukwekkende helderheid bereiken van doorlopend 1.000 nits en maximaal 1.600 nits. Ter vergelijking: het scherm van de iMac Pro heeft een maximale helderheid van 500 nits. Ook de contrastverhouding is 1.000.000:1 indrukwekkend.

Klik/tap voor groter.
Apple pro display XDR 2
Klik/tap voor groter.

De nieuwe Mac Pro en het Apple Pro Display XDR komen later in 2019 op de markt. De Amerikaanse vanaf-prijs voor de Mac Pro 2019 is $5.999 en het scherm kost $4.999,-.

Reageer op artikel:
Mac Pro 2019 en Apple Pro Display XDR van dichtbij bekeken
Sluiten