Nieuwe lampen Philips Hue werken via Bluetooth zonder bridge

Door: Dennis Hoogeveen - 5 reacties
(Afbeelding: Signify)

Philips heeft vandaag Hue-lampen met Bluetooth-functionaliteit aangekondigd. De populaire verlichting die je via HomeKit en Siri kunt bedienen, heeft daardoor geen bridge meer nodig. De functionaliteit van de lampen blijft grotendeels hetzelfde, al is voor HomeKit-ondersteuning nog altijd een bridge vereist.

De nieuwe lampen zijn vermoedelijk bedoeld om meer consumenten over te halen om voor het Hue-systeem te kiezen. Nu is daar altijd de bridge voor nodig, die los gekocht moet worden of samen met een uitgebreid startpakket komt. De relatief hoge prijs voor de producten kan geïnteresseerden afschrikken. Met de komst van de Bluetooth-lampen kun je volgens het bedrijf ook beginnen met slechts één losse lamp.

Meer concurrentie voor Philips Hue

Lange tijd werd Philips Hue als het enige écht betrouwbare systeem voor slimme verlichting gezien. Daar is een tijdje geleden echter verandering in gekomen. Met de komst van goedkopere alternatieven, zoals de Trådfri-producten van IKEA en Chinese prijsvechters als EVE, is er meer keuze om je huis te voorzien van slimme HomeKit-apparaten. Het is dan ook geen verrassing dat Philips de Hue-lampen van Bluetooth voorziet.

Philips Hue-lampen die je eerder hebt gekocht om met HomeKit en Siri te bedienen, blijven gewoon werken zoals ze dat nu doen. De nieuwe Bluetooth-variant biedt namelijk geen extra functies die de huidige lampen missen. Sterker nog: wie gebruik wil maken van álle functies, waaronder een koppeling met HomeKit of Google Home, moet nog gewoon de bridge aanschaffen. Wie overigens nog met de oude bridge werkt, moet binnenkort wel een investeren in een nieuwe.

Philips Hue Bridge 2.0
Klik/tap voor groter.

Bluetooth-lampen worden duurder

Opmerkelijk is wel dat de nieuwe verlichting een stuk duurder is dan de varianten zonder Bluetooth. De full color-lampen met Bluetooth zijn vanaf aankomende herfst in Europa te koop voor 60 euro per stuk. Twee lampen kosten maar liefst 90 euro. De prijs van een bridge kun je er dus al snel uithalen. Het is dan ook de vraag of deze stap daadwerkelijk de twijfelaars gaat overtuigen.

Dit jaar komen er ook andere nieuwe producten in de lijn van Philips Hue. Zo zou er een slimme LED-variant van een lamp met ‘gloeidraden’ worden gelanceerd, samen met een set slimme stekkers. Begin dit jaar werden al nieuwe producten voor gebruik in de tuin uitgebracht.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Bas

  Aii ik weet niet of ik dit een mooie ontwikkeling vind. Het Bluetooth protocol ondersteund geen meshing (het samenwerken van apparaten door het repeaten van data een zo groot mogelijk bereik te maken) de bridge maakte gebruik van het zigbee protocol die dit wel ondersteund. Bluetooth heeft een beperkt bereik.

  Homekit zou trouwens met Bluetooth gewoon moeten gaan werken, Bluetooth is een van de weinige protocollen die door Homekit worden ondersteund.

 • Profielfoto
  Bas

  Kleine correctie, of bluetooth echt ondersteund wordt is mij niet bekend, maar alle Apple apparaten ondersteunen dit, inclusief de Homehub (Apple TV en HomePod) Zigbee wordt bijvoorbeeld niet ondersteund vandaar dat hier de hue bridge voor nodig is.

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  Bas op 28 juni 2019 06:49
  Aii ik weet niet of ik dit een mooie ontwikkeling vind. Het Bluetooth protocol ondersteund geen meshing (het samenwerken van apparaten door het repeaten van data een zo groot mogelijk bereik te maken) de bridge maakte gebruik van het zigbee protocol die dit wel ondersteund. Bluetooth heeft een beperkt bereik.

  Homekit zou trouwens met Bluetooth gewoon moeten gaan werken, Bluetooth is een van de weinige protocollen die door Homekit worden ondersteund.

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bluetooth_mesh_networking

  In principe wel…

 • Profielfoto
  Q-collective

  … al is voor HomeKit-ondersteuning nog altijd een bridge vereist.

  De meerwaarde van het stuk ontgaat me vanaf hier.

 • Profielfoto
  Justme

  Q-collective op 28 juni 2019 12:20

  … al is voor HomeKit-ondersteuning nog altijd een bridge vereist.

  De meerwaarde van het stuk ontgaat me vanaf hier.

  Mij ook.