Advertorial
Advertorial Gesponsord 27 juni 2019

KVK Innovatie Top 100: Neder­land van zijn innovatiefste kant

Wie denkt dat innovatie alleen uit Silicon Valley komt, heeft het mis. De jaarlijkse KVK Innovatie Top 100 bewijst dat Nederlandse bedrijven ook bijzonder innovatief zijn. De lijst met de 100 innovatiefste mkb-bedrijven van Nederland staat nu online. Meer dan de helft van de bedrijven op de lijst heeft maximaal 10 mensen in dienst. Er zijn 56 startups.

Een plaats in deze top 100 is gewild, want dit jaar waren er meer dan 400 aanmeldingen. Een jury bestaande uit innovatie-experts maakte de selectie. Alle nominaties zijn beoordeeld op impact voor de branche en samenleving, originaliteit, verkrijgbaarheid en gerealiseerde omzet en groeipotentie.

Veelbelovende technologie en meer

De hele lijst is op de website van KVK te bekijken en bevat innovaties uit allerlei branches. Deze bedrijven vielen ons op door hun slimme inzet van technologie.

Gaming-app voor een beter passende baan

Een CV met persoonlijke eigenschappen en soft skills opstellen, is dat nog wel van deze tijd? PlaytoWork denkt van niet en heeft een nieuwe, behoorlijk succesvolle aanpak. Het arbeids­bemiddelings­platform is specifiek voor MBO’ers en zet games in als vervanger voor traditionele e-assessments. De beslissingen die je tijdens een game neemt, zeggen meer over je dan je denkt.

Door slimme games in een app te spelen, bouwen werkzoekende MBO’ers op een innovatieve manier, passend bij hun leefwereld, hun eigen hard en soft skill profiel op. Zo worden ze gematcht op vacatures van werkgevers die kandidaten niet goed kunnen vinden en/of selecteren. Sinds de ‘live gang’ van PlaytoWork mei 2017 zitten er meer dan 80 games in diverse formats in de app, ruim 40.000 kandidaten in de database en zijn er honderden kandidaten gematcht en succesvol bemiddeld. De app is gratis te downloaden in de App Store.

Postkoets 2.0: makkelijk, groen en slim

Het aantal online bestellingen in Nederland stijgt, maar het aantal autobezitters daalt. De start-up EVAnet speelt daar handig op in. Een nieuwe bushalte, waar pakjes bezorgd worden in slimme kluisjes (nano hubs) en extra voorzieningen zoals een zelfreinigend toilet om OV-knooppunten aantrekkelijker te maken. Dat is de innovatie waar EVAnet mee bezig is. Deze innovatie zorgt voor minder logistieke kilometers, minder CO2-uitstoot en extra gemak voor consumenten en gebruikers. Eind 2019 worden in Zuid-Holland drie hubs gebouwd.

NanoHub Evanet KVK
Klik/tap voor groter.

Zonnepanelen? Nee. Energie via de ramen

Het Delftse PHYSEE ontwikkelde de Smartskin: een glazen gevel met geïntegreerde zonnecellen en sensoren. Via de gevel komt stroom en data binnen. De gepatenteerde vinding bestaat uit vier delen: POWER, zonnecellen in het glas die stroom opwekken, SMART, sensoren die het glas slim maken, EESY, verbindt de ramen aan een energie efficiënt systeem en tot slot SKIN, het platform voor koppeling naar andere toepassingen, zoals: automatische bediening van zonneschermen, ventilatieroosters of het opladen van telefoons.

Glasproducenten hebben steeds meer interesse in deze innovatie van Hollandse bodem. Van een kleine start-up is PHYSEE inmiddels een scale-up met meer dan 30 werknemers uit 10 landen. De eerste internationale opdracht (Dublin) haalden ze net binnen. TU Delft is aandeelhouder en partner in dit bedrijf.

physee KVK
Klik/tap voor groter.

En de winnaar is…

Er kan natuurlijk maar één bedrijf het innovatiefst zijn. Op woensdag 25 september maakt een jury onder voorzitterschap van Ruud Koornstra de exacte notering van elk bedrijf in de KVK Innovatie Top 100 bekend. Dan is ook duidelijk welk bedrijf in 2019 de nummer 1 positie van het agrarische bedrijf Groasis overneemt en zich een jaar lang het meest innovatieve mkb-bedrijf van Nederland mag noemen.

Reageer op artikel:
KVK Innovatie Top 100: Neder­land van zijn innovatiefste kant
Sluiten