Last van storing KPN? Zo kun je (mogelijk) weer bellen [opgelost]

Door: Raymon Mens - 3 reacties
KPN
Afbeelding: PIxabay, bewerking: OMT

Het is je vast niet ontgaan. KPN heeft last van een landelijke storing waardoor bellen en gebeld worden onmogelijk is. Ook allerlei gemeenten en de 112 alarmcentrale zijn onbereikbaar. Aan dat laatste kun je als klant van de provider niet zoveel doen, maar aan het feit dat je zelf niet kunt bellen of gebeld worden wel.

KPN adviseert klanten namelijk om bellen via 4G uit te schakelen. De storing zou zich namelijk vooral concentreren op het 4G-netwerk en nieuwe verbindingen. Je kunt echter ook bellen via 2G of 3G. Dit moet je in de instellingen van je mobiele telefoon aanpassen. Zo doe je dat.

Storing KPN: weer bellen via iPhone

Op je iPhone kun je bellen via 4G uitschakelen. Je kunt dan proberen of bellen naar contacten weer mogelijk is. KPN zegt dat dit kan helpen tijdens de storing. Vergeet niet om je instellingen weer terug te zetten als de storing voorbij is.

 • Ga naar ‘Instellingen’ en ‘Mobiel netwerk’.
 • Tik daar op ‘Opties mobiele data’.
 • Zet bij ‘Schakel 4G in’ de optie op ‘Alleen data’.
 • Eventueel kun je de optie ook op ‘uit’ zetten en kijken of je mobiele internet hierdoor stabieler werkt.
KPN storing mogelijk weer bellen 001
Klik/tap voor groter.

Android / Samsung

KPN ondersteunt bellen via 4G op de meeste Android-toestellen van Samsung en Nokia. Het is per toestel enigszins verschillend hoe je bellen via 4G uitschakelt. Bij de meest actuele Samsung-toestellen werkt het als volgt:

 • Ga naar ‘Instellingen’ en ‘Verbindingen’.
 • Tik daar op ‘Mobiele netwerken’.
 • Schakel daar ‘Bellen via 4G’ uit.
KPN storing bellen 001
Klik/tap voor groter.

Heeft dit voor jou succes? Kun je via 2G of 3G wel bellen via het netwerk van KPN? Laat het weten in de reacties op dit artikel!

Update 1

Als alternatieven voor alarmlijn 112 geeft de overheid de volgende suggesties om toch de hulpdiensten te kunnen bereiken:

 • Bel i.p.v. 112 naar telefoonnummer 088-6628240
 • Bel i.p.v. 090-8844 naar telefoonnummer 088-9659630 (Landelijke Eenheid Politie)
 • WhatsApp bericht sturen naar 06-10000011
 • Via Twitter: @politie

Update 2

Om iets na half acht kwam het bericht binnen dat de storing bij KPN grotendeels is verholpen. Mensen kunnen weer bellen en ook de landelijke hulpdiensten zijn weer bereikbaar.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  FABMAC

  Dit kan goed kloppen. Had een telefoon op 3g daar kwam de noodmelding WEL binnen. De telefoon die op 4g stond kwam die NIET binnen.

 • Profielfoto
  Night

  Bij kwam de melding gewoon binnen via 4G. (T-Mobile netwerk)

 • Profielfoto
  csteelooper

  Night op 24 juni 2019 19:25
  Bij kwam de melding gewoon binnen via 4G. (T-Mobile netwerk)

  Ja, duh… Da’s logisch… NL Alert werkt wel via 4G, maar KPN heeft op dit moment een storing in het (4G-)netwerk. De andere providers hebben geen last, dus natuurlijk komt de noodmelding bij die aansluitingen gewoon binnen… De noodmelding is uitgestuurd omdat de nooddiensten ook via KPN werken en men in dit land kennelijk nog nooit van fallback heeft gehoord als het gaat om misschien wel het belangrijkste nummer van Nederland… Nu moet je een of ander wazig nummer gaan gebruiken als je onverhoopt 112 nodig hebt omdat er om wat voor reden dan ook niet met meerdere partijen wordt samengewerkt om de bereikbaarheid te garanderen. Terwijl dit technisch zeker wel mogelijk is. Werk aan de winkel voor Politiek Den Haag zou ik zeggen…