Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 19 juni 2019

KPN gaat de aanleg van glasvezel in Nederland flink versnellen

KPN gaat de aanleg van glasvezel de komende jaren flink versnellen. De provider begint met een groot glasvezel­project in Den Haag, maar wil uiteindelijk voor 2021 een miljoen huizen in Nederland van een directe glasvezelverbinding voorzien. Het startschot wordt volgens het bedrijf begin juli in het Haagse Regentessekwartier gegeven.

Den Haag krijgt een voortrekkersrol bij een boel nieuwe ont­wikkelingen op het gebied van telecom. Zo is het ook de eerste stad waar T-Mobile nog dit jaar een 5G-netwerk in de lucht wil hebben. Laatstgenoemde provider is overigens ook bezig met glasvezel in de Hofstad.

KPN Glasvezel voor een miljoen woningen

De ambitie om de uitrol van glasvezel te versnellen is opmerkelijk. Enkele jaren geleden trapte KPN juist flink op de rem bij het verglazen van Nederland. De provider zei toen juist het maximale uit het bestaande kopernetwerk te willen halen. Er werd geïnvesteerd in technieken als VDSL, terwijl glasvezel op een laag pitje werd gezet. Nu is het uitrollen van glas echter weer een grote prioriteit.

KPN is niet de enige aanbieder van glasvezelverbindingen in Nederland, maar zegt zich als enige partij op de grootschalige aanleg te gaan richten. Een opmerkelijke verandering. Eind 2021 wil de provider een miljoen huizen in Nederland van een directe glas­vezelverbinding hebben voorzien. Het wordt een open glasvezelverbinding waar meerdere providers hun diensten op aan kunnen bieden.

KPN glasvezel Den Haag
Klik/tap voor groter.

Ook T-Mobile zet in op glasvezel

Naast KPN zet ook T-Mobile in op de aanleg van glasvezel. Hoewel de provider vooral bekend is om zijn mobiele netwerk, wordt er ook steeds meer ingezet op T-Mobile Thuis. Dat is een pakket met vaste televisie, internet en telefoon. Het gaat nu nog via ADSL, maar de provider zegt samen partners glasvezel uit te gaan rollen. Uiteindelijk moet dat ervoor zorgen dat minstens 2 miljoen huishoudens en bedrijven toegang krijgen tot glasvezelverbindingen.

Reageer op artikel:
KPN gaat de aanleg van glasvezel in Nederland flink versnellen
Sluiten