KPN gaat de aanleg van glasvezel in Nederland flink versnellen

Door: Raymon Mens - 10 reacties
KPN
(Afbeelding: KPN)

KPN gaat de aanleg van glasvezel de komende jaren flink versnellen. De provider begint met een groot glasvezel­project in Den Haag, maar wil uiteindelijk voor 2021 een miljoen huizen in Nederland van een directe glasvezelverbinding voorzien. Het startschot wordt volgens het bedrijf begin juli in het Haagse Regentessekwartier gegeven.

Den Haag krijgt een voortrekkersrol bij een boel nieuwe ont­wikkelingen op het gebied van telecom. Zo is het ook de eerste stad waar T-Mobile nog dit jaar een 5G-netwerk in de lucht wil hebben. Laatstgenoemde provider is overigens ook bezig met glasvezel in de Hofstad.

KPN Glasvezel voor een miljoen woningen

De ambitie om de uitrol van glasvezel te versnellen is opmerkelijk. Enkele jaren geleden trapte KPN juist flink op de rem bij het verglazen van Nederland. De provider zei toen juist het maximale uit het bestaande kopernetwerk te willen halen. Er werd geïnvesteerd in technieken als VDSL, terwijl glasvezel op een laag pitje werd gezet. Nu is het uitrollen van glas echter weer een grote prioriteit.

KPN is niet de enige aanbieder van glasvezelverbindingen in Nederland, maar zegt zich als enige partij op de grootschalige aanleg te gaan richten. Een opmerkelijke verandering. Eind 2021 wil de provider een miljoen huizen in Nederland van een directe glas­vezelverbinding hebben voorzien. Het wordt een open glasvezelverbinding waar meerdere providers hun diensten op aan kunnen bieden.

KPN glasvezel Den Haag
Klik/tap voor groter.

Ook T-Mobile zet in op glasvezel

Naast KPN zet ook T-Mobile in op de aanleg van glasvezel. Hoewel de provider vooral bekend is om zijn mobiele netwerk, wordt er ook steeds meer ingezet op T-Mobile Thuis. Dat is een pakket met vaste televisie, internet en telefoon. Het gaat nu nog via ADSL, maar de provider zegt samen partners glasvezel uit te gaan rollen. Uiteindelijk moet dat ervoor zorgen dat minstens 2 miljoen huishoudens en bedrijven toegang krijgen tot glasvezelverbindingen.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Lolsmurf

  Zou dit niet samenhangen met dat de klassieke kabelboeren nog steeds een fatsoenlijke snelheid uit hun netwerk weten te krijgen. Ik heb zelf bijv 500/50 bij Ziggo. Ik heb ook een glasvezelaansluiting maar vreemd genoeg bieden ze daar niet meer dan 200/200. Maakt niet uit welke provider ik neem. Heel mijn woonplaats heeft glasvezel dus waarom er bijvb geen 1000/1000 aangeboden wordt…..

 • Profielfoto
  arno1975

  Lolsmurf op 19 juni 2019 17:39
  Zou dit niet samenhangen met dat de klassieke kabelboeren nog steeds een fatsoenlijke snelheid uit hun netwerk weten te krijgen. Ik heb zelf bijv 500/50 bij Ziggo. Ik heb ook een glasvezelaansluiting maar vreemd genoeg bieden ze daar niet meer dan 200/200. Maakt niet uit welke provider ik neem. Heel mijn woonplaats heeft glasvezel dus waarom er bijvb geen 1000/1000 aangeboden wordt…..

  Ik had tot voor kort KPN, glas (Regio Alphen aan den Rijn)- 200/ 200. Heb een tijdje 500/500 maar dat heb ik niet nodig.

  Heb nu T-Mobile en die bieden hier ook 750/750 aan…

 • Profielfoto
  jebman

  Het gaat KPN om de dominantie in de markt. Ze pakken aan de lucratieve wijken weg voor de neus van de andere kabelaars, laten de dunner bevolkte buitenwijken en platteland voor wat het is.

   

 • Profielfoto
  imacbrielle

  Ze zijn vandaag net klaar buiten nu nog naar binnen en de zuidhollandse eilanden zijn er ook klaar voor

 • Profielfoto
  polansky

  Lolsmurf op 19 juni 2019 17:39
  Zou dit niet samenhangen met dat de klassieke kabelboeren nog steeds een fatsoenlijke snelheid uit hun netwerk weten te krijgen. Ik heb zelf bijv 500/50 bij Ziggo. Ik heb ook een glasvezelaansluiting maar vreemd genoeg bieden ze daar niet meer dan 200/200. Maakt niet uit welke provider ik neem. Heel mijn woonplaats heeft glasvezel dus waarom er bijvb geen 1000/1000 aangeboden wordt…..

  Gewoon mogelijk bij een glasvezelprovider als Tweak.
  KPN biedt overigens zelf ook 500/500 abonnementen aan, net als veel van haar dochters.

  Ik gebruik zelf 500/500 van XS4all.
  Voor hoe lang nog is echter de vraag omdat ik geen klant zal blijven als de integratie 100% wordt ingezet.

 • Profielfoto
  polansky

  1000/1000 is bij Tweak gewoon mogelijk

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  De rek is er met DSL wel uit. KPN verhoogt de prijzen continue maar de snelheid is echt belabert. Bij wordt t steeds langzamer. En ik kan een 100 mbit abonnement voor de hoofdprijs om er een paar mbit bij te krijgen (meer dan 70 redt kpn sowieso niet).

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik haal met 500/500 regelmatig eerder 510 tot 520, dan lager.
  Dus ben wel blij met KPN.

  Lolsmurf op 19 juni 2019 17:39
  Zou dit niet samenhangen met dat de klassieke kabelboeren nog steeds een fatsoenlijke snelheid uit hun netwerk weten te krijgen. Ik heb zelf bijv 500/50 bij Ziggo. ..

  ‘Probleem’ bij de kabel kaart je daar zelf al aan. Upload haalt een tiende van je download. Bovendien is je snelheid een stuk minder stabiel dan met glasvezel. Drukte op de kabel zorgt nog altijd voor een verlaging van je snelheid.

  Maar je hebt wel gelijk dat het veel mensen worst zal zijn. Die snelheden zijn vaak al meer dan genoeg voor de grootste groep.

 • Profielfoto
  pannekoek

  Die types die de groene coax kabel exploiteren kunnen maar beter heel snel werk gaan maken van echt service verlenen én een hogere upload-snelheid aanbieden.

  Echt 150/150 over glas, zonder fluctuaties, is zoveel prettiger dan dat fake 200/50 van UPC dat in al die jaren nooit meer dan effectief 139/32 is geweest.

 • Profielfoto
  polansky

  Veel mensen vergeten hier dat als de ‘kabelaar’ echt honger krijgt zij heel snel kunnen leggen. Zelfs sneller dan dat KPN dat kan. Veelal is de oude coax kabel in de straat zelf al vervangen tot en met het verdeelkastje en is het slechts die laatste 100 meter naar iedere woning die nog gelegd moet worden.