Koptelefoon te hard? iOS 13 meet het en denkt aan je gehoor

Door: Raymon Mens - 5 reacties
AirPods man 16x9

Gezondheid gaat niet alleen om genoeg stappen zetten en trainen. Je oren zijn minstens zo belangrijk en kostbaar. In iOS 13 neemt Apple nieuwe maatregelen om je gehoor te beschermen. Dat begint bij in de gaten houden of je koptelefoon niet te hard staat.

Geen zorgen. Je krijgt niet doorlopend waarschuwingen van iOS 13 via een pushbericht als je even een lekker nummers iets harder luistert. Je ziet in de Gezondheid-app echter wel zien hoeveel debicel je horen te verduren krijgen door muziek, podcasts of films die je met een Bluetooth-koptelefoon luistert.

Geluidsniveau koptelefoon in iOS 13

Een analyse van het geluidsniveau van je koptelefoon is te vinden in de Gezondheid-app onder de optie ‘Alle gezondheidsgegevens’. Je ziet dan naast je stappen en trainingsminuten ook hoe hard je naar muziek of podcasts hebt geluisterd. Je kunt verder in deze data duiken en het gemiddelde per week opvragen. Het gaat vooral om het gemiddelde. Een leuk nummer iets harder luisteren, moet kunnen.

Vervolgens kun zien wat highlights per uur, dag, week, maand of jaar zijn. De app toont het niveau waar je oren aan blootgesteld zijn, het gemiddelde per uur en ook hoe hard je laatste luistersessie was. Als je meerdere koptelefoons hebt, kun je ook per model filteren. Het zou met iedere Bluetooth-hoofdtelefoon moeten werken.

iOS 13 koptelefoon 001
Klik/tap voor groter.

Apple Watch meet omgevingsgeluid

Apple doet dit jaar meer om gehoorschade te voorkomen. Zo meet de Apple Watch met watchOS 6 ook doorlopend het omgevingsgeluid. Je krijgt een seintje als je te lang in een te luide omgeving bent geweest en risico op (tijdelijke)gehoorschade loopt. Ook deze gegevens zijn terug te vinden in de Gezondheid-app van iOS 13. (Zie ook → Nieuw in watchOS 6: Geluid-app waarschuwt voor gehoorschade)

Meer iOS 13…

iOS 13 werd tijdens WWDC 2019 aangekondigd. Ontwikkelaars kunnen inmiddels aan de slag met de eerste bètaversie. De publieke bèta wordt begin juli verwacht. Naast deze zijn er nog veel meer nieuwe functies. We verzamelen ze allemaal in dit dossier.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  tuuur

  Gewoon EU-volumebegrenzing aanvinken en het geluid is hard zat en je bent ervan verzekerd dat je niet per ongeluk je oren naar de filistijnen helpt 👍🏻

 • Profielfoto
  Thomas De Lange

  Het zou nog handiger zijn als je te zien hebt hoe hard je muziek op dit moment staat in plaats van een uur erna. Voor de EarPods (bedraad) krijg ik nog een geel gedeelte te zien bij de volume indicator, om aan te geven dat het geluid te hard staat. Bij de AirPods zie ik die niet. Kan je dit nog ergens inschakelen?

  In iOS 13 kan ik eu-volumebegrenzing niet vinden. De instelling “muziek” is ook nergens. Kan je dit nog instellen of is het verdwenen?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Maar hoorapparaten zijn toch gratis op vandaag en over een tijdje krijg je er nog eentje cadeau om weg te geven.

  Tegen de tijd dat ik zo’n ding nodig heb zal er vast wel HomeKit support op zitten, dus dan is het ramstoer om doof te zijn.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Leuk hoor, maar lijkt me overbodig. Het volume van geluid (luisteren via Apple earphones of AirPods) is al een aantal jaren een stuk zachter geworden. ‘Lekker hard luisteren’ is er al lang nier meer bij. Waarschijnlijk door EU-regulering. Ik vind het niet nodig. Na jarenlang naar concerten te zijn gegaan met erg hard geluid én regelmatig muziek luisteren van iPod en later iPhones is mijn gehoor nog uitstekend en hoor ik alle frequenties nog prima. (Laten testen!)

 • Profielfoto
  P-sibuna

  En dan nog iets: sommige nummers zijn aanzienlijk zachter dan andere nummers. Dus moet ik bij sommige nummers (vooral soundtracks van films ed) het volume richting het rode schuiven wil ik ze fatsoenlijk kunnen beluisteren op normaal volume. Rekent hij dan uit hoeveel decibel uit mijn oortjes komt, of kijkt de iPhone puur naar hoe hard je volume staat?