Huub Everstijn
Huub Everstijn Nieuws 25 juni 2019

Kan je straks foto’s maken met je Apple Watch?

Apple heeft een octrooi aangevraagd op een nieuw type Apple Watch-bandje. Deze band heeft een unieke toevoeging, namelijk een ingebouwde camera.

Andere fabrikanten waagden al eerder een poging om het bandje te voorzien van een camera. Dat bleek niet erg succesvol. Dit nieuwe Apple-ontwerp biedt de drager echter de mogelijkheid de camera in allerlei richtingen te draaien, zonder dat je hiervoor je pols niet hoeft te buigen. Met een camera wordt de Apple Watch nog zelfstandiger. Dat ligt geheel in lijn met de huidige ontwikkelingen van de Apple Watch en watchOS 6.

Het patent (# 10.331.083) heeft eenvoudigweg de titel “Watch band with optical sensor”. De aanvraag dateert overigens al van september 2016, maar werd pas vandaag toegekend.

Camera is ingebouwd in los deel van de band

De camera is dus niet ingebouwd in het deel van de band dat om de pols van de gebruiker zit. Apple heeft er in dit patent voor gekozen om de camera in een losse ‘flap’ te monteren, die boven de wijzerplaat uitsteekt. De fotograaf kan het camera-deel verlengen, buigen en draaien. Je kan de camera zo eenvoudig op je onderwerp richten. Je pols hoeft dus niet in allerlei onmogelijke yoga-houdingen geforceerd te worden om het onderwerp van de foto of video goed in beeld te krijgen.

Patent: camera in bandje Apple Watch
Apple heeft er in dit patent voor gekozen om de camera in een losse flap onder te brengen (klik/tap voor groter)

De camera is op een los onderdeel van het bandje geplaatst. Apple kan er dus zelfs voor kiezen om een camera aan elke kant van het horloge te plaatsen. Daarmee staat de deur wijd open voor extra mogelijkheden, zoals 360-graden foto’s en video’s.

Apple stelt in het patent meerdere opties voor om foto’s te maken, waaronder spraakbesturing. Maar ook knijpen in de band, op een knop drukken of via het scherm op een knop tikken, worden genoemd.

De flap van het bandje van de Apple Watch kan worden uitgetrokken voor meer bewegingsvrijheid
De flap met de camera kan makkelijk worden uitgetrokken voor meer bewegingsgemak (klik/tap voor groter)

Apple Watch minder afhankelijk van iPhone

Als Apple besluit om deze horlogeband met camera daadwerkelijk in productie te nemen, maakt dat de Apple Watch nog minder afhankelijk van de iPhone. Je kan direct met de Apple Watch ieder belangrijk moment in je leven vastleggen. In het octrooi omschrijft Apple dat als volgt:

Een smartwatch die foto’s en video’s kan vastleggen, biedt gebruikers wellicht de mogelijkheid om meer afhankelijk te zijn van hun smartwatch en minder van andere apparaten om foto’s of video’s te maken. Denk hierbij aan smartphones, tablets en digitale camera’s. Zo kan een smartwatch met de mogelijkheid om foto’s of video’s te maken een gebruiker in staat stellen af ​​te zien van het dragen van een smartphone. Dat is ideaal bij het uitvoeren van bepaalde activiteiten, met name activiteiten of omgevingen waar het moeilijk zou zijn om een ​​smartphone te nemen, zoals wandelen, hardlopen, zwemmen, surfen, snowboarden en een aantal andere situaties.

 

Camera in bandje Apple Watch kan in elke richting worden grdraaid
Eenvoudig verlengen, richten en ‘Klik’ (klik/tap voor groter)

Slechts een patentaanvraag

Hoewel er iets voor te zeggen is dat een camera geen vast onderdeel van een smartwatch moet zijn, is deze oplossing niet moeders mooiste. Mocht Apple echter met dit idee doorgaan, dan zal het bedrijf er vast een prachtige oplossing van maken. Want, zoals met alle pantentaanvragen, is dit slechts een kijkje in de keuken van Apple. Er is dus geen enkele garantie dat we een bandje in deze vorm ook daadwerkelijk in de Apple Store terug zullen zien.

Wat vind jij, zie jij toekomst voor een camera die niet vast in de Apple Watch zit of denk je een betere oplossing te hebben? Laat het weten in de reacties onder dit artikel.

Bekijk ook eens ons dossier: ➔ Nieuw in watchOS 6

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kan je straks foto’s maken met je Apple Watch?
Sluiten