Kan je straks foto’s maken met je Apple Watch?

Door: Night - 13 reacties
Apple Watch

Apple heeft een octrooi aangevraagd op een nieuw type Apple Watch-bandje. Deze band heeft een unieke toevoeging, namelijk een ingebouwde camera.

Andere fabrikanten waagden al eerder een poging om het bandje te voorzien van een camera. Dat bleek niet erg succesvol. Dit nieuwe Apple-ontwerp biedt de drager echter de mogelijkheid de camera in allerlei richtingen te draaien, zonder dat je hiervoor je pols niet hoeft te buigen. Met een camera wordt de Apple Watch nog zelfstandiger. Dat ligt geheel in lijn met de huidige ontwikkelingen van de Apple Watch en watchOS 6.

Het patent (# 10.331.083) heeft eenvoudigweg de titel “Watch band with optical sensor”. De aanvraag dateert overigens al van september 2016, maar werd pas vandaag toegekend.

Camera is ingebouwd in los deel van de band

De camera is dus niet ingebouwd in het deel van de band dat om de pols van de gebruiker zit. Apple heeft er in dit patent voor gekozen om de camera in een losse ‘flap’ te monteren, die boven de wijzerplaat uitsteekt. De fotograaf kan het camera-deel verlengen, buigen en draaien. Je kan de camera zo eenvoudig op je onderwerp richten. Je pols hoeft dus niet in allerlei onmogelijke yoga-houdingen geforceerd te worden om het onderwerp van de foto of video goed in beeld te krijgen.

Patent: camera in bandje Apple Watch
Apple heeft er in dit patent voor gekozen om de camera in een losse flap onder te brengen (klik/tap voor groter)

De camera is op een los onderdeel van het bandje geplaatst. Apple kan er dus zelfs voor kiezen om een camera aan elke kant van het horloge te plaatsen. Daarmee staat de deur wijd open voor extra mogelijkheden, zoals 360-graden foto’s en video’s.

Apple stelt in het patent meerdere opties voor om foto’s te maken, waaronder spraakbesturing. Maar ook knijpen in de band, op een knop drukken of via het scherm op een knop tikken, worden genoemd.

De flap van het bandje van de Apple Watch kan worden uitgetrokken voor meer bewegingsvrijheid
De flap met de camera kan makkelijk worden uitgetrokken voor meer bewegingsgemak (klik/tap voor groter)

Apple Watch minder afhankelijk van iPhone

Als Apple besluit om deze horlogeband met camera daadwerkelijk in productie te nemen, maakt dat de Apple Watch nog minder afhankelijk van de iPhone. Je kan direct met de Apple Watch ieder belangrijk moment in je leven vastleggen. In het octrooi omschrijft Apple dat als volgt:

Een smartwatch die foto’s en video’s kan vastleggen, biedt gebruikers wellicht de mogelijkheid om meer afhankelijk te zijn van hun smartwatch en minder van andere apparaten om foto’s of video’s te maken. Denk hierbij aan smartphones, tablets en digitale camera’s. Zo kan een smartwatch met de mogelijkheid om foto’s of video’s te maken een gebruiker in staat stellen af ​​te zien van het dragen van een smartphone. Dat is ideaal bij het uitvoeren van bepaalde activiteiten, met name activiteiten of omgevingen waar het moeilijk zou zijn om een ​​smartphone te nemen, zoals wandelen, hardlopen, zwemmen, surfen, snowboarden en een aantal andere situaties.

 

Camera in bandje Apple Watch kan in elke richting worden grdraaid
Eenvoudig verlengen, richten en ‘Klik’ (klik/tap voor groter)

Slechts een patentaanvraag

Hoewel er iets voor te zeggen is dat een camera geen vast onderdeel van een smartwatch moet zijn, is deze oplossing niet moeders mooiste. Mocht Apple echter met dit idee doorgaan, dan zal het bedrijf er vast een prachtige oplossing van maken. Want, zoals met alle pantentaanvragen, is dit slechts een kijkje in de keuken van Apple. Er is dus geen enkele garantie dat we een bandje in deze vorm ook daadwerkelijk in de Apple Store terug zullen zien.

Wat vind jij, zie jij toekomst voor een camera die niet vast in de Apple Watch zit of denk je een betere oplossing te hebben? Laat het weten in de reacties onder dit artikel.

Bekijk ook eens ons dossier: ➔ Nieuw in watchOS 6

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Gelukkig worden niet alle patentaanvragen doorgezet tot producten 😁

   

  Zie je je al staan, met je bandje aan je polsbandje. Ik denk dat hond wegrent  uit schaamte.

 • Profielfoto
  Lolsmurf

  Jaren terug had ik een smartwatch van Samsung (Galaxy Gear 2) Daar zat al gewoon een camera in. Foto’s/video nam je door op de knop van de watch te tikken. De camera zelf zat net boven de pols. Werkte perfect. Zie het weer voor mij: Cook roepend amazing. En dan zo’n rukoplossing presenteren, terwijl al jaren iets beters bestaat.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Als het zo goed werkte, waarom hebben de huidige Samsung watches die camera dan niet meer?

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Ach, beter met een “subtiel” bandje dan met complete iPad voor je neus foto’s maken

 • Profielfoto
  Vaagstra

  Ze zijn redelijk van het padje in Cupertino. De Mac Pro bewees dat al definitief maar deze ‘oplossing’ vastleggen mag er ook wezen.

 • Profielfoto
  Lolsmurf

  Ome Kor op 25 juni 2019 21:37
  Als het zo goed werkte, waarom hebben de huidige Samsung watches die camera dan niet meer?

  Geen idee, ik vond het destijds prima werken.

 • Profielfoto
  Night

  Apple komt nog maar zelden zelf als eerste met iets nieuws. Maar als het dan wordt ondergebracht in een van hun producten of uitgebracht als nieuw product, dan is het nagenoeg altijd beter of mooier of intuïtiever dan de oplossing van de concurrentie…

 • Profielfoto
  Rene van den Abeelen

  De afgelopen jaren moet ik steeds vaker lachen om de punten van kritiek van mensen die hier reageren op artikelen. De Mac is verschrikkelijk want hij heeft ‘een baard’. Het ontwerp van de iPhone was een ramp want de ‘notch’ werd geïntroduceerd. De nieuwe Pro ziet er niet uit want het is net een kaasschaaf. Zelfs je hond rent uit schaamte weg als je straks staat te fotograferen met je Watch waar de camera in het polsbandje is aangebracht. Cook is onsympathiek en teert alleen maar op de ideeën van wijlen SJ. Apple hóeft iTunes helemaal niet weg te  halen. De te verwachten iPhone is een gedrocht door de drie camera’s. Enzovoort enzovoort. Intussen benut ik dagelijks moeiteloos mijn Mac en iPhone en ben ik nog steeds hartsgrondig blij dat ik een kleine twintig jaar geleden uit pure wanhoop over de al jarenlang aanhoudende steeds terugkerende problemen met de troep van Gates dan ‘dat andere systeem’ maar ben gaan proberen. Ik heb in die tijd met regelmaat buiten de deur moeten werken met machines die op nieuwe versie na nieuwe versie van Windows draaien en tot mijn verbijstering spelen dezelfde problemen nog altijd.

 • Profielfoto
  Mike

  Rene van den Abeelen op 26 juni 2019 07:56
  De afgelopen jaren moet ik steeds vaker lachen om de punten van kritiek van mensen die hier reageren op artikelen. De Mac is verschrikkelijk want hij heeft ‘een baard’. Het ontwerp van de iPhone was een ramp want de ‘notch’ werd geïntroduceerd. De nieuwe Pro ziet er niet uit want het is net een kaasschaaf. Zelfs je hond rent uit schaamte weg als je straks staat te fotograferen met je Watch waar de camera in het polsbandje is aangebracht. Cook is onsympathiek en teert alleen maar op de ideeën van wijlen SJ. Apple hóeft iTunes helemaal niet weg te  halen. De te verwachten iPhone is een gedrocht door de drie camera’s. Enzovoort enzovoort. Intussen benut ik dagelijks moeiteloos mijn Mac en iPhone en ben ik nog steeds hartsgrondig blij dat ik een kleine twintig jaar geleden uit pure wanhoop over de al jarenlang aanhoudende steeds terugkerende problemen met de troep van Gates dan ‘dat andere systeem’ maar ben gaan proberen. Ik heb in die tijd met regelmaat buiten de deur moeten werken met machines die op nieuwe versie na nieuwe versie van Windows draaien en tot mijn verbijstering spelen dezelfde problemen nog altijd.

  Ik vind het grappig dat je reageert alsof apple producten flawless zijn en altijd beter dan de concurrentie. Opzich is het ook niet raar dat Apple bijvoorbeeld over 4 jaar een betere under display fingerprint sensor heeft dan samsung, aangezien ze ook al 4 jaar de tijd hebben gehad om het te verbeteren. Ook ben ik het niet eens met dat je zegt dat Apple zo flawless is, aangezien ik net mijn MacBook- die ik gebruik voor mijn studie- de deur uit heb gedaan en vervangen voor een Lenovo die 1/5 van de prijs was en ook nog eens beter presteert. Met mijn MacBook viel naar verloop van tijd gewoon niet meer te werken door alle foutmeldingen die ik constant maar kreeg

 • Profielfoto
  csteelooper

  @Mike zegt @Rene van den Abeelen dan dat Apple “flawless” is? Volgens mij niet, hoor… Sowieso gebruikt hij dat woord niet (gelukkig, want hij schrijft in het Nederlands en daar horen geen onnodige Engelse woorden in thuis, maar dat is een ander verhaal), maar ook als je de context van z’n betoog bekijkt, zegt hij dat niet. Wat hij zegt is dat de kritiek (hier) nauwelijks inhoud heeft. Het gaat veelal over het uiterlijk en het aloude geluid dat Tim nooit het charisma van Steve Jobs zal evenaren; échte kritiek hoor je nauwelijks meer. Die raakt de laatste tijd ondergesneeuwd door gejeremieer over de besluitvorming van Apple. Kortom, een hoog “beste stuurlui staan aan wal”-gehalte.

  Rene is in zijn situatie blij met hoe het Apple ecosysteem werkt, en mijns inziens is dat, ondanks de punten die er ter verbetering zijn, nog steeds meer dan terecht… Dat iemand uit dat hij ergens blij dan wel tevreden mee is, wil niet zeggen dat hij meteen vindt dat er door het bedrijf niets fout wordt gedaan of niets kan worden verbeterd. Ook niet als de persoon het dat in zijn betoog toevallig in het geheel niet over heeft…

 • Profielfoto
  UtregCity

  Rene van den Abeelen op 26 juni 2019 07:56
  De afgelopen jaren moet ik steeds vaker lachen om de punten van kritiek van mensen die hier reageren op artikelen. De Mac is verschrikkelijk want hij heeft ‘een baard’. Het ontwerp van de iPhone was een ramp want de ‘notch’ werd geïntroduceerd. De nieuwe Pro ziet er niet uit want het is net een kaasschaaf. Zelfs je hond rent uit schaamte weg als je straks staat te fotograferen met je Watch waar de camera in het polsbandje is aangebracht. Cook is onsympathiek en teert alleen maar op de ideeën van wijlen SJ. Apple hóeft iTunes helemaal niet weg te  halen. De te verwachten iPhone is een gedrocht door de drie camera’s. Enzovoort enzovoort. Intussen benut ik dagelijks moeiteloos mijn Mac en iPhone en ben ik nog steeds hartsgrondig blij dat ik een kleine twintig jaar geleden uit pure wanhoop over de al jarenlang aanhoudende steeds terugkerende problemen met de troep van Gates dan ‘dat andere systeem’ maar ben gaan proberen. Ik heb in die tijd met regelmaat buiten de deur moeten werken met machines die op nieuwe versie na nieuwe versie van Windows draaien en tot mijn verbijstering spelen dezelfde problemen nog altijd.

  Hear, hear!:)

 • Profielfoto
  UtregCity

  csteelooper op 26 juni 2019 11:47
  @Mike zegt @Rene van den Abeelen dan dat Apple “flawless” is? Volgens mij niet, hoor… Sowieso gebruikt hij dat woord niet (gelukkig, want hij schrijft in het Nederlands en daar horen geen onnodige Engelse woorden in thuis, maar dat is een ander verhaal), maar ook als je de context van z’n betoog bekijkt, zegt hij dat niet. Wat hij zegt is dat de kritiek (hier) nauwelijks inhoud heeft. Het gaat veelal over het uiterlijk en het aloude geluid dat Tim nooit het charisma van Steve Jobs zal evenaren; échte kritiek hoor je nauwelijks meer. Die raakt de laatste tijd ondergesneeuwd door gejeremieer over de besluitvorming van Apple. Kortom, een hoog “beste stuurlui staan aan wal”-gehalte.

  Rene is in zijn situatie blij met hoe het Apple ecosysteem werkt, en mijns inziens is dat, ondanks de punten die er ter verbetering zijn, nog steeds meer dan terecht… Dat iemand uit dat hij ergens blij dan wel tevreden mee is, wil niet zeggen dat hij meteen vindt dat er door het bedrijf niets fout wordt gedaan of niets kan worden verbeterd. Ook niet als de persoon het dat in zijn betoog toevallig in het geheel niet over heeft…

  Iets met spijker, kop en slaan…:)

 • Profielfoto
  RW076

  Ik denk dat de niet en de nieuwe Maccer, eerder kritiek heeft op uiterlijk en eerste.
  De doorgewinterde Maccer weet gelukkig beter waarom zij ooit de overstap heeft gemaakt.
  Ook is zij niet zo vatbaar voor buitenkant gebla, en is hierdoor ook zelden gekwetst over wat Apple doet.

  Mand.