Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 30 juni 2019

‘Ontwerper Jony Ive wilde Apple al in 2015 gaan verlaten’

Dat design-chef Jony Ive dit jaar Apple gaat verlaten, kwam voor veel mensen als verrassing. Maar voor sommige medewerkers van Apple is dat niet het geval. Zakenblad Bloomberg bericht dat Apple’s belangrijkste ontwerper eigenlijk al in 2015 weg wilde.

De Apple Watch, die in 2015 uitkwam, was volgens reporter Mark Gurman het laatste project waar Jony Ive full-time aan gewerkt heeft. Het zou een intensieve periode geweest zijn en Ive verklaarde in een interview destijds al “dieper dan diep vermoeid” te zijn.

Jony Ive was Cupertino beu

Na 20 jaar in de ontwerpstudio van Apple begon Ive er in 2015 naar verluidt genoeg van te krijgen. Familieleden zeggen dat hij niet meer dan twee keer per week in Cupertino was te vinden. In mei 2015 kreeg Jony Ive de titel Chief Design Officer. Dat leek op een promotie, maar het was meer een afspraak met Apple om minder verantwoordelijkheden te dragen.

Ive zou tussen 2015 en 2017 amper meer in de ontwerpstudio van Apple gezien zijn. Hij was vooral bezig met Apple Park, het nieuwe hoofdkantoor van de iPhone-maker. Een noodgreep om hem betrokken te houden bij het bedrijf. Volgens medewerkers werden sommige vergaderingen in San Francisco gehouden, direct bij werknemers thuis of in hotels. Jony Ive was Cupertino beu. In 2017 kondigde Apple de terugkeer van de ontwerper aan, maar dat zou slechts een contractuele formaliteit geweest zijn omdat Apple Park af was. Ive zou ook veel meer tijd in Londen, zijn geboorteplaats, hebben doorgebracht en verschillende presentaties van Apple hebben gemist

Jony Ive Apple Park
Klik/tap voor groter.

Goede opvolgers, maar…

Hoe werkt het ontwerpteam van Apple zonder Jony Ive? Voor sommigen formaliseert zijn vertrek alleen een situatie die al enkele jaren bestaat. Ive zal voor Apple blijven werken als een externe consultant via zijn nieuwe studio LoveFrom. Daar zal hij de getalenteerde ontwerpers die zich de afgelopen jaren bij het bedrijf hebben aangesloten coachen.

Evans Hankey en Alan Dye komen samen aan het hoofd van Apple’s ontwerpstudio te staan. Hankey heeft meer dan 300 patenten op haar naam staan wordt omschreven als “een echte leider”. Sommige medewerkers maken zich echter zorgen over haar visie op design, en vooral dat Apple-ontwerpers niet langer een chef hebben, die rechtstreeks met Tim Cook praat. Hankey en Dye zullen rapporteren aan Jeff Williams, de chief operating officer van Apple. Krijgen ze minder vrijheid en dus minder invloed dan Jony Ive? “Er is een operationele barrière en mensen zijn bang om creatief te zijn”, zegt een senior executive die anoniem wil blijven. Dat worden spannende tijden…

Reageer op artikel:
‘Ontwerper Jony Ive wilde Apple al in 2015 gaan verlaten’
Sluiten