‘Ontwerper Jony Ive wilde Apple al in 2015 gaan verlaten’

Door: Raymon Mens - 15 reacties

Dat design-chef Jony Ive dit jaar Apple gaat verlaten, kwam voor veel mensen als verrassing. Maar voor sommige medewerkers van Apple is dat niet het geval. Zakenblad Bloomberg bericht dat Apple’s belangrijkste ontwerper eigenlijk al in 2015 weg wilde.

De Apple Watch, die in 2015 uitkwam, was volgens reporter Mark Gurman het laatste project waar Jony Ive full-time aan gewerkt heeft. Het zou een intensieve periode geweest zijn en Ive verklaarde in een interview destijds al “dieper dan diep vermoeid” te zijn.

Jony Ive was Cupertino beu

Na 20 jaar in de ontwerpstudio van Apple begon Ive er in 2015 naar verluidt genoeg van te krijgen. Familieleden zeggen dat hij niet meer dan twee keer per week in Cupertino was te vinden. In mei 2015 kreeg Jony Ive de titel Chief Design Officer. Dat leek op een promotie, maar het was meer een afspraak met Apple om minder verantwoordelijkheden te dragen.

Ive zou tussen 2015 en 2017 amper meer in de ontwerpstudio van Apple gezien zijn. Hij was vooral bezig met Apple Park, het nieuwe hoofdkantoor van de iPhone-maker. Een noodgreep om hem betrokken te houden bij het bedrijf. Volgens medewerkers werden sommige vergaderingen in San Francisco gehouden, direct bij werknemers thuis of in hotels. Jony Ive was Cupertino beu. In 2017 kondigde Apple de terugkeer van de ontwerper aan, maar dat zou slechts een contractuele formaliteit geweest zijn omdat Apple Park af was. Ive zou ook veel meer tijd in Londen, zijn geboorteplaats, hebben doorgebracht en verschillende presentaties van Apple hebben gemist

Jony Ive Apple Park
Klik/tap voor groter.

Goede opvolgers, maar…

Hoe werkt het ontwerpteam van Apple zonder Jony Ive? Voor sommigen formaliseert zijn vertrek alleen een situatie die al enkele jaren bestaat. Ive zal voor Apple blijven werken als een externe consultant via zijn nieuwe studio LoveFrom. Daar zal hij de getalenteerde ontwerpers die zich de afgelopen jaren bij het bedrijf hebben aangesloten coachen.

Evans Hankey en Alan Dye komen samen aan het hoofd van Apple’s ontwerpstudio te staan. Hankey heeft meer dan 300 patenten op haar naam staan wordt omschreven als “een echte leider”. Sommige medewerkers maken zich echter zorgen over haar visie op design, en vooral dat Apple-ontwerpers niet langer een chef hebben, die rechtstreeks met Tim Cook praat. Hankey en Dye zullen rapporteren aan Jeff Williams, de chief operating officer van Apple. Krijgen ze minder vrijheid en dus minder invloed dan Jony Ive? “Er is een operationele barrière en mensen zijn bang om creatief te zijn”, zegt een senior executive die anoniem wil blijven. Dat worden spannende tijden…

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  xaddict

  Wat ik al dacht dus. Niemand is ooit in zijn ééntje verantwoordelijk voor dingen.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Verklaard misschien het één en ander.

  “Hij heeft meer dan 300 patenten op zijn naam staan”

  Dat zegt geen reet

  Want Apple vraagt al een patent op een scheet.

 • Profielfoto
  Vroegah

  Applefart pat.pending 😂

 • Profielfoto
  ART-hur

  Raymon, misschien moet je eens de naam “Evans Hankey” opzoeken op Google images voor je een artikel post. Dan zal je zien dat dit een vrouw is en niet een “hij”. Research en schrijven zonder spellingsfouten is nog altijd wat moeilijk bij OMT.

 • Profielfoto
  koen

  Zie ook hier: https://stratechery.com/2015/jony-ive-promoted-the-implications-of-not-managing-what-about-apple/

 • Profielfoto
  rwegener

  Waarom hoor ik niemand over het feit dat de iPhone (toch Apple’s belangrijste product) eigenlijk uitontwikkeld is? De techniek bepaald hoe dun hij is en of er een vingerprint-scanner of camera in of onder het scherm kan. Verder is er voor een designer er weinig eer te behalen…. ik bedoel: 0,2 mm dunner of 0,5mm minder rand is geen design….

  Logisch dat Jony Apple als bijwerk gaat zien en zijn visie op andere zaken gaat richten… auto’s misschien?

 • Profielfoto
  TheBigZ

  hendrik ijzerbroot op 30 juni 2019 18:38
   

  Dat zegt geen reet

  Want Apple vraagt al een patent op een scheet.

  Is het alweer Sinterklaastijd?

 • Profielfoto
  Night

  ART-hur op 30 juni 2019 18:50

  Raymon, misschien moet je eens de naam “Evans Hankey” opzoeken op Google images voor je een artikel post. Dan zal je zien dat dit een vrouw is en niet een “hij”. Research en schrijven zonder spellingsfouten is nog altijd wat moeilijk bij OMT.

  Bedankt voor de opmerkzaamheid. Het is inmiddels aangepast.

 • Profielfoto
  Lolsmurf

  Wat wel verontrustend is vind ik is dat design geen onderdeel meer uitmaakt van het topmanagement. Volgens het artikel ontbreekt een directe lijn met Cook. Dat is veel erger dan het vertrek van iemand. Mensen zijn vervangbaar, ideeën niet.

  Voorts dreigt creativiteit een ondergeschoven kindje te worde, als dit maar niet de kant op gaat van Scully.

  Er is een operationele barrière en mensen zijn bang om creatief te zijn”, zegt een senior executive die anoniem wil blijven”

  Terecht  dat men zich zorgen maakt. Goede ideeën en creativiteit zijn van levensbelang voor de lange termijn. Immers daaruit ontstaan de nieuwe producten en cashcows.

 • Profielfoto
  yellow

  Als dit artikel waar is dan slaan veel forumleden hier een modderfiguur met commentaar als: ‘Ive slecht dit, Ive slecht dat’. Blijkt dat Ive dus al 4 jaar ‘niks’ doet en dat de huidige producten al niet door hem zijn ontworpen!  😂

 • Profielfoto
  oldpeer

  art-hur…. waarom gelijk zo onaardig?

  je betaalt er toch niets voor om deze info te lezen?

   

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  yellow op 30 juni 2019 23:18
  Als dit artikel waar is dan slaan veel forumleden hier een modderfiguur met commentaar als: ‘Ive slecht dit, Ive slecht dat’. Blijkt dat Ive dus al 4 jaar ‘niks’ doet en dat de huidige producten al niet door hem zijn ontworpen!  😂

  Dat hoeft niet perse hoor. Het is heel goed mogelijk dat men gewoon de weg is blijven volgen die Ive insloeg. Want ik zie namelijk geen opmerkelijke verschillen in b.v. de UI van Mac OS sinds 2015.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  TheBigZ op 30 juni 2019 21:04

  hendrik ijzerbroot op 30 juni 2019 18:38
  Dat zegt geen reet

  Want Apple vraagt al een patent op een scheet.

  Is het alweer Sinterklaastijd?

  Geen idee wat Sinterklaas hier mee te maken heeft maar als van jou een grapje niet mag ga dan naar een serieuze site.

 • Profielfoto
  pruus

  Was het niet zo dat vorm volgt functie, en nu dus niet meer. Als ik de mockups zie van de 3 of vier lenzen aan de achterkant, dan is of iemand gek, of iemand volledig tierelier geworden. Steve waren de glazen uit de bril gesprongen. Ik snap dat I’ve hier niets meer te maken wilde hebben. Next…

 • Profielfoto
  Antonino

  Hij had Apple in 2012 al moeten verlaten…