Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 27 juni 2019
Leestijd: 4 minuten

Jony Ive verlaat Apple en begint eigen ontwerpstudio

Apple kondigt in een persbericht aan dat Jony Ive het bedrijf dit jaar zal verlaten. De ontwerper die veel iconische producten voor Apple maakte, richt zijn eigen ontwerpbureau op. Apple zal een van de belangrijkste klanten zijn van dit bedrijf, genaamd LoveFrom. Ive zal nauw blijven samenwerken met Apple, zegt het bedrijf.

Tim Cook prijst Ive om de essentiële rol die hij heeft gespeeld bij het opnieuw op de kaart zetten van Apple. Met producten zoals iMac, die in 1998 een nieuw startpunt voor het bedrijf was. Later maakte Ive de eerste iPhone. Zijn meest recente iconische werk is Apple Park. Het nieuwe hoofdkantoor van Apple dat in 2017 werd geopend. Ive werkte bijna 30 jaar bij Apple.

Apple en Jony Ive blijven samenwerken

Cook zegt: “Apple zal blijven profiteren van Jony’s talenten door rechtstreeks met hem samen te werken aan nieuwe projecten. Hij heeft een briljant en gepassioneerd team binnen Apple gecreëerd. Na zoveel jaar ben ik blij dat onze relatie blijft evolueren en kijk ik ernaar uit om in de toekomst met Jony samen te werken.”

Jony Ive over zijn tijd bij Apple: “Na bijna 30 jaar en talloze projecten ben ik erg trots op het werk dat we hebben gedaan. We hebben ​​team, proces en design-cultuur gemaakt die werkelijk ongeëvenaard is. Tegenwoordig is het ontwerpteam sterker, dynamischer en getalenteerder dan ooit in de geschiedenis van Apple!”

Tim Cook en Jon Ivy na introductie iPhones
Tim Cook en Jony Ive – Klik/tap voor groter.

Interne reorganisatie bij Apple

Het vertrek van de iconische ontwerper leidt tot een reorganisatie bij Apple. Niemand zal hem vervangen als Chief Design Officer. In plaats daarvan zullen Evans Hankey, VP of Industrial Design en Alan Dye, VP of Human Interface Design, zijn rol overnemen. Ze komen onder leiding te staan van Jeff Williams, de chief operating officer en nummer 2 van Apple.

Hankey en Dye spelen al jaren een belangrijke rol in het design-team. Wat Williams betreft, hij leidde de ontwikkeling van de Apple Watch en zal hij nu meer tijd besteden aan het werken met het ontwerpteam in de studio van Apple. Williams leidt ook de gezondheidsinitiatieven van Apple.

Ive zegt over de nieuwe opzet: “Het team zal gedijen onder de uitstekende leiding van Evans, Alan en Jeff, die mijn naaste medewerkers zijn geweest. Ik heb het grootste vertrouwen in mijn collega-ontwerpers bij Apple, die mijn beste vrienden blijven. Ik kijk ernaar uit om nog vele jaren met hen samen te werken.”

iMac 1998
De kleurrijke iMac is een van de meest iconische ontwerpen van Jony Ive – Klik/tap voor groter.

“Juiste moment voor verandering”

In een interview met de Financial Times zegt de ontwerper dat dit het juiste moment is voor deze grote verandering. Ive staat er echter ook op dat hij, als hij niet langer een Apple-medewerker is, blijft deelnemen aan projecten. LoveFrom, zijn nieuwe bedrijf, zal in Californië zijn gevestigd.

Marc Newson, Ive’s vriend die heeft geholpen bij het ontwerpen van een aantal Apple-producten, zal zich bij het bedrijf voegen, samen met andere creatieve persoonlijkheden met verschillende achtergronden. De contouren van LoveFrom zijn nog steeds erg vaag. Jony Ive zegt echter dat hij vooral wil werken aan projecten met betrekking tot wearables en gezondheid, evenals zijn ‘persoonlijke passies’. We weten dat hij houdt van horloges en auto’s.

marc newson jony ive 001
Marc Newson (links) en Jony Live (rechts) – Klik/tap voor groter.

Sinds 1992 bij Apple in dienst

Na het behalen van een bachelor of arts aan Newcastle Polytechnic, begint Jonathan Ive zijn carrière bij Tangerine. Een klein designadviesbureau uit Londen, dat hij in 1990 met een klasgenoot oprichtte. Twee jaar later vraagt de creatieve talenten om met een ontwerp voor een laptop te komen. Tijdens de opdracht voor Apple werkt Ive ook aan een serie badkamermeubels voor Ideal Standard. Zijn toiletontwerp wordt afgewezen, maar het ontwerp voor Powerbook maakt indruk: Apple neemt Ive in 1992 in dienst.

Na het vertrek van design-chef Bob Brunner wordt Ive enkele maanden voor de terugkeer van Steve Jobs hoofd van de industriële ontwerpafdeling van Apple. Jony Ive brengt nieuw leven in de ontwerpafdeling van 1995 tot 1997 en introduceert kleuren, transparantie, curves. Hij tekent samen met Steve Jobs ook de iMac, het symbool van de wedergeboorte van Apple. Daarna gaf hij vorm aan onder andere de iPod en iPhone.

In 2015 doet Jony Ive tijdelijk een stap terug. Hij gaat zich volledig storten op het voltooien van Apple Park. Alan Dye en Richard Howarth nemen de dagelijkse leiding over. Wanneer het nieuwe hoofdkantoor is voltooid, hervat Ive zijn functie als Chief Design Officer twee jaar later.

Robert Brunner
Robert Brunner, voormalig baas van Apple’s ontwerpafdeling, haalde Ive in de jaren ’90 binnen – Klik/tap voor groter.

Apple verliest een symbool

Jony Ive vertrekt drie weken na de presentatie van de nieuwe Mac Pro en twee maanden na het vertrek van Angela Ahrendts. Tim Cook, die weet dat hij een symbool verliest, wil zo geruststellend mogelijk zijn en herhaalt dat de samenwerking zal doorgaan. Zal het vertrek van Jony Ive een leegte achterlaten? Die vraag is nu nog niet te beantwoorden. We gaan zijn voice-overs bij de introductievideo’s van nieuwe producten in ieder geval missen.

Jony Ive poseert samen met Steve Jobs en andere Apple-topmensen na de onthulling van de iPhone in 2007 – Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Jony Ive verlaat Apple en begint eigen ontwerpstudio
Sluiten