Jony Ive verlaat Apple en begint eigen ontwerpstudio

Door: Raymon Mens - 34 reacties
Jony Ive, Tim Cook, Wall Street Journal

Apple kondigt in een persbericht aan dat Jony Ive het bedrijf dit jaar zal verlaten. De ontwerper die veel iconische producten voor Apple maakte, richt zijn eigen ontwerpbureau op. Apple zal een van de belangrijkste klanten zijn van dit bedrijf, genaamd LoveFrom. Ive zal nauw blijven samenwerken met Apple, zegt het bedrijf.

Tim Cook prijst Ive om de essentiële rol die hij heeft gespeeld bij het opnieuw op de kaart zetten van Apple. Met producten zoals iMac, die in 1998 een nieuw startpunt voor het bedrijf was. Later maakte Ive de eerste iPhone. Zijn meest recente iconische werk is Apple Park. Het nieuwe hoofdkantoor van Apple dat in 2017 werd geopend. Ive werkte bijna 30 jaar bij Apple.

Apple en Jony Ive blijven samenwerken

Cook zegt: “Apple zal blijven profiteren van Jony’s talenten door rechtstreeks met hem samen te werken aan nieuwe projecten. Hij heeft een briljant en gepassioneerd team binnen Apple gecreëerd. Na zoveel jaar ben ik blij dat onze relatie blijft evolueren en kijk ik ernaar uit om in de toekomst met Jony samen te werken.”

Jony Ive over zijn tijd bij Apple: “Na bijna 30 jaar en talloze projecten ben ik erg trots op het werk dat we hebben gedaan. We hebben ​​team, proces en design-cultuur gemaakt die werkelijk ongeëvenaard is. Tegenwoordig is het ontwerpteam sterker, dynamischer en getalenteerder dan ooit in de geschiedenis van Apple!”

Tim Cook en Jon Ivy na introductie iPhones
Tim Cook en Jony Ive – Klik/tap voor groter.

Interne reorganisatie bij Apple

Het vertrek van de iconische ontwerper leidt tot een reorganisatie bij Apple. Niemand zal hem vervangen als Chief Design Officer. In plaats daarvan zullen Evans Hankey, VP of Industrial Design en Alan Dye, VP of Human Interface Design, zijn rol overnemen. Ze komen onder leiding te staan van Jeff Williams, de chief operating officer en nummer 2 van Apple.

Hankey en Dye spelen al jaren een belangrijke rol in het design-team. Wat Williams betreft, hij leidde de ontwikkeling van de Apple Watch en zal hij nu meer tijd besteden aan het werken met het ontwerpteam in de studio van Apple. Williams leidt ook de gezondheidsinitiatieven van Apple.

Ive zegt over de nieuwe opzet: “Het team zal gedijen onder de uitstekende leiding van Evans, Alan en Jeff, die mijn naaste medewerkers zijn geweest. Ik heb het grootste vertrouwen in mijn collega-ontwerpers bij Apple, die mijn beste vrienden blijven. Ik kijk ernaar uit om nog vele jaren met hen samen te werken.”

iMac 1998
De kleurrijke iMac is een van de meest iconische ontwerpen van Jony Ive – Klik/tap voor groter.

“Juiste moment voor verandering”

In een interview met de Financial Times zegt de ontwerper dat dit het juiste moment is voor deze grote verandering. Ive staat er echter ook op dat hij, als hij niet langer een Apple-medewerker is, blijft deelnemen aan projecten. LoveFrom, zijn nieuwe bedrijf, zal in Californië zijn gevestigd.

Marc Newson, Ive’s vriend die heeft geholpen bij het ontwerpen van een aantal Apple-producten, zal zich bij het bedrijf voegen, samen met andere creatieve persoonlijkheden met verschillende achtergronden. De contouren van LoveFrom zijn nog steeds erg vaag. Jony Ive zegt echter dat hij vooral wil werken aan projecten met betrekking tot wearables en gezondheid, evenals zijn ‘persoonlijke passies’. We weten dat hij houdt van horloges en auto’s.

marc newson jony ive 001
Marc Newson (links) en Jony Live (rechts) – Klik/tap voor groter.

Sinds 1992 bij Apple in dienst

Na het behalen van een bachelor of arts aan Newcastle Polytechnic, begint Jonathan Ive zijn carrière bij Tangerine. Een klein designadviesbureau uit Londen, dat hij in 1990 met een klasgenoot oprichtte. Twee jaar later vraagt de creatieve talenten om met een ontwerp voor een laptop te komen. Tijdens de opdracht voor Apple werkt Ive ook aan een serie badkamermeubels voor Ideal Standard. Zijn toiletontwerp wordt afgewezen, maar het ontwerp voor Powerbook maakt indruk: Apple neemt Ive in 1992 in dienst.

Na het vertrek van design-chef Bob Brunner wordt Ive enkele maanden voor de terugkeer van Steve Jobs hoofd van de industriële ontwerpafdeling van Apple. Jony Ive brengt nieuw leven in de ontwerpafdeling van 1995 tot 1997 en introduceert kleuren, transparantie, curves. Hij tekent samen met Steve Jobs ook de iMac, het symbool van de wedergeboorte van Apple. Daarna gaf hij vorm aan onder andere de iPod en iPhone.

In 2015 doet Jony Ive tijdelijk een stap terug. Hij gaat zich volledig storten op het voltooien van Apple Park. Alan Dye en Richard Howarth nemen de dagelijkse leiding over. Wanneer het nieuwe hoofdkantoor is voltooid, hervat Ive zijn functie als Chief Design Officer twee jaar later.

Robert Brunner
Robert Brunner, voormalig baas van Apple’s ontwerpafdeling, haalde Ive in de jaren ’90 binnen – Klik/tap voor groter.

Apple verliest een symbool

Jony Ive vertrekt drie weken na de presentatie van de nieuwe Mac Pro en twee maanden na het vertrek van Angela Ahrendts. Tim Cook, die weet dat hij een symbool verliest, wil zo geruststellend mogelijk zijn en herhaalt dat de samenwerking zal doorgaan. Zal het vertrek van Jony Ive een leegte achterlaten? Die vraag is nu nog niet te beantwoorden. We gaan zijn voice-overs bij de introductievideo’s van nieuwe producten in ieder geval missen.

Jony Ive poseert samen met Steve Jobs en andere Apple-topmensen na de onthulling van de iPhone in 2007 – Klik/tap voor groter.

Reacties

34 reacties
 • Profielfoto
  Tuffi

  Iets met een zinkend schip..

 • Profielfoto
  WpV

  Nee denk dat ze bij Apple ook met zzp’ers gaan beginnen… 🙈

 • Profielfoto
  Antonino

  Helaas, ik vind het jammer dat de beste designer ooit bij Apple vertrekt, maar gelukkig wordt er nog wel samengewerkt. Misschien krijgen we een “skeuomorphism mode” door het vertrek van Ive. Geen idee, maar ik kom gewoon op wat random ideeën.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Nu Tim Cook nog (iets veel slechter kan er niet voor in de plaats komen)

 • Profielfoto
  Chytin

  Dit is net zo’n zwarte dag als toen Steve Jobs overleed. Nadat hij overleed had Jony Ive volgens mij een burn out. Hij ging de stores ontwerpen, en gaf zijn dagelijkse taken in zijn design team over aan anderen. En na een aantal jaren nam hij die functie weer over. Fijn dat Apple nog steeds van zijn diensten gebruikt kan maken bij zijn nieuwe bedrijf LoveFrom, maar ook andere klanten zoals een Google, een Samsung kan hem straks inhuren. Bleghhh….

 • Profielfoto
  pannekoek

  Tuffi op 27 juni 2019 23:12
  Iets met een zinkend schip..

  Z’n grootste opdrachtgever wordt waarschijnlijk Brabantia. De focus ligt momenteel nog op vuilnisbakken en kaasraspen, maar ze willen graag meer met ‘m gaan doen.

 • Profielfoto
  Antonino

  @hendrik ijzerboot Helemaal mee eens!

 • Profielfoto
  MAC-OS

  Apple is de draad kwijt

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Weer voorspelbare reacties hier 🙄.

 • Profielfoto
  koen

  Mooi voor hem, tijd voor iets nieuws.

 • Profielfoto
  error

  Gruber: “I don’t worry that Apple is in trouble because Jony Ive is leaving; I worry that Apple is in trouble because he’s not being replaced.”

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  MoNdO GeNeRaToR op 27 juni 2019 23:54
  Weer voorspelbare reacties hier 🙄.

  Eerder logische reacties…

 • Profielfoto
  arno1975

  hendrik ijzerbroot op 28 juni 2019 02:04

  MoNdO GeNeRaToR op 27 juni 2019 23:54
  Weer voorspelbare reacties hier 🙄.

  Eerder logische reacties…

  Ga ergens anders trollen

 • Profielfoto
  Melle

  Ik vind het wel goed. En tijd. Veel te lang is hij gebleven…

  Ik twijfel ook aan het idee om hem niet te vervangen, een nieuwe sterke vrouw (of man) met visie, is hard nodig. Maar ze zullen even “wait and see” toepassen.

  Ive deed heel goed, maar laatste decennium toch niet meer de frisse meerwaarde en slim/briljant design gezien…

  De nieuwe Mac pro komt het dichtst, maar ook daar denk, dat had net iets straffer gekunt.
  (Maar ik ben fan hoor!)

 • Profielfoto
  Vaagstra

  Lost in Time and Space.

 • Profielfoto
  fabian

  Ik bekijk het positief,een nieuwe wind,dat kan leiden tot nieuwe creaties.

 • Profielfoto
  UtregCity

  @fabian: precies mijn gedachte ook! 😎

 • Profielfoto
  Lucazz

  Ik ben er eerlijk gezegd niet rouwig om. De laatste jaren hebben we toch een aantal dingen gezien die Steve nooit had goedgekeurd. De notch, die spuuglelijke 4 camera’s die er nu gaan aankomen… Eigenlijk is het bergaf beginnen gaan met die lijntjes op de achterkant van de iPhone 6.

 • Profielfoto
  Di May

  Waarom ?

 • Profielfoto
  yanmik

  Goede zaak.

  Tijd voor nieuwe mensen met nieuwe frisse ideeen.

  Men zit al te lang vast aan 1 ontwerper.

 • Profielfoto
  Psmiles

  Eens met @yanmik.

  Apple is de heldere lijn kwijt. Hét verkoopargument voor Apple was altijd eenvoud in gebruik, overzicht, gebruikersgemak. Het is nu te veel geneuzel over uiterlijkheden en minimale toevoegingen in mogelijkheden.

  De toekomst is aan functionele producten. Eenduidig in gebruik en doel. Daar moet Apple weer naar terug.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Bijzonder goed nieuws, denk ik. Ive is een getalenteerde ontwerper (hoewel zeker niet “de beste designer ooit”) maar het design bij Apple straalde al een tijdje niet bijzonder veel dynamiek meer uit. Creatieve taken moet je niet decennia lang aan dezelfde krachten toevertrouwen; juist daar is roulatie belangrijk, ook aan de top, om nieuwe ideeën een kans te geven en oude een verdiende dood te laten sterven. Ik vond de vormgeving van de Mac Pro overigens al niet heel Jony Ive-achtig meer. Hopelijk geeft deze regime change Apple de kans om weer echt gedurfde dingen te gaan doen en de obsessie met minimalisme een beetje te laten vieren.

 • Profielfoto
  Ome Wout

  Henry Ford is alweer decennia geleden gestopt bij Ford. Dat bestaat ook nog steeds. Met andere woorden: goed management kan dit gewoon aan.

 • Profielfoto
  Antaeus

  Steve Jobs & Jonathan Ive hebben apple weer op de kaart gezet met de gekleurde iMac en daardoor kon apple uitgroeien tot het bedrijf wat het nu is!
  Jonathan Ive is net zo belangrijk voor Apple als dat Steve Jobs was!

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Apple heeft een (nieuwe) visionair nodig en Cook is dat absoluut niet. Wel eens goed naar de huidige UI gekeken van een Mac? (Ook het werk van Jony) Zo niet, vergelijk dat dan eens met b.v. Tiger of Snow Leopard. Daar zat leven in en nu is het allemaal grijs en plat met zo weinig contrast dat Apple Dark Mode moest uitvinden.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ik heb al heel wat OS versies voorbij zien komen en ik kan niet zeggen dat de laatste 4-5 versies nu zo opzienbarend waren zeker niet qua uiterlijk. Nu kun je stellen dat dit een kwestie van smaak is maar alles heeft zijn grenzen. De UI van een Mac is veranderd van een kleurrijke 3D achtige ervaring naar een zwak uit grijswaarden opgebouwd aftreksel. Dat heeft niets met smaak te maken want het is gewoon zo als je oude versies gaat vergelijken met de huidige. We weten allemaal dat de Mac een ondergeschoven kindje is geworden vanwege de veel beter verkochte producten zoals de iPhone. Zelfs hier op OMT spreekt men al jaren van “de iPhone maker”. Dat zou genoeg moeten zeggen over hoe “belangrijk” Apple de Mac nog vindt waar ze ooit groot mee zijn geworden.

  Even iets uit mijn praktijk ervaring:

  Mijn vorige iMac stond 7 jaar lang 24/7 aan zonder ernstige problemen. Nu echter moet ik minstens 1 maal per week uit voorzorg herstarten om rare symptomen te vermijden.

  Ik kan opstarten vanaf High Sierra of Mojave. Maar met Mojave valt door een ernstige bug in het iconServicesAgent proces (dat custom icons tekent) die enkele jaren geleden al opdook en vervolgens komt en gaat naar gelang de OS versie en die zorgt ervoor dat binnen een paar seconden al het resterende geheugen opgeslokt wordt waardoor alles vast loopt. Zoek er maar op want ik ben niet de enige. Dit soort dingen is een computer van ±€2000 niet waardig maar je zit er wel mee.

   

  Het klopt dat Jobs & Ive Apple ooit op de kaart hebben gezet maar na het overlijden van Jobs is er intern toch echt het een en ander mis gegaan hoor.

 • Profielfoto
  Gerritsen

  @hendrik ijzerbroot: volledig mee eens!

 • Profielfoto
  xaddict

  Ik vind het eigenlijk wel een goede stap. Misschien komen er nu weer intrigerende designs.

  Ik geloof niet dat Steve Jobs de Apple God was, zoals ik niet geloof dat alleen Jony Ive Apple Design ademt of dat Tim Cook zo’n slechte vervanger is.

  Mensen zijn bang voor verandering en zeggen en doen dan domme dingen. Zeker als er, zoals op het internet, geen filter overheen zit.

 • Profielfoto
  rkuipersgrunn

  hendrik ijzerbroot op 28 juni 2019 13:58
  Het klopt dat Jobs & Ive Apple ooit op de kaart hebben gezet maar na het overlijden van Jobs is er intern toch echt het een en ander mis gegaan hoor.

  Tsja, de welbekende n=1. Mijn MacBook Pro 2018 doet het uitstekend, evenals mijn Macbook 2015, iPhone X, iPhone 7, Apple Watch 2 en iPad Air 2. Wat zegt dit? Niet veel, net zoals jouw voorbeeld.

  Toen Jobs overleed kende Apple een beurswaarde van rond de 300 miljard USD. Vandaag de dag is dat ruim 900. Ze hebben er inderdaad wel een zooitje van gemaakt zeg…

  On-topic: vader van iconische producten, dat zelf een icoon is geworden in de industrie. Apple heeft veel aan Ivy te danken, maar verandering is niet erg, ben benieuwd welke wind er nu gaat waaien.

   

 • Profielfoto
  Night

  Reacties gemodereerd.

  Iedereen heeft het recht zijn of haar mening te geven. Over de inhoud van het artikel, NIET over anderen. Het is prima om het oneens te zijn met de mening van iemand anders, maar dat doe je op een respectvolle manier – zoals je zelf ook graag behandeld zou willen worden. Alle reacties die ik niet in die categorie kon plaatsen, zijn verwijderd of aangepast.

 • Profielfoto
  Sugar and Cream

  Lijkt me een heel interessante stap, voor zowel Apple als Ive. Er wordt al jaren aan Ive getrokken door andere bedrijven. Op deze manier kan hij dat werk doen zonder dat zijn inzet voor Apple eronder lijdt. Daarnaast is dit de gelegenheid voor Apple om het eigen ontwerpteam meer eigen benen te laten staan. Wie weet wat dat voor een prachtige ontwerpen kan opleveren in de toekomst.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Ik denk dat het een goed idee is voor beide partijen om wat meer afstand te nemen. Te lang bij één werkgever in dezelfde rol is nooit goed, en deze nieuwe constructie geeft iedereen wat meer vrijheid en ruimte zonder elkaar direct helemaal los te laten.

 • Profielfoto
  yellow

  Jony Ive is een legende. Hij (en Steve Jobs) heeft niet alleen Apple gevormd maar de hele industrie. Zonder hem hadden we nu nog steeds boring beige boxes.

  Waar ik nu vooral bang voor ben is dat ze terugvallen naar het Sculley-tijdperk. Dat ze te veel luisteren naar de zogenaamde kenners of internetbetweters (zoals ik) en te veel onnodige, smakeloze, imperfecte producten uitbrengen. Geen nee durven te zeggen. Ik hoop dat great taste inmiddels in de DNA van Apple zit.

   

 • Profielfoto
  GoeieDag

  hendrik ijzerbroot op 28 juni 2019 13:26
  Apple heeft een (nieuwe) visionair nodig en Cook is dat absoluut niet.

  blah, blah…

  Apple heeft helemaal niks nodig, en zeker geen tips van kn**z*n hier. Apple moet gewoon zorgen dat ik een goede Mac en een goede iPhone heb, die doen wat ze moeten doen, en dan doen ze het goed. Dat was ik in 1986 ook wilde (minus die foon dan, want er bestond nog niks in die richting). Niks veranderd. Met of zonder Jobs, en Ivy.

   

  NB: ach Night toch, wat doe jij toch je best voor OMT, wat nou echt een zinkend schip is. Loslaten joh…