Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Nieuws 27 juni 2019

iPhone zonder notch? Oppo toont Apple dat het wél kan

Nog altijd zitten iPhone-gebruikers opgescheept met de kenmerkende notch in hun scherm. De zwarte inkeping aan de bovenkant van nieuwe iPhone-modellen biedt ruimte voor onder andere de FaceTime-camera en Face ID-sensor, die Apple (nog) niet weg kan werken. De Chinese smartphone­fabrikant Oppo laat nu zien dat het ook anders kan.

Het is Oppo wél gelukt om de selfiecamera onder het scherm te verbergen. Het bedrijf is de eerste die erin slaagt de notch volledig weg te werken, zonder dat het een uitstekende cameramodule gebruikt. De selfiecamera zit letterlijk onder het scherm en is praktisch onzichtbaar. Het bedrijf liet al enkele weken doorschemeren een oplossing voor de notch te hebben, waar Apple nog geen oplossing heeft gevonden.

Foto’s van mindere kwaliteit

Als we de fabrikant mogen geloven, merk je helemaal niets van de onderliggende camera. Het touchscreen zou op die plek ook gewoon werken zoals je gewend bent. Er kleeft wel een nadeel aan de nieuwe techniek: de kwaliteit van selfies gaat er een tikje op achteruit. Oppo beweert dat met een slim algoritme op te lossen. Daarnaast meldt Engadget dat de camera onder bepaalde omstandigheden wel te zien is.

Het scherm werkt met een doorzichtig materiaal waar licht doorheen kan vallen. De selfiecamera zou daardoor genoeg licht opvangen om een foto te kunnen maken. Oppo laat niet weten of ook sensoren als een nabijheidsmeter of lichtmeter in het scherm zijn verwerkt. Andere fabrikanten slaagden er eerder al in om bijvoorbeeld een vingerafdrukscanner in het scherm te bouwen. Oppo had eerder overigens ook al een creatieve oplossing op de notch, met een telefoon die in andere opzichten wel heel veel op een iPhone leek.

Klik/tap voor groter.

iPhone gebruikt notch voor Face ID

Er gaan al een tijdje geruchten rond dat Apple ook zou werken aan een iPhone zonder notch. Dat lijkt misschien simpeler dan het klinkt. De uitdaging voor Apple is wat groter, omdat het ook een infraroodsensor moet zien weg te werken. Face ID werkt, net als bijvoorbeeld Animoji, met infrarood en een rasterprojector die je gezicht in kaart brengt. Die techniek werkt minder betrouwbaar als er iets overheen wordt geplakt.

Maar ook voor Apple is er hoop. Mogelijk gaat het nieuwste iPhone-model, dat naar verwachting in september wordt aangekondigd, op z’n minst een kleinere notch krijgen. De leverancier van Apple’s sensoren heeft namelijk een nieuwe sensor gelanceerd die deels achter het scherm verwerkt kan worden. Het is dus nog even afwachten wat er binnenkort gepresenteerd gaat worden.

Reageer op artikel:
iPhone zonder notch? Oppo toont Apple dat het wél kan
Sluiten