iPhone zonder notch? Oppo toont Apple dat het wél kan

Door: Dennis Hoogeveen - 10 reacties
iPhone 2019 onder water
(Afbeelding: Apple)

Nog altijd zitten iPhone-gebruikers opgescheept met de kenmerkende notch in hun scherm. De zwarte inkeping aan de bovenkant van nieuwe iPhone-modellen biedt ruimte voor onder andere de FaceTime-camera en Face ID-sensor, die Apple (nog) niet weg kan werken. De Chinese smartphone­fabrikant Oppo laat nu zien dat het ook anders kan.

Het is Oppo wél gelukt om de selfiecamera onder het scherm te verbergen. Het bedrijf is de eerste die erin slaagt de notch volledig weg te werken, zonder dat het een uitstekende cameramodule gebruikt. De selfiecamera zit letterlijk onder het scherm en is praktisch onzichtbaar. Het bedrijf liet al enkele weken doorschemeren een oplossing voor de notch te hebben, waar Apple nog geen oplossing heeft gevonden.

Foto’s van mindere kwaliteit

Als we de fabrikant mogen geloven, merk je helemaal niets van de onderliggende camera. Het touchscreen zou op die plek ook gewoon werken zoals je gewend bent. Er kleeft wel een nadeel aan de nieuwe techniek: de kwaliteit van selfies gaat er een tikje op achteruit. Oppo beweert dat met een slim algoritme op te lossen. Daarnaast meldt Engadget dat de camera onder bepaalde omstandigheden wel te zien is.

Het scherm werkt met een doorzichtig materiaal waar licht doorheen kan vallen. De selfiecamera zou daardoor genoeg licht opvangen om een foto te kunnen maken. Oppo laat niet weten of ook sensoren als een nabijheidsmeter of lichtmeter in het scherm zijn verwerkt. Andere fabrikanten slaagden er eerder al in om bijvoorbeeld een vingerafdrukscanner in het scherm te bouwen. Oppo had eerder overigens ook al een creatieve oplossing op de notch, met een telefoon die in andere opzichten wel heel veel op een iPhone leek.

iPhone zonder notch oppo
Klik/tap voor groter.

iPhone gebruikt notch voor Face ID

Er gaan al een tijdje geruchten rond dat Apple ook zou werken aan een iPhone zonder notch. Dat lijkt misschien simpeler dan het klinkt. De uitdaging voor Apple is wat groter, omdat het ook een infraroodsensor moet zien weg te werken. Face ID werkt, net als bijvoorbeeld Animoji, met infrarood en een rasterprojector die je gezicht in kaart brengt. Die techniek werkt minder betrouwbaar als er iets overheen wordt geplakt.

Maar ook voor Apple is er hoop. Mogelijk gaat het nieuwste iPhone-model, dat naar verwachting in september wordt aangekondigd, op z’n minst een kleinere notch krijgen. De leverancier van Apple’s sensoren heeft namelijk een nieuwe sensor gelanceerd die deels achter het scherm verwerkt kan worden. Het is dus nog even afwachten wat er binnenkort gepresenteerd gaat worden.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  ralphneeleman

  Ja leuk een camera onder het display, maar voor de iPhone moet nog nog driekwart van de notch achter het beelscherm gestopt worden

 • Profielfoto
  Melle

  Jups, gaat bij Apple meer over face id dan de frontcamera

 • Profielfoto
  Night

  Dat niet alleen. FaceID (en de notch) bestaan al zo’n 4 jaar. Tijd genoeg om eens aan een andere (betere?) oplossing te werken, lijkt me. Alhoewel… de meeste smartphone-producenten hebben zelfs al moeite om de notch een verantwoord mooie vorm te geven ?
  https://www.iphoneincanada.ca/news/iphone-x-rounded-screen-corners-intelligent-design/

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Lol. Ja, die hoekjes op de iPhone zijn super bijzonder speciaal.

  En met een notch van drie meter breed ook super bijzonder erg lelijk.

   

 • Profielfoto
  gipsman

  Hoog tijd dus voor trump om een Oppo spionnage ban in te stellen.

 • Profielfoto
  Di May

  Wat mij betreft : die notch heeft me nimmer gehinderd.
  So what …

 • Profielfoto
  icegodd

  tja apple liep al een tijdje achter. Zie Huawei pro heeft al 1.5 jaar BESTE camera phone in handen.

 • Profielfoto
  draugminaion

  Night op 27 juni 2019 17:06
  Dat niet alleen. FaceID (en de notch) bestaan al zo’n 4 jaar. Tijd genoeg om eens aan een andere (betere?) oplossing te werken, lijkt me. Alhoewel… de meeste smartphone-producenten hebben zelfs al moeite om de notch een verantwoord mooie vorm te geven ?
  https://www.iphoneincanada.ca/news/iphone-x-rounded-screen-corners-intelligent-design/

  De notch bestaat 20 maanden. 26 als je vindt dat de Essential Phone een notch had.

 • Profielfoto
  draugminaion

  icegodd op 27 juni 2019 19:32
  tja apple liep al een tijdje achter. Zie Huawei pro heeft al 1.5 jaar BESTE camera phone in handen.

  Wat mij betreft is de camera een detail. Alle camera’s van iPhone prijsklasse telefoons zijn goed. Voorkeur is een kwestie van smaak.

  Belangrijker voor mij is dat de telefoon Java vrij is.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Alsof die Oppo beter is?! Als het de telefoon is op de foto, dan is het scherm maar hálf zo groot als de telefoon? Hoe zit dat.
  Ik heb ook weinig last van de notch – alleen bij sommige foto’s: dan zie je door de notch echt een stukje niet.