Night
Night Nieuws 17 juni 2019

“iPhone met iOS 12.3 volledig te kraken”, aldus Cellebrite

Het Israëlische forensisch bedrijf Cellebrite heeft afgelopen vrijdag aangekondigd dat het nu data van elk iOS-apparaat zoals een iPhone of iPad kan halen, zelfs als het is voorzien van iOS 12.3. Dat is de meest recente versie. Hiermee is een nieuw hoofdstuk in het kat-en-muisspel tussen Apple en overheidsdiensten begonnen.

Cellebrite is geen onbekende. Het bedrijf levert al jaren apparaten die data van vergrendelde smartphones en tablets kunnen halen. Ook high-end Android-apparaten zoude niet langer veilig zijn voor het zogenaamde Universal Forensic Extraction Device (UFED). Elke overheidsinstantie kan zo’n apparaat kopen.

iPhone met iOS 12.3 toegankelijk voor justitie

Cellebrite claimt dat het met zijn UFED-appraat de toegangscode van een iPhone of iPad kan kraken. Als die bekend is, staat niets overheids­diensten meer in de weg om alle data van het apparaat te halen. Dit werkt volgens het bedrijf niet alleen met iOS 12.3, maar geldt ook voor alle high-end Samsung-apparaten.

Volgens het bedrijf zijn deze technieken essentieel om de publieke veiligheid te bewaren. “Het heeft niets te maken met afluisteren van je iPhone. De techniek vereist fysieke toegang tot het apparaat,” zegt Cellebrite-chef Jeremy Nazarian.

Cellebrite UFED
De Universal Forensic Extraction Device (UFED) van Cellebrite – Klik/tap voor groter

Reden tot bezorgdheid?

Ondanks de opmerkingen van Nazarian, is er alle reden voor bezorgdheid. Cellebrite-apparatuur werd in februari 2019 te koop aangeboden op eBay voor slechts 100 dollar. Dat maakt het wel heel makkelijk voor hackers, jaloerse echtgenoten en andere kwaad­willenden om een iPhone of iPad te kraken.

Apple zal ongetwijfeld al bezig zijn om het achterdeurtje dat dit mogelijk maakt te dichten. Apple-CEO Tim Cook is een felle voorstander van privacy en de bescherming van data. Overheidsinstanties hekelen dat punt en dagen Apple regelmatig uit. Zo wilde de FBI ooit een backdoor in iOS zodat de data op de iPhone van een terrorist vrijgegeven kon worden. Apple verzette zich hevig. Tim Cook voerde aan dat een backdoor de veiligheid van de iPhone en iPad fundamenteel in gevaar zou brengen. Dit soort achterdeurtjes blijft nooit geheim en bij een lek zouden de gevolgen voor de privacy van de gebruikers niet te overzien zijn. (Zie ook → Apple leest Google de les: “privacy moet fundamenteel zijn”)

Reageer op artikel:
“iPhone met iOS 12.3 volledig te kraken”, aldus Cellebrite
Sluiten