‘iPhone 11 krijgt nieuwe modus voor betere foto’s in het donker’

Door: Raymon Mens - 5 reacties
iPhone 11 foto in het donker

De camera van de iPhone loopt op vele gebieden voorop, maar Google liet met de Pixel 3 zien dat foto’s in het donker veel beter kunnen. Apple geeft daar naar verluidt met de ‘iPhone 11′ -die in september van 2019 zal verschijnen- een serieus antwoord op. Er zou een nieuwe modus komen voor betere foto’s in het donker.

Dat meldt XDA Developers-kopstuk Max Weinbach. Hij heeft van bronnen binnen Apple gehoord dat er aan een nieuwe nachtmodus gewerkt wordt. Een nieuw algoritme zorgt naar verluidt voor meer details en minder ruis bij fotografie bij zeer weinig licht.

Apple loopt achter in het donker

De resultaten die Google met een vergelijkbare functie boekt zijn indrukwekkend. De Google Pixel 3 wordt vaak de telefoon die de beste foto’s in het donker maakt genoemd. Het toestel heeft maar één camera en bereikt dit geheel door slimme software. We hebben al eens uitgelegd hoe dit werkt. Het heeft ook nadelen en die verklaren mogelijk waarom Apple een jaar later pas volgt.

Bij Google’s oplossing zie je tijdens het maken van de foto niet direct het eindresultaat. De Pixel-telefoon heeft enkele seconden nodig om de vele shots die gemaakt zijn bij de nachtmodus samen te voegen tot een goed geheel. Apple heeft altijd gehanteerd: als het niet realtime te zien is, doen we het niet. Je kunt dan ook verwachten dat deze nieuwe nachtmodus -als het gerucht klopt- alleen beschikbaar zal zijn op de iPhone 11. Apple kan zijn eigen chips zo ontwerpen dat een nieuwe modus met voldoende rekenkracht ondersteund wordt en realtime zichtbaar is.

Night Sight voorbeeld 1
iPhone XS (links) en Google Pixel 3 (rechts) – Klik/tap voor groter.

Meer upgrades camera iPhone 11 (2019)

De iPhone 11, zoals Apple’s volgende smartphone in het geruchtencircuit genoemd wordt, krijgt naast deze functie nog meer camera-upgrades. Zo zou er een derde camera op de achterkant van het toestel verschijnen. Die moet dienen als ultrawide-lens. Dit gaat gepaard met een nieuw ontwerp, sneller draadloos laden en meer. De nieuwe toestellen worden in september verwacht. (Zie ook → iPhone in 2019: specs, release en verwachtingen op een rij)

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Melle

  Voor mij is de camera de belangrijkste tool el feature op een smartfoon, dus kijk hier wel naar uit. Als de camera tov. de X echt grote vooruitgang heeft gemaakt, is dat voor mij reden genoeg om te ‘wisselen’

 • Profielfoto
  NapO

  elk toestel is op dit moment beter dan een iphone…. Die nacht modus zit ook op de sub top toestellen die je voor weinig kan kopen. Ze gaan m natuurlijk nog duurder maken de iphone… strakt 1700 eu voor een 128 gb telefoon….

  Iphone, straks zijn ze bijzonder omdat je ze niet meer veel zal zien in t wild….:)

 • Profielfoto
  ArMac

  iPhone 11 september… voorspelt niet veel goeds

 • Profielfoto
  Ome Kor

  NapO op 13 juni 2019 16:14
  elk toestel is op dit moment beter dan een iphone…. Die nacht modus zit ook op de sub top toestellen die je voor weinig kan kopen. Ze gaan m natuurlijk nog duurder maken de iphone… strakt 1700 eu voor een 128 gb telefoon….

  Iphone, straks zijn ze bijzonder omdat je ze niet meer veel zal zien in t wild….:)

  Onzin, er zijn meer Android phones met slechtere camera’s dan de iPhone dan met betere camera’s.

 • Profielfoto
  mmww

  Het is gewoon zwaar irritant dat Apple dit weer als nieuwe functie zal gaan verkopen, terwijl het grotendeels via software zal gaan, welke ook prima zou kunnen draaien op de iPhone 8/X/Xs