iPadOS onthuld: iOS, maar dan voor de iPad

Door: Noah Korevaar - 8 reacties
iPadOS

Groot nieuws vanuit WWDC 2019: Apple gaat iOS voor iPhones en iPads splitten. Vanaf nu draaien iPads op iPadOS. Software die optimaal de hardware en de schermgrootte van de nieuwste iPads benut.

iPadOS

De iPads krijgt dus zijn eigen besturingsysteem. Net zoals de Apple Watch watchOS heeft, de AppleTV tvOS en de Macs macOS.

iPadOS
(Klik/tap voor groter)

De tablets hebben nu een homescreen met ondersteuning voor widgets, zoals je gewend bent van Android. Dat zijn dezelfde widgets als je normaal in het Berichtencentrum. Ook komt iPadOS gepaard met meet gestures, waarmee je onder andere snel kunt wisselen tussen meerdere apps, of bestanden en apps kunt verslepen.

Grote updates voor Bestanden en Safari

De Bestanden-app van de iPad is sterk verbeterd. Net zoals bij Finder op macOS krijg je nu je bestanden in kolommen te zien. Er is ook een informatie-paneel zodat je snel aanpassingen kunt doen. iCloud Drive ondersteunt nu ook het delen van bestanden. En misschien wel het mooiste: de iPad ondersteunt nu via de Bestanden-app USB-sticks!

USB 2
(Klik/tap voor groter)

De Safari-browser is ook geüpdatet, waarbij Apple desktop-class browsing belooft, en eindelijk een echte download-manager. De techgigant introduceert 30 nieuwe shortcuts voor het toetsenbord, je kunt tekst vergroten of verkleinen, er zijn instellingen per site en je kunt foto’s uploaden. Je kunt zelfs via de App Store fonts downloaden voor apps. Het kopiëren en plakken is ook een stuk intuïtiever geworden. Je kunt met drie vingers middels een gesture beide handelingen uitvoeren.

iPad Safai 2
(Klik/tap voor groter)

Apple Pencil

Zelfs de Apple Pencil krijgt een update: Apple heeft de latency van 20ms verlaagd naar 9ms. Je kunt in iPad OS ook met de pencil van de hoek van je scherm een streep trekken, waarbij meteen een screenshot wordt gemaakt die je kunt bewerken.

 

 

Dit artikel wordt nog bijgewerkt, refresh voor updates

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Obi-wan Kenobi

  Al een serieuze stap om van de iPad Pro eindelijk écht een ‘Pro’-toestel te maken. Nog niet de definitieve stap, maar wel al in de zeer goede richting.

 • Profielfoto
  TheBigZ

  Wat een innovatie!!!

   

  De Bestanden-app ondersteunt nu ook USB sticks!!!!

   

  ;-)

 • Profielfoto
  polansky

  Enige prettige geluid dat ik hoorde was dat er ondersteuning komt voor SMB, dan kun je in ieder geval je eigen NAS gebruiken als cloudoplossing en zit je niet gebonden aan de karige iCloud.

  Voor de iPad een flinke stap vooruit, maar ik vrees het ergste in de komende jaren voor MacOS. De aandacht die er voor is en de vernieuwingen zijn uiterst karig.

 • Profielfoto
  Karst

  Ik zou het een domper vinden als de mini 3 niet de upgrade krijgt…

 • Profielfoto
  FloorvN

  Karst op 3 juni 2019 21:29
  Ik zou het een domper vinden als de mini 3 niet de upgrade krijgt…

  Mini 3 wordt zo te zien niet ondersreund pas vanaf mini 4.

  tijd voor een nieuwe..?

 • Profielfoto
  Lolsmurf

  Ik mis muisondersteuning voor de iPad Pro. Gemiste kans.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Muisondersteuning zit erin, via de Toegankelijk instellingen aan te zetten, volgens MacRumors

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  De vraag is: kan je software gebruiken?