Verrassing: iPadOS ondersteunt muizen en trackpads

Door: Noah Korevaar - 12 reacties
iPad Pro 2018
OMT

Vrijwel elke update voor de iPad focust meer en meer op productiviteit. Voor veel gebruikers blijft het gemis van een muis echter toch een deal breaker. Het compleet nieuwe iPadOS brengt daar echter verandering in.

iPadOS ondersteunt muizen en trackpads

Dat heeft de ontwikkelaar Steve Troughton-Smith ontdekt. Hij ging aan de slag met de bèta voor ontwikkelaars. Na door het nieuwe besturingssysteem gespit te hebben kwam hij een opvallende nieuwe feature tegen: de iPad ondersteunt nu USB en Bluetooth muizen. Ook accessoires als Apple’s eigen Magic Trackpad worden ondersteund.

Voor nu is het een toegankelijkheids-feature, maar voor gebruikers die serieus werk op hun tablet willen verrichten is dit groot nieuws. De ondersteuning voor muizen en trackpads valt onder de noemer AssistiveTouch. De accessoires die je aansluit simuleren de aanraking van een vinger.

Hopelijk is dit het begin van een bredere ondersteuning voor muizen in iPadOS, als standaard optie. Naast ondersteuning voor muizen en trackpads brengt iPadOS een flinke lading aan andere nieuwe features met zich mee, allemaal met een focus op productiviteit.

Meer nieuwe features

Zo krijgt Safari een flinke upgrade met custom fonts, instellingen per website en andere opties, kun je widgets plaatsen op je homescreen en werkt multitasken nu ook een stuk soepeler. Voor een overzicht van alle nieuwe features kun je ons aankondigingsartikel lezen.

Nu ontwikkelaars met de bèta van iOS 13 en iPadOS aan de slag kunnen gaan, zullen we de komende dagen waarschijnlijk nog meer van dit soort nieuwe features te zien gaan krijgen. Veranderingen die Apple niet op het podium heeft benoemd, maar waar gebruikers wel al jaren naar uitkijken.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Dat is wel een hele gave nieuwe feature😍.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Niet geheel onverwacht, iPadOS lijkt dan ook veel functionaliteit van de desktop over te nemen. Ik denk dat de iPad steeds meer een laptop-light gaat worden, zeker met de focus op productiviteit.

 • Profielfoto
  pruus

  Ja, dus toch een laptopfunctie met bestandsbeheer en usb ondersteuning. Eindelijk!

 • Profielfoto
  polansky

  De iPad wordt wel volwassener zo.

  Ik begin nu toch te twijfelen of ze iPadOS als tussenstap zien naar MacOS, of dat MacOS straks wordt afgedaan en dat we op deze manier al maar vast moeten gaan wennen aan iPadOS (wat een vreselijke naam overigens).

 • Profielfoto
  Melle

  iPad begint op iets te trekken inderdaad… de volgende update iPad qua hardware zal vermoedelijk mijn eerste iPad ooit worden. En dat zal onmiddellijk een pro zijn, lekker met 2TB interne opslag.

 • Profielfoto
  Night

  Met deze updates wordt het toch wel interessant om aan een vervanging van het ouwe trouwe beestje (serie 2) te gaan denken.

 • Profielfoto
  Lolsmurf

  Nou wil mijn vrouw ineens geen iPad meer…….

   

   

  …….ze is bang voor muizen

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  iPad met muis is wel lekker voor remote desktop.

 • Profielfoto
  HHi Mac

  Nou Tim, doe mij ook maar een verbeterde copy/paste dan.

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  Ben benieuwd hoe mijn iPad Air 2 dit nieuwe systeem gaat verdragen :-). Apple heeft er in ieder geval vertrouwen in.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  iPad met muis…..komt de floppy drive ook weer terug?

 • Profielfoto
  Ganymedus

  Ik hoop alleen maar dat wij zometeen een folio keyboard cover krijgen met een toetsenbord en trackpad. Dan wordt een iPad Pro voor mij echt een fatsoenlijke laptop vervanger.