iPad blijft koning: Google stopt met maken van tablets

Door: Raymon Mens - 8 reacties
Google tablet

Apple is met de iPad nog altijd koning van de tablet­markt en dat blijft zo. Google liet de afgelopen jaren veel ambitie zien met onder andere de Pixel C en Pixel Slate, maar stopt nu helemaal met het maken van tablets. Twee kleinere tablets die in de maak waren, zullen nooit uitgebracht worden.

Dat bevestigt Google’s hardware-topman Rick Osterloh op Twitter. Hij benadrukt dat de Google Pixel Slate uit 2018 software-updates blijft ontvangen, maar de zoekgigant brengt niet langer nieuwe apparaten op de markt. Andere fabrikanten die Android of Chrome OS op een tablet willen gebruiken, kunnen dat gewoon blijven doen.

Google klungelde op de tablet-markt

Hoewel de zoekgigant in 2013 met de Nexus 7 een sterke entree maakte op de tabletmarkt, is het succes van de iPad nooit geëvenaard. De Pixel Slate moest het in 2018 opnemen tegen de iPad Pro, maar kreeg veel kritiek van reviewers. De hardware was in orde, maar de software werkte slecht. Chrome OS bleek niet geoptimaliseerd voor tablets en Android-apps werkte niet soepel op het besturings­systeem dat naar de browser van Google is vernoemd. Een teleurstelling voor de eerste tablet die de zoekgigant in drie jaar lanceerde. De Pixel C kwam immers al uit 2015.

Volgens Computerworld had de zoekgigant plannen om dit jaar met twee kleinere tablets te komen. Die zouden vooral voor consumptie geschikt zijn en het van hun aantrekkelijke prijs moeten hebben, maar zijn ook geschrapt.

Google Pixel slate tablet 001
De Pixel Slate uit 2018 – Klik/tap voor groter.

Tablet met Android vs. iPad

Dat Chrome OS op de laatste tablet van Google werd gezet, is niet zo vreemd. Android is niet helemaal geoptimaliseerd voor gebruik op tablets. Dat laat zich ook zien in de beschikbaarheid van apps. Veel creatieve apps voor het maken van audio, video en tekeningen zijn exclusief op de iPad verkrijgbaar. Daarnaast hebben veel Android-apps wel een schermvullende interface op tablets, maar wordt die vooral opgevuld door witruimte, waardoor het idee van een opgeblazen smartphone-app bestaat.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Het is een feit dat het met die Android tabets – terecht overigens – maar niet wil lukken. Steeds meer fabrikanten trekken ook hun handen van die markt.

  B.t.w vindt ik ook de Chromebook-afdeling nog steeds weinig overtuigend.

  (En dat zegt iemand die inmiddels toch wel zwaar Android-smartphone-fan is.)

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Ja maar waarom dan? Ik heb een Android tablet, een iPad Pro en een Android smartphone en kan niet zeggen dat het één duidelijk beter werkt dan het ander. Beide systemen hebben voordelen en nadelen. En ook een Chromebook werkt eigenlijk best aardig voor mensen die beperkte wensen hebben (beetje internetten, telebankieren, mail, etc.).

 • Profielfoto
  Daniel

  Censuur op mijn bericht? 😂

 • Profielfoto
  Jrn.-

  “…vooral voor consumptie geschikt…”? Nou smakelijk!

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Moet zeggen dat de rugged chromebook van mijn dochter met touchscreen voor €245 best lekker werkt.

 • Profielfoto
  Willem23

  Wellicht dat ik niet zulke hoge eisen stel. Ik heb een 10 inch Samsung Android tablet. Prima device. Een asus 10 inch Chrome OS tablet. The hardware specs zijn wat beperkt. Chrome OS draait prima. Daarnaast heb ik een HP 13 inch detachable 2 in 1. Prima device. Alleen als tablet is het scherm te groot.

  Ik hoop dat er een 10 inch detachable 2 in 1 Chromebook komt met goede specs. Die zal dus niet van Google komen.

 • Profielfoto
  ro_me

  Ja, in het land der blinden is eenoog koning inderdaad!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Cenobyte op 21 juni 2019 14:43
  Ja maar waarom dan? Ik heb een Android tablet, een iPad Pro en een Android smartphone en kan niet zeggen dat het één duidelijk beter werkt dan het ander. …

  Er is niets (nou ja, vrijwel niets) dat is geoptimaliseerd voor een Android tablet. Het is gewoon een grote smartphone. De echt fraaie tablet-software vind je absoluut niet in het Android-kamp. Probeer bijvoorbeeld eens een echt goede synthesizer te vinden voor een Android tablet bijvoorbeeld. Dat is er gewoon niet.