Nieuw in iOS 13: slimmer laden en een (in potentie) langere accuduur

Door: Raymon Mens - 4 reacties
iOS 13 accu 16x9
Afbeelding: OMT

De accu van je iPhone is een van de belangrijkste onderdelen, maar ook onderhevig aan slijtage. Als een accu versleten is, werkt een telefoon minder snel en goed. In iOS 13 gaat Apple weer een stapje verder om de levens­duur van de batterij te verlengen.

Het verlengen van de levens­duur van de accu gebeurt zowel op korte als lange termijn. Voor dat eerste zorgt een nieuwe functie met suggesties voor energiebesparing, terwijl er ook aan de langere termijn is gedacht.

Slimmer opladen in iOS 13

In het menu Instellingen → Batterij → Batterijconditie is een nieuwe functie te vinden die heet ‘geoptimaliseerd opladen’. Deze functie zorgt dat je accu minder snel slijt. Hoe precies? Met een geavanceerd algoritme dat je dagelijkse oplaad­routine in kaart brengt en kijkt of het zinnig is om de accu helemaal tot 100 procent op te laden.

De accu wordt door deze functie alleen voor meer dan 80 procent opgeladen als blijkt dat je het einde van de dag niet zou halen zonder volle accu. Dit verlengt de levensduur van de batterij, omdat deze geen hele laadcyclus door hoeft te lopen. Om de laatste 20 procent van de accu te vullen, wordt altijd druppelladen gebruikt. Dit zorgt voor een hogere slijtage, zoals Apple op deze pagina uitlegt. De functie staat standaard aan.

iOS 13 batterij 001
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

Suggesties voor een lagere accuduur

Ook nieuw in het Instellingen-scherm voor de batterij, zijn suggesties voor een langere accuduur. iOS 13 loopt periodiek je instellingen na en geeft inzichten en tips over wat je kunt aanpassen om je accuduur te verlengen. In ons voorbeeld is dati automatisch vergrendelen inschakelen, zodat het scherm eerder uitgeschakeld wordt.

Meer iOS 13…

iOS 13 werd tijdens WWDC 2019 aangekondigd. Ontwikkelaars kunnen inmiddels aan de slag met de eerste bètaversie. De publieke beta wordt begin juli verwacht. Naast slimmer laden zijn er nog veel meer nieuwe functies. We verzamelen ze onder de tag Nieuw in iOS 13.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  whaha

  Hier gaan ze zo’n gezeik mee krijgen als mensen er niet van op de hoogte zijn…

 • Profielfoto
  Nick Teeuwen from Nicksoft Corporation

  Ik merk het ook echt… de batterij van mijn iPhone loopt als een gek leeg!

 • Profielfoto
  Gio

  Van een Beta 1 kun je niet verwachten dat de batterij lang meegaat. Dit kan je pas oprecht zeggen als de echte versie uitkomt.

 • Profielfoto
  hagar2008

  In potentie … vreemde titel.