In iOS 13 kan Siri eindelijk Spotify en andere audio-apps bedienen

Door: Raymon Mens - 4 reacties
Spotify Siri iOS 13

In iOS 13 laat Apple een wens van veel consumenten die liever Spotify dan Apple Music of Overcast in plaats van Apple’s Podcasts-app gebruiken in vervulling gaan. Siri wordt flexibeler en kan straks ook externe audio-apps bedienen. De opties zijn behoorlijk uitgebreid.

Je kunt Siri in iOS 13 vragen om een bepaald nummer op Spotify te spelen. Het werkt -mits de ontwikkelaar zijn best doet- echter ook met apps voor podcasts, audio­boeken en radio. Je vraagt Siri straks dus ook om de TechSnacks Podcast te spelen in Overcast of Radio 538 op TuneIn Radio te starten.

Siri en muziek-apps zoals Spotify

Apple voegt in iOS 13 zogenaamde SiriKit Media Intents toe die functies specifiek voor onder andere muziek-apps zoals Spotify brengen. Je kunt de virtuele assistent niet alleen vragen om een bepaald nummer te starten, maar ook alles van een bepaalde artiest, een album, genre, stemming of gewoon een playlist te spelen.

Het beheren van playlists en nummers behoort ook tot de mogelijkheden. Denk aan een commando als “Hey Siri, voeg dit nummer aan mijn roadtrip-playlist op Deezer toe” of “Dit nummer vind ik leuk”. Als laatste is het ook mogelijk om de muziek te bedienen met stemcommando’s en naar muziek te zoeken. Bijvoorbeeld: “Speel hierna Kesha met Tik Tok” of “Zoek naar Madonna op Spotify”.

Podcast-apps ook welkom

Het stopt echter niet bij apps voor muziek, want Apple’s virtuele assistent kan ook communiceren met podcast-apps. Daar wordt natuurlijk de simpele vraag om een bepaalde podcast te spelen ondersteund. “Hey Siri, speel de TechSnacks Podcast in Overcast” zou een commando kunnen zijn. Er is meer, want je kunt de virtuele assistent ook vragen naar de meest recente aflevering van een podcast. Ten slotte is er de mogelijkheid om de snelheid te be√Įnvloeden. Veel mensen luisteren podcasts op een wat hogere snelheid, dus kun je Siri in iOS 13 ook zeggen: “Speel de TechSnacks Podcast op dubbele snelheid in Overcast”.

podcasts apps
Klik/tap voor groter.

Audioboeken en radio

Naast muziek en podcasts is er ook ondersteuning voor radioboeken en radio. Deze commando’s zitten wat simpeler in elkaar. Je kunt Siri alleen vragen om een bepaald audioboek in een app te spelen, of een bepaalde zender op te zetten in een radio-app. Ook hier geldt weer dat de ontwikkelaar van de app wel de functie om in iOS 13 met Apple’s virtuele assistent te communiceren in moet bouwen. Gezien zowel Spotify als veel podcast-apps trouw de trends binnen iOS volgen, verwachten wij dat dit zeker zal gebeuren.

Meer iOS 13…

iOS 13 werd tijdens WWDC 2019 aangekondigd. Ontwikkelaars kunnen inmiddels aan de slag met de eerste bètaversie. De publieke bèta wordt begin juli verwacht. Naast deze zijn er nog veel meer nieuwe functies. We verzamelen ze allemaal in dit dossier.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  mr.ray

  eindelijk

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Ik heb niks met Siri of genoemde apps maar in het licht de recente rechtszaken rondom monopolies lijkt me dit wel slim

 • Profielfoto
  Maarten

  Zou het nu ook werken op de homepod

 • Profielfoto
  gipsman

  @Maarten   Ja, maar niet in het Nederlands.