Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 17 juni 2019

iOS 13 maakt scannen paspoort en ID-kaart met iPhone mogelijk

Goed nieuws voor iedereen die niet zit te wachten op het overtypen van gegevens van zijn paspoort of ID-kaart. In iOS 13 wordt het mogelijk om de RFID-chip die in je paspoort en ID-kaart zit te scannen. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook buiten Nederland gaat het werken.

Zo hebben Duitse en Japanse overheidsdiensten inmiddels ook bevestigd dat het werkt. Op de chip in je paspoort of ID-kaart staan een boel gegevens, waaronder je personalia, BSN-nummer, documentnummer en een pasfoto in kleur. Op de chip van een paspoort staan tevens twee vinger­afdrukken.

Uitlezen ID-kaart en paspoort met iPhone

Het Nederlandse bedrijf Innovalor levert een veelgebruikte app voor dit doel. Die app het ReadID en volgens Innovalor werkt het al prima met de eerste bètaversie van iOS 13. Op Android werkt dit al enige tijd met de BZK-ID-app van het ministerie. In september, wanneer iOS 13 uitkomt, verwacht Innovalor snel een definitieve versie uit te kunnen brengen en aan het ministerie te leveren.

Dit is prima nieuws voor Nederlanders, want het maakt het gebruiken van onder andere je DigID makkelijker. De hoogste beveiligingsniveaus vereisen het eenmalig uitlezen van de chip van een identiteitsdocument. Dit kan straks met een iPhone 7 en nieuwer. Oudere toestellen hebben de benodigde chip niet aan boord.

Read ID iPhone iOS 13
Klik/tap voor groter.

Meer gebruiksgemak door iOS 13

Deze functie kan niet alleen voor meer gemak bij het gebruik van DigID zorgen. Denk ook aan apps van vlieg­maatschappijen waarbij je niet langer gegevens hoeft over te typen bij het inchecken. Gewoon je iPhone bij je paspoort of ID-kaart houden is genoeg. Er zit geen beperking op het soort app dat deze functie kan gebruiken.

Heel hard nieuws is dit overigens niet. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken kondigde ver voordat iOS 13 onthuld werd al aan een deal met Apple te hebben. Europese burgers die na de Brexit in het Verenigd Koninkrijk willen blijven, kunnen sinds het begin van het jaar een permanente verblijfsvergunning via een mobiele app aanvragen. Paspoort scannen, nieuwe selfie erbij en klaar. Tot nu toe was dit alleen voor Android-gebruikers mogelijk, maar met iOS 13 wordt het een stuk makkelijker.

iOS 13 is nu beschikbaar

De iOS 13 is nu beschikbaar voor iPhone. iPadOS 13 laat nog tot 30 september op zich wachten. De update werkt op bijna ieder toestel dat nu ook iOS 12 kan draaien, behalve de iPhone 5s en 6. Naast deze zijn er nog veel meer nieuwe functies. Bekijk ze allemaal in ons alsmaar groeiende dossier.

Reageer op artikel:
iOS 13 maakt scannen paspoort en ID-kaart met iPhone mogelijk
Sluiten