iOS 13 maakt scannen paspoort en ID-kaart met iPhone mogelijk

Door: Raymon Mens - 7 reacties

Goed nieuws voor iedereen die niet zit te wachten op het overtypen van gegevens van zijn paspoort of ID-kaart. In iOS 13 wordt het mogelijk om de RFID-chip die in je paspoort en ID-kaart zit te scannen. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook buiten Nederland gaat het werken.

Zo hebben Duitse en Japanse overheidsdiensten inmiddels ook bevestigd dat het werkt. Op de chip in je paspoort of ID-kaart staan een boel gegevens, waaronder je personalia, BSN-nummer, documentnummer en een pasfoto in kleur. Op de chip van een paspoort staan tevens twee vinger­afdrukken.

Uitlezen ID-kaart en paspoort met iPhone

Het Nederlandse bedrijf Innovalor levert een veelgebruikte app voor dit doel. Die app het ReadID en volgens Innovalor werkt het al prima met de eerste bètaversie van iOS 13. Op Android werkt dit al enige tijd met de BZK-ID-app van het ministerie. In september, wanneer iOS 13 uitkomt, verwacht Innovalor snel een definitieve versie uit te kunnen brengen en aan het ministerie te leveren.

Dit is prima nieuws voor Nederlanders, want het maakt het gebruiken van onder andere je DigID makkelijker. De hoogste beveiligingsniveaus vereisen het eenmalig uitlezen van de chip van een identiteitsdocument. Dit kan straks met een iPhone 7 en nieuwer. Oudere toestellen hebben de benodigde chip niet aan boord.

Read ID iPhone iOS 13
Klik/tap voor groter.

Meer gebruiksgemak door iOS 13

Deze functie kan niet alleen voor meer gemak bij het gebruik van DigID zorgen. Denk ook aan apps van vlieg­maatschappijen waarbij je niet langer gegevens hoeft over te typen bij het inchecken. Gewoon je iPhone bij je paspoort of ID-kaart houden is genoeg. Er zit geen beperking op het soort app dat deze functie kan gebruiken.

Heel hard nieuws is dit overigens niet. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken kondigde ver voordat iOS 13 onthuld werd al aan een deal met Apple te hebben. Europese burgers die na de Brexit in het Verenigd Koninkrijk willen blijven, kunnen sinds het begin van het jaar een permanente verblijfsvergunning via een mobiele app aanvragen. Paspoort scannen, nieuwe selfie erbij en klaar. Tot nu toe was dit alleen voor Android-gebruikers mogelijk, maar met iOS 13 wordt het een stuk makkelijker.

iOS 13 is nu beschikbaar

De iOS 13 is nu beschikbaar voor iPhone. iPadOS 13 laat nog tot 30 september op zich wachten. De update werkt op bijna ieder toestel dat nu ook iOS 12 kan draaien, behalve de iPhone 5s en 6. Naast deze zijn er nog veel meer nieuwe functies. Bekijk ze allemaal in ons alsmaar groeiende dossier.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  jordi99

  Leuk. Maar het wordt pas écht leuk als de onze identiteitskaart en rijbewijs kunnen bewaren in Wallet.

  Nu we Apple Pay hebben, kun je dan écht je portemonnee thuis laten…

 • Profielfoto
  Lolsmurf

  Klinkt mooi maar hoe is de beveiliging geregeld?

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  ‘We’ hebben alleen ApplePay bij Bunq en ING. Zonder ABN AMRO en Rabo heb ik nog niet echt een ‘we’ gevoel.

 • Profielfoto
  bigkevx2

  Lolsmurf op 17 juni 2019 20:05
  Klinkt mooi maar hoe is de beveiliging geregeld?

  No Sh%t Sherlock,

  lees voor de grap eens wat informatie over hoe Apple dit soort zaken aanpakt.

  Het is zeker veiliger opgeslagen dan als je je paspoort in je tas stopt als je op reis gaat, thats for sure.

  En zoals ALTIJD, je beveiliging is zo sterk als je zwakste schakel, en dat is in 99,999999% de gebruiker.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Innovator leest de boel zelf uit en biedt een framework voor derden. Weet niet hoeveel Apple dan nog kan managen aan veiligheid

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Innovalor dus

 • Profielfoto
  Hyrax

  BSN-nummer

  Burger Service Nummer -Nummer

  Anyway – handige toepassing voor bijvoorbeeld DigiD of inchecken voor een vlucht.