Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 4 juni 2019
Leestijd: 1 minuut

Nieuw in iOS 13: sneller typen met quicktype in het Nederlands

iOS 13 brengt onverwacht een nieuwe functie die Nederlanders veel moeite gaat besparen. De functie voor woordvoorspelling (QuickType) is eindelijk in onze taal beschikbaar. Dat werd hoog tijd ook, want de functie werd met iOS 8 in 2014 geïntroduceerd.

Andere toetsenborden zoals Swiftkey of het Google Toetsenbord hadden al langer een functie die woorden voorspelt. In iOS 13 heeft Apple’s eigen iOS-toetsenbord ook eindelijk deze functie. Als je woord­suggesties waardeert, hoef je straks geen extern toetsenbord meer te installeren.

QuickType in het Nederlands in iOS 13

QuickType verschijnt direct boven de toetsen en toont steeds drie suggesties voor woorden. Een algoritme analyseert de zin die je maakt en suggereert een woord. Vaak heb je na een paar letters al beet en kun je een woord aantikken. Als het woord niet herkend wordt, kun je gewoon doorgaan met typen. De functie vervangt nooit worden, maar suggereert ze alleen.

Naarmate je meer zinnen maakt, zal het algoritme je woordgebruik leren kennen en wordt QuickType accurater. Het algoritme werkt volledig stand-alone op je toestel en stuurt je toetsaanslagen niet naar de cloud en slaat ze ook nergens op waar anderen ze kunnen uitlezen.

iOS 13 toetsenbord quicktype Nederlands 16x9
Klik/tap voor groter.

Apple noemt QuickType in het Nederlands gewoon ‘Suggesties’. Op bovenstaand screenshot staat het links uitgeschakeld en rechts ingeschakeld.

iOS 13 is nu beschikbaar

De iOS 13 is nu beschikbaar voor iPhone. iPadOS 13 laat nog tot 30 september op zich wachten. De update werkt op bijna ieder toestel dat nu ook iOS 12 kan draaien, behalve de iPhone 5s en 6. Naast deze zijn er nog veel meer nieuwe functies. Bekijk ze allemaal in ons alsmaar groeiende dossier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Nieuw in iOS 13: sneller typen met quicktype in het Nederlands
Sluiten