Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 21 juni 2019

iOS 13 beschermt je privacy beter: vijf nieuwe maatregelen

Apple heeft niet niet alleen vaak over privacy, het bedrijf voegt de daad bij het woord. Dat is ook het geval in iOS 13 en iPadOS 13. Er worden nieuwe maatregelen genomen om je privacy te waarborgen. Dat is geen overbodige luxe, want steeds meer apps bekijken graag je locatie en gegevens.

Tracking via Bluetooth in iOS 13 aan banden

Niet alleen je locatie of Wi-Fi-signaal kan gebruikt worden om je te volgen, maar ook Bluetooth. Aan de hand van de andere Bluetooth-apparaten in de buurt, kan Facebook bijvoorbeeld in de gaten houden bij welke andere gebruikers je in de buurt bent, of welke apparaten je in huis hebt. Als een applicatie toegang tot Bluetooth wil, moet je dat in iOS 13 straks eerst toestaan.

Voor het streamen van audio naar bijvoorbeeld een koptelefoon, is geen toestemming voor Bluetooth nodig. Dat regelt iOS immers centraal. Toch is niet ieder verzoek om toestemming voor Bluetooth direct verdacht. Het kan bijvoorbeeld door een applicatie met ondersteuning voor Google Chromecast gebruikt worden om apparaten in de buurt te detecteren. De app van Sonos gebruikt ook Bluetooth om speakers die nog niet geconfigureerd zijn in kaart te brengen. Een app als Facebook zou echter niet zo snel toegang tot Bluetooth nodig hebben. Voel je straks in iOS 13 vrij om dat te weigeren.

iOS 13 privacy bluetooth 001
Klik/tap voor groter.

Sign in with Apple

De grootste maatregel die Apple gaat nemen is ongetwijfeld het aanbieden en verplicht stellen van een eigen inlogfunctie voor apps waar je een account wil maken. Als een app in de App Store de optie biedt om bijvoorbeeld met Facebook in te loggen, moet ook Sign in With Apple aangeboden worden. Dat maakt inloggen niet alleen makkelijker, maar ook privacy­vriendelijk.

Door Sign in With Apple kun je niet alleen met één druk op de knop een account aanmaken, maar ook een anoniem e-mailadres (alias) gebruiken. Apple maakt dit voor je aan en het is uniek voor iedere app of website. Als je niet langer van de app of website wil horen, kun je een alias opheffen. Verder bevat deze inlogmethode geen trackers die je op het web volgen.

sign in with apple ios 13 001
Klik/tap voor groter.

Locatie volgen

Sinds iOS 11 is Apple al bezig om apps niet meer permanent je locatie te laten volgen. De meeste apps zullen inmiddels alleen bij gebruik de GPS-locatie op mogen vragen. In iOS 13 voegt Apple twee nieuwe maatregelen toe die ervoor zorgt dat je nog beter op de hoogte bent van welke apps je waar en wanneer volgen. Als een app je locatie permanent volgt, krijg je niet alleen een waarschuwing, maar ook op een kaartje te zien waar de app je gevolgd heeft. Hoe dikker de stip, hoe vaker je locatie opgevraagd is.

Daarnaast is er ook een nieuwe optie die apps eenmalig toegang geven tot je locatie. Daarna moeten ze het opnieuw vragen. Handig bij een app die je ooit gebruikt om bijvoorbeeld winkels of restaurants in de buurt te zoeken.

iOS 13 locatie volgen 001
Klik/tap voor groter.

Safari beschermt nóg beter tegen trackers

Met de functie advanced tracking protection, beschermt Safari je al enige tijd tegen websites die je door middel van cookies of javascript volgen. In iOS 13 en iPadOS 13 komt daar iets nieuws bij. Apple’s browser gaat ook de kliks op advertenties anonimiseren. Het komt er simpel gezegd op neer dat webshops en andere adverteerders straks niet kunnen achterhalen wie op een banner heeft geklikt en wat heeft gekocht. Op de gemiddelde site zijn namelijk een boel trackers actief die bijhouden op welke advertentie wordt geklikt.

Safari gaat webshops en adverteerders nog steeds wel data over de zogenaamde conversie en aankopen geven, maar deze wordt door middel van een nieuw protocol anoniem verzonden. Wij hebben al eens een uitgebreid artikel over de werking van (Zie → Meer privacy: Safari gaat kliks op advertenties anonimiseren)

Contacten beter beschermd

In iOS hebben apps niet zonder jouw toestemming toegang tot je contacten, maar als je die toestemming wel geeft, mogen ze alles lezen. Inclusief het veld ‘opmerkingen’ waar je voor jezelf notities die bij een contact horen achter kunt laten. Om te zorgen dat deze notities ook echt van jou blijven, gaat iOS 13 ze beter beschermen. Apps moeten toestemming vragen voordat ze uitgelezen kunnen worden.

Klik/tap voor groter.

iOS 13 is nu beschikbaar

De iOS 13 is nu beschikbaar voor iPhone. iPadOS 13 laat nog tot 30 september op zich wachten. De update werkt op bijna ieder toestel dat nu ook iOS 12 kan draaien, behalve de iPhone 5s en 6. Naast deze zijn er nog veel meer nieuwe functies. Bekijk ze allemaal in ons alsmaar groeiende dossier.

Reageer op artikel:
iOS 13 beschermt je privacy beter: vijf nieuwe maatregelen
Sluiten