Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 18 juni 2019

Zo bespaart iOS 13 je onnodig betaalde app-abonnementen

Waar je vroeger een app voor een eenmalig bedrag kocht, wordt nu steeds vaker met abonnementen gewerkt. Ontwikkelaars willen graag een maandelijks bedrag zien zodat ze hun app kunnen blijven onderhouden. Er was nogal wat kritiek op de werking van app-abonnementen, maar Apple luistert. Dat blijkt uit een nieuwe functie in iOS 13.

De aankomende iOS-update waarschuwt namelijk wanneer je een app wil verwijderen die nog een actief abonnement bevat. Zo krijg je een herinnering om het abonnement ook op te zeggen. In het verleden bleven app-abonnementen gewoon doorlopen, zelfs als je de bijbehorende app verwijderde en nooit meer gebruikte.

Gratis proefabonnement soms nare verrassing

Dit was vooral vervelend bij apps die een gratis proefperiode van bijvoorbeeld een week aanbieden. Je gaat dan akkoord met de voorwaarden voor een week gratis en als je niets doet, start de betaling voor het abonnement daarna vanzelf.

Veel consumenten waren in de veronderstelling dat een app verwijderen genoeg was om een proef­abonnement op te zeggen, maar dat is nooit zo geweest. In iOS 13 is het nog steeds niet zo, maar waarschuwt Apple wel dat er nog een abonnement loopt. Je kunt het bij het verwijderen van een app behouden of meteen opzeggen.

iOS 13 waarschuwing abonnement 001
Klik/tap voor groter.

Waarom iOS 13 geen abonnementen opzegt

Was het niet makkelijker geweest als iOS 13 bij het verwijderen van een app meteen het bijbehorende abonnement op zou zeggen? Nee, dat is een te groot risico. Het zou namelijk best kunnen dat een app niet meer op een iPhone wordt gebruikt, maar bijvoorbeeld nog wel op een iPad of Mac. Als een abonnement automatisch opgezegd zou worden bij het verwijderen van een app, zou dat tot dataverlies kunnen leiden. Dit is dus best een aardige middenweg die overigens alleen werkt voor abonnementen die direct in een app zijn afgesloten.

iOS 13 is nu beschikbaar

De iOS 13 is nu beschikbaar voor iPhone. iPadOS 13 laat nog tot 30 september op zich wachten. De update werkt op bijna ieder toestel dat nu ook iOS 12 kan draaien, behalve de iPhone 5s en 6. Naast deze zijn er nog veel meer nieuwe functies. Bekijk ze allemaal in ons alsmaar groeiende dossier.

Reageer op artikel:
Zo bespaart iOS 13 je onnodig betaalde app-abonnementen
Sluiten