Raymon Mens
Raymon Mens OMT Specials 14 juni 2019

iOS 13: deze functies werken (niet) op oude iPhone of iPad

Er zijn veel nieuwe functies in iOS 13 en iPadOS 13. Toch werken ze niet allemaal op alle iPhone- en iPad-modellen. Sommige diensten zullen onafhankelijk van de hardware eerst alleen in de Verenigde Staten worden aangeboden. Nederland en België moeten er nog even op wachten.

Eerst een kleine disclaimer: het is nog vroeg, want iOS 13 en iPadOS 13 komen pas in september uit. Apple heeft dus nog geen definitieve lijst beschikbaar gesteld, maar wij hebben al zo goed mogelijk uitgevogeld welke nieuwe functies werken met een oude iPhone of iPad. Dit is gebaseerd op de eerste bètaversie van de besturingssystemen.

Compatibiliteit iOS 13 en iPadOS 13

Allereerst de algemene compatibiliteit van de twee nieuwe besturings­systemen.

  • iPadOS 13: iPad Air 2 en 3, iPad mini 4 en 5, iPad 5 en 6, alle iPad Pro-modellen
  • iOS 13: iPod Touch 2019, iPhone SE, iPhone 6s, 7, 8, X, XR en XS

Memoji stickers

Alle apparten die met iOS 13 werken en een A9-chip of beter hebben, kunnen Memoji stickers maken. De uitzonderingen zijn de iPad mini 4 (2015) en iPad Air 2 (2014), want die hebben een A8-chip. Deze stickers op basis van een gezicht of emoji zijn de simpele tegenhanger van Animoji. Je kunt ze in alle apps gebruiken.

Een TrueDepth-camera blijft essentieel voor het maken van Animoji met gezichtsanimaties. Dit vereist dus een iPad Pro 2018, iPhone X, XS of XR. Je zult tijdens het maken van een Memoji ook alleen op deze apparaten zien dat je gezicht gebruikt kan worden voor uitdrukkingen. Op andere apparaten moet je het met een neutraal kijkende Memoji doen. (Zie ook → iOS 13 brengt Animoji en Memoji naar WhatsApp en andere apps)

iOS 13 memoji stickers 001
Klik/tap voor groter.

Video’s bewerken

Dit is een veelgevraagde functie. In iOS 13 en iPadOS 13 wordt het eindelijk mogelijk om video’s te bewerken in de Foto’s-app. Het werkt net als met foto’s en je kunt effecten en filters toepassen, croppen en het beeld draaien. Apple garandeert dat 4K-video met 60 fps of met slow motion-modus in 1080p en 240 fps real-time bewerkt kan worden op een iPhone XR en iPhone XS met A12-chip. Voor oudere modellen worden beperkingen verwacht, maar momenteel is nog niet duidelijk wat die zijn.

Portretmodus

De verlichting op foto’s gemaakt met portretmodus kan worden aangepast, mits je een iPhone XR of iPhone XS met A12-chip hebt.

Audio: Dolby Atmos en Dolby Digital (Plus)

Er zijn steeds meer films en trailers die aangeboden worden met geluid in Dolby Atmos, Dolby Digital of Dolby Digital Plus. iOS 13 ondersteunt ze allemaal, maar daarvoor moet een iPhone XR en XS of iPad Pro 2018 worden gebruikt.

ios 13 dolby
Klik/tap voor groter.

HomeKit en beveiligingscamera’s

HomeKit-compatibele camera’s kunnen hun opnames in iCloud op gaan slaan. Alleen mensen die aan jouw iCloud-account zijn gekoppeld, hebben toegang tot de beelden. Deze opslagfunctie betekent dat je een HomeKit-hub (Apple TV HD / 4K, HomePod of iPad) moet hebben om met de camera te communiceren. Een iCloud-abonnement van 200 GB (€ 3 per maand) is vereist om de beelden van een enkele camera op te slaan. Abonnementen met 2 TB (€ 10 per maand) kunnen de streams van 2 tot 5 camera’s bewaren.

Interessant is dat de ruimte die de beelden innemen niet meetelt voor je iCloud-opslag. Standaard worden beelden 10 dagen bewaard. Netatmo en Logitech worden als partners genoemd.

Look around (een soort Street View)

De afgelopen jaren heeft Apple een boel auto’s door voornamelijk de Verenigde Staten laten rijden. De officiële lezing was dat dit diende om Apple Maps te verbeteren, maar er blijkt op de achtergrond ook gewerkt te zijn aan een antwoord op Street View van Google. Apple noemt dit Look Around en je kunt het voorlopig alleen vinden in de steden waar Apple zijn nieuwe kaarten heeft uitgerold. Op moment van schrijven is dat voornamelijk de Amerikaanse staat Californië. De functie is dus vooral geografisch beperkt. (Zie ook → iOS 13 brengt 4 vernieuwingen naar Apple’s Kaarten-app)

Apple Maps iOS 13 - 004
Klik/tap voor groter.

Audio delen

Met zijn tweeën naar dezelfde muziek luisteren of een film kijken. Ieder met zijn eigen setje AirPods (1 en 2) of Powerbeats Pro. Het is mogelijk op de iPhone 8 (Plus), iPhone X, iPhone XS en iPhone XR. Ook de iPod touch 2019 ondersteunt deze functie. Op de iPad kun je audio delen gebruiken met de iPad Pro 10.5-inch (2017), iPad Pro 11-inch (2018), iPad Pro 12,9 (2017 en 2018), iPad 5 (2017) en 6 (2018), iPad Air 2019 en iPad mini 2019. (Zie ook → Nieuw in iOS 13: twee paar AirPods met één iPhone verbinden)

AirPods iOS 13 - 001
Klik/tap voor groter.

ARKit 3

Met ARKit 3 heeft Apple een boel nieuwe trucs die augmented reality nog beter moeten maken geïntroduceerd. Zo kunnen mensen voor of achter virtuele objecten lopen en bewegingen gevolgd worden. Met AR Toolbox kunnen apps de camera aan de voorkant en de achterkant tegelijkertijd gebruiken (de selfie-camera stelt je in staat om te communiceren met AR-objecten aan de achterkant van het apparaat). ARKit 3 kan ook tegelijkertijd drie gezichten herkennen.

Deze functies vereisen erg recente een: A12-processor en TrueDepth-sensor. Dat wil zeggen dat alleen de iPad Pro 2018 en iPhone XR en XS de nieuwigheden van ARKit 3 kunnen gebruiken. Zelfs de iPhone X ontbreekt. Er is echter nog steeds een nieuwigheid voor de A11-chip van het toestel: ARKit 3 kan daar één in plaats van drie gezichten tracken.

Stembediening

De bediening van iPhone of iPad door spraak is op alle punten verbeterd. Of het nu gaat om het detecteren van tekst en een opdracht die moet worden uitgevoerd, navigatie in de interface of de kwaliteit van de herkenning. In eerste instantie zal het alleen in het Engels werken.

iOS 13 is nu beschikbaar

De iOS 13 is nu beschikbaar voor iPhone. iPadOS 13 laat nog tot 30 september op zich wachten. De update werkt op bijna ieder toestel dat nu ook iOS 12 kan draaien, behalve de iPhone 5s en 6. Naast deze zijn er nog veel meer nieuwe functies. Bekijk ze allemaal in ons alsmaar groeiende dossier.

Reageer op artikel:
iOS 13: deze functies werken (niet) op oude iPhone of iPad
Sluiten